En nu zijn er nog vier

Dick Jaspers overleeft partijen tegen toppers Myung Woo Cho en Marco Zanetti, en ligt nog steeds op koers voor titelprolongatie.

Jaspers: "Het WK is een gruwelijk gevecht"

12 november 2022

DONGHAE CITY - De wereldtitel in het Koreaanse Donghae City lonkt op de slotdag (zondag) naar de Nederlander Dick Jaspers, die voor de zesde keer in zijn carrière kan winnen, naar de Belg Eddy Merckx voor een derde titel, naar Tayfun Tasdemir of Ruben Legazpi, allebei op zoek naar een allereerste wereldtitel. Dick Jaspers, de meest gerenommeerde van het viertal, kijkt vooruit, zoals hij het zelf benoemt, naar een gruwelijk gevecht om het WK goud, nadat hij op de zaterdag twee razend gevaarlijke tegenstanders heeft verslagen: Myung Woo Cho en Marco Zanetti. Jaspers speelt zondag in de halve finale tegen Tasdemir (14.00, voor West Europa 6.00), Merckx tegen Legazpi (16.30, in West Europa 8.30). De finale is zondagmiddag om 20.00 (12.00 in West Europa). De Nederlandse wereldkampioen was verre van de beste winnaar in de laatste partijen van de dag. Hij versloeg Marco Zanetti in 50-43 in 37 beurten, waar Tayfun Tasdemir veel minder, maar 16 beurten, gebruikte om Nikos Polychronopoulos te verslaan (50-18), Eddy Merckx pure topvorm toonde tegen Haeng Jik Kim (50-30 in 16) en Ruben Legazpi na de overwinning op Jérémy Bury (50-40 in 25) naar het meest glanzende WK in zijn carrière aan het groeien is.

,,We maken elkaar het leven zuur'', benadrukte Jaspers, die net een heerlijke partij met Marco Zanetti achter de rug had waarin de emotie er vanaf spatte. ,,Ik vond dat we allebei niet op ons best waren, maar er staat ook zo veel op het spel'', zei Jaspers. ,,We hebben hier maar één missie: wereldkampioen worden. Dat laten we ook zien. Ik weet dat mensen naar Marco wijzen om zijn emoties en soms ook irritaties. Hij is een gevoelsmens, ik snap hem best in die emotie. Ik sluit me er voor af, als het maar correct is wat hij doet. Hij is een geweldige biljarter, altijd wereldtop in belangrijke toernooien. Maar dat geldt ook voor de spelers die nu om de titel gaan strijden. Eddy Merckx speelt een prachtig toernooi, Tayfun Tasdemir is een fantastische speler en Ruben Legazpi is na de uitschakeling van Dani Sánchez de grote verrassing voor Spanje.''

Eddy Merckx gaat zondag voor een derde wereldtitel, na twee gewonnen finales (Polychronopoulos en Sung Won Choi) en twee verloren WK gevechten (Caudron en Kasidokostas). ,,Ik hoop dat er weer een succesje in de lucht hangt'', zei de Belg na zijn overwinningen zaterdag op Sameh Sidhom en Haeng Jik Kim. ,,Ik geniet van mijn WK tot nu toe, maar het kan nog alle kanten uit. Het wordt zondag nog een lange, zware dag. Ik voel me goed, ik wil zondag nog een keer top zijn en wie weet waar het dan eindigt.''

Dick Jaspers (57) is de oudste van vier finalisten, Eddy Merckx 54, Tayfun Tasdemir 47 en Ruben Legazpi (40) de jongste. De Spanjaard werd in zijn carrière één keer Europees kampioen junioren in 2003, Tasdemir werd twee keer wereldkampioen met het landenteam van Turkije en won twee World Cups.

Dick Jaspers versloeg in de kwartfinales Marco Zanetti na een start met 13-1, 22-6 en de terugkeer van de Italiaan bij 40-40. Zanetti had een pover slot, waarin Jaspers de winst greep met 50-43. Eddy Merckx won van Haeng Jik Kim met een 11 in de 2e beurt, een 6 en 7 later voor een voorsprong van 34-17 en uiteindelijk een riante score: 50-30. Ruben Legazpi kreeg na 9-1 achter tegen Jérémy Bury na 21-21 in 12, liep uit met 9 en finishte met 5 voor 50-25. Tayfun Tasdemir trof een tamme Nikos Polychronopoulos tegenover zich, die nauwelijks verzet bood: 50-18.

 

Eddy Merckx

 

Dick Jaspers

 

Ruben Legazpi

 

Tayfun Tasdemir

 

Het peloton van zestien spelers, die zaterdag op de vroege Koreaanse morgen de twee slotdagen ingingen, ontaardde bijna in een compleet slagveld voor de Koreanen en Vietnamezen. Dankzij Haeng Jik Kim, die een onwaarschijnlijke score tegen Dion Nelin omboog in winst, bleef één speler uit het thuisland over voor de kwartfinales met acht. Op de zaterdagmiddag kwamen nog 7 Europeanen en Haeng Jik Kim aan de biljarttafels.

