Frans van Kuyk, een amateur van wereldklasse

Brabantse kopman krijgt staande ovatie na slotserie van 25

22 oktober 2017

OOSTERHOUT - Het hoogtepunt van de zesde speeldag in de Nederlandse eredivisie driebanden, zondagmiddag in een mooie entourage, was de formidabele slotserie van 25 van Frans van Kuyk. Het publiek, een kleine 100 toeschouwers, had er in de biljartzaal van De Eekhoorn een lang en prachtig applaus voor over. De 55-jarige Frans van Kuyk besloot zijn wedstrijd tegen Glenn Hofman in trance: op een score van 15-18 na 11 beurten ging Van Kuyk uit met 25 in de 12e beurt. De Haagse kopman bracht in de nabeurt de eindstand op 40-22.

 

 

Frans van Kuyk toonde aan dat hij weliswaar geen World Cups en internationale toernooien meer speelt, maar nog altijd technisch één van de beste biljarters is op wereldniveau. De teambaas, Jerry Hermans, zei voor de partij nog: ,,Frans (van Kuyk) is voor ons de ideale kopman. Hij gaat na afloop van de partijen altijd nog een biertje drinken met de supporters en geeft antwoord op veel vragen.''

Zondagmiddag, in de volle zaal van De Eekhoorn, had de routinier wel heel veel uit te leggen. Bijvoorbeeld dat het niet eens zijn hoogste serie was in zijn carrière. Want acht jaar geleden maakte hij al een serie van 27 in de Belgische competitie tegen Ronny Brants. Dat was dus maar één carambole verwijderd van het wereldrecord hoogste serie.

De serie van 25, zondagmiddag voor eigen publiek in De Eekhoorn, was er een om van te smullen. Veel positiespel, veel technische ballen, creatieve oplossingen, af en toe een net-niet-klos, een klein mazzeltje, maar onvergetelijk mooi. ,,Het waren er zo veel dat ik me niet herinner hoe mooi ze allemaal waren'', zei Glenn Hofman, die van dichtbij machteloos toekeek. Jerry Hermans zei: ,,Het staande applaus na de serie duurde wel een minuut. Het was prachtig om te zien hoe Frans ervan genoot.'' Saillant detail: Van Kuyk miste de acquit en ging één keer door de tijdklok in die 12 beurten. Het droge commentaar van Van Kuyk: ,,Als je die 25 weghaalt, was het niet eens een bijzondere partij.''

 

 

De wedstrijd tussen Topteam Eekhoorn en SIS Schoonmaak eindigde in 4-4. Daardoor is HCR Prinsen nu de enige koploper in de Buffalo League met 12 punten. De Haarloërs wonnen de thuiswedstrijd tegen A1 Biljarts met 6-2.
 

De stand aan kop in Nederland:

  1. HCR Prinsen 6-12
  2. SIS Schoonmaak 6-11
  3. A1 Biljarts 6-7
  4. STZ Zundert 6-7
  5. Team Eekhoorn 6-6.

 

Tekst: Frits Bakker/Kozoom
Foto Frans van Kuyk ©Jerry Hermans, archieffoto Frans van Kuyk ©Ton Smilde

Buffalo League Driebanden Serie (hoogste)
Volg ons online