Frans van Buel wint NK Rolstoelbiljarten Driebanden Klein

Een verslag door de organisatie van Biljartcentrum Maassingel in ’s-Hertogenbosch

12 maart 2024

DEN BOSCH - Op zaterdag 9 maart en zondag 10 maart is bij biljartcentrum Maassingel in ’s-Hertogenbosch in een gezellige sfeer het Nederlands Kampioenschap driebanden klein voor rolstoelbiljarters gespeeld.

 

 

In de eerste ronde wisten Tonny Schrauwen (0,969), Frans van Buel (0,457) en Jan Versprille (0,710) hun partij binnen 50 beurten winnend af te sluiten. Jan Vos won weliswaar van Ivo Smits, maar had een stroeve start en slaagde er niet in binnen 50 beurten zijn 36 caramboles te maken.

In de tweede ronde had Tonny Schrauwen in zijn partij tegen Ivo Smits hetzelfde probleem. Ook hij won zijn partij, maar slaagde er niet in om dat binnen 50 beurten te doen. Doordat Frans van Buel in een spannende partij Jan Versprille na 36 beurten op 26 caramboles zag stranden, kwam Frans als enige op 4 punten gevolgd door Tonny Schrauwen en Jan Vos met ieder 3 punten.

In de 3e ronde slaagde Tonny Schrauwen er niet in te winnen van Jan Versprille, die zijn 27 caramboles nu in slechts 30 beurten (0,900) wist te maken. Jan Vos wist de spannende partij tegen Murat Gercek in slechts 28 beurten te winnen. Na 6 beurten stond Jan zelfs al op 18 caramboles na een schitterende serie van 10. Uiteindelijk speelde hij een uitstekend moyenne van 1,285!! Door de winst van Frans van Buel (0,390) tegen Ivo Smits was Frans de enige met 6 punten, gevolgd door Jan Vos met 5 punten en Jan Versprille met 4 punten.

In de 4e ronde verloor Jan Vos ondanks een moyenne van 0,729 verrassend van John Bax en wist Frans van Buel na een spannende partij in slechts 18 beurten (0,888) te winnen van Tonny Schrauwen die net als Frans ook 16 caramboles wist te maken. Jan Versprille wist wederom met een prima moyenne (0,771) te winnen van Ivo Smits. Na 4 ronden stond Frans van Buel dus als enige op 8 punten gevolgd door Jan Versprille met 6 en Jan Vos met 5 punten.

In de 5e ronde ging John Bax in zijn partij tegen koploper Frans van Buel prima van start en stond hij na 20 beurten maar liefst met 11-2 voor. John viel daarna met nog 2 te maken caramboles echter volledig stil, waarop Frans in de achtervolging ging en tenslotte in de 37e beurt zijn 16e carambole wist te maken. Doordat John in de nabeurt nog de gelijkmaker scoorde werd het 1-1. Jan Versprille (1,173!) en Murat Gercek (0,782) speelden in een hoogstaande partij ook gelijk, waardoor het verschil tussen de nummer 1 en 2 ongewijzigd bleef. Tonny Schrauwen (1,066) wist in wederom een hoogstaande partij van Jan Vos (0,766) te winnen. Na 5 ronden stonden John, Jan Vos en Tonny alle drie op 5 punten en was de strijd om de 3e plek dus nog volledig open.

In de 6e ronde was Frans van Buel in zijn partij tegen Rachel Venrooij het gevoel kwijt en wist de partij na 50 beurten maar net te winnen, dus maar 1 punt. Doordat Jan Versprille (0,729) wel de volledige winst wist te behalen tegen Tonny Schrauwen was de marge met Frans geslonken tot 1 punt. John Bax verstevigde zijn virtuele 3e plek door van Ivo Smits te winnen. Door de kleine verschillen was de 7e ronde ongemeen spannend. Zowel de strijd om de titel als voor de 3e plaats was nog volledig open.

Door het gelijkspel van Jan Versprille (0,629) tegen een sterk spelende Rachel Venrooij (0,307) en winst van Frans van Buel (0,454) op Jan Vos (0,484) was de strijd om de titel gestreden. Frans van Buel is Nederlands kampioen met 12 punten en een moyenne van 0,436 (118,157%), gevolgd door Jan Versprille op 10 punten met een moyenne van 0,789 (121,571%). In een rechtstreeks duel om de 3e plek wist Tonny Schrauwen met wederom een mooi moyenne (0,864) te winnen van John Bax die deze partij helaas onder zijn niveau speelde dat hij de rest van het toernooi had laten zien. Hierdoor werd Tonny dus 3e met 8 punten met een moyenne van 0,796 (104,052%).

Als organisatie kunnen we terugkijken op een zeer geslaagd kampioenschap. Spannende wedstrijden met hoge moyennes en schitterende caramboles, veel strijd maar vooral ook gezelligheid. Doordat er tegelijkertijd in ons district een gewestelijke finale libre hoofdklasse werd gespeeld en enkele arbiters vanwege ziekte niet beschikbaar waren, hadden we als organisatie onverwacht minder arbiters beschikbaar dan vooraf op was gerekend. We kwamen daardoor handjes tekort, maar gelukkig waren enkele  toeschouwers graag bereid ons te helpen met schrijven en de verzorging van de lunch. Wij zijn deze mensen hier zeer erkentelijk voor. Chapeau!         

 

 

Alles over het NK Rolstoelbiljarten Driebanden Klein:
https://www.knbb.nl/agenda/nk-driebanden-klein-rolstoel-biljarten-4

 

Met dank aan: Karel Swarts
 

Tekst & foto’s: Biljartcentrum Maassingel in ’s-Hertogenbosch
 

NK Rolstoelbiljart
Volg ons online