De Koreaanse organisatie werd ontmoedigd door veel half gevulde tribunes op de dag dat werd bepaald wie op zondag voor de podiumplaatsen mochten strijden. Dick Jaspers was onder meer verantwoordelijk voor die uittocht van Aziaten. De wereldkampioen, die behalve voor de winst streed om zijn nummer één positie in de wereld te verdedigen, had een furieuze start met 14 van acquit. Myung Woo Cho kwam pas in de 10e beurt iets terug met een serie van 10 (29-20) in de fase net na de pauze die even werd verstoord doordat een tien centimeter lange kever op de rode bal neerstreek. De kleine Koreaan maakte nerveuze, schichtige gebaren, maar mocht na een kort pauze zijn partij vervolgen.

Myung Woo Cho, met zijn briljante techniek, vocht zich met een paar prachtige ballen en een leeuwenmoed toch nog terug in de wedstrijd op 34-34 in de 17e beurt, maar werd daarna weer overrompeld door Jaspers, die met 8, 0 en 5 dicht bij de finish kwam en won met 50-36 in 23. Twee Vietnamezen volgden de kleine Koreaan in de tweede sessie naar de uitgang als slachtoffers van de dadendrang van de Europeanen. Quyet Chien Tran, een speler van rond de top vijf, ging op de pijnbank tegen Jérémy Bury. De Fransman trok snel in de aanval met serietjes van 5, 6, 7 en 4, leidde met 27-7 in 8 beurten en kwam niet meer in gevaar: 50-29 in 30.

Eddy Merckx haalde de trekker over voor Sameh Sidhom, de Egyptische nummer vijf van de ranglijst. De Belg ging met 6 van start, werd nog even voorbij gegaan op 19-13 (9 van Sidhom), maar zette de eindsprint in met 6 en 10 in de 15e en 16e beurt (36-19). Het was genoeg voor een winnend slot, waarin Sidhom maar 1 keer meer scoorde in de laatste 7 beurten: 50-32 in 26. Marco Zanetti, in het schema waarin hij Dick Jaspers kon treffen in de volgende ronde, had een raketstart tegen Michael Nilsson met 5 en 8 in de 1e en 3e beurt) voor een start met 13-6. De Zweed bleef daarna met kleine tegenstootjes net achter zijn tegenstander aan lopen (25-20), maar moest zich gewonnen geven toen Zanetti in het slot de betere speler was en finishte met 3 en 5: 50-38 in 28.

De jonge held van dit toernooi, de 23-jarige Vietnamees Hong Chiem Thai, volgde zijn meester (Tran) in de partij tegen de Spanjaard Ruben Legazpi. Het werd 50-30 voor de lange Spaanse biljarter. Hong Chiem Thai maakt zich op voor een klim naar de betere posities op de ranglijst, maar voor een hoofdrol op dit wereldpodium was het te vroeg voor de jonge Vietnamese belofte. Ruben Legazpi wees hem de weg naar de uitgang en mag nu de eer van zijn land verdedigen.

Want Dani Sánchez, zijn kopman en één van de kopstukken van 2022, verliet het podium van dit WK, waarin hij zo graag een gooi had willen doen naar de nr. 1 positie van Dick Jaspers. Sánchez stond tegenover Nikos Polychronopoulos, die na een sterk optreden in de World Cup van Veghel al zijn come-back op de wereldranglijst aankondigde. De Griek onderstreepte zijn vorm. Hij zette Sánchez onder druk met 13 in de 8e beurt, liep uit naar een voorsprong van 28-19, maar zag de Spanjaard toch weer terugkomen. Op een score van 46 scoorde Sánchez maar één keer in 5 beurten, Polychronopoulos greep de overwinning met 3 en 1 (50-47 in 31).

Tayfun Tasdemir toonde zich de beste winnaar bij de laatste zestien door Roland Forthomme te verslaan met 50-38 in 21. De partij explodeerde bij een score van 13-13 in 9 beurten. Tasdemir brak de partij open met een mooie 13, Forthomme reageerde twee beurten later met 14 (29-27). De wedstrijd kon opnieuw starten met Tasdemir als beste man. Forthomme bleef achter in zijn laatste vier, vijf beurten, toen de Turk uitging met 3, 5, 2, 1 en 2: 50-38 in 21.

Dion Nelin maakte in zijn partij tegen Haeng Jik Kim de hoogste serie met 15. Die wedstrijd kreeg in de eindfase een curieus verloop. De Deense grillige klasbak zette in de 11e en 12e een regelrecht offensief af met series van 6 en 15, die hem op een voorsprong van 36-16 brachten. Het leek een veilige marge, maar Haeng Jik Kim vocht eerst terug met 10 (16e beurt, 37-26) en had een veel betere eindsprint dan Nelin, die vier keer een nul score had in de zes laatste beurten en Kim naar de winst zag gaan: 50-49 in 29/28.

 

Tayfun Tasdemir

 

 

Haeng Jik Kim

 

Eddy Merckx

 

Dick Jaspers

 

Marco Zanetti

 

Nikos Polychronopoulos

 

Jérémy Bury

 

Ruben Legazpi

 

Waar is het WK Driebanden in Korea (Nederland: -8 uur) te volgen?

 

 
 
#KNBB #Biljarten #Driebanden #WKDriebanden #Jaspers #DickJaspers #TeamNL #TeamNLbiljart #TeamNLbiljartpoolsnooker
 
 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Life Time Photos

Driebanden Jaspers, Dick TeamNL
Volg ons online