En nu wacht het Koreaanse wonderkind

Jaspers over de clash tegen weer-in-absolute-topvorm Myung Woo Cho: "Ik moet zelf nog groeien in dit WK, want ik heb nog maar één keer sterk gespeeld tegen Gwendal Maréchal.''

11 november 2022

DONGHAE CITY - De kleine Koreaan Myung Woo Cho (24) heeft de vorm terug die hem zo gevreesd maakte als jonge speler op het hoogste podium. Op het Wereldkampioenschap driebanden in Donghae City, Korea, was de drievoudig wereldkampioen bij de junioren vrijdagmorgen in de eerste knock-out ronde de plaaggeest voor Torbjörn Blomdahl, de zevenvoudige wereldkampioen. Hij versloeg de Zweed soeverein met 50-25 in 22/21 beurten en slijpt de messen voor de volgende aanval op een groot kampioen: Dick Jaspers. Myung Woo Cho was na zijn militaire diensttijd in Korea even de weg kwijt, kon ook niet schitteren in de World Cup van Veghel, maar is op het WK de grote uitdager voor de wereldtop. Met de andere prachtige Koreaanse speler, Haeng Jik Kim, wil het thuisland zeker weer een gooi doen naar de wereldtitel, die tot nu toe in de historie alleen werd gewonnen door Sung Won Choi. De Koreanen, die met 9 waren gestart in Donghae City, zijn inmiddels wel zeven man kwijtgeraakt, alleen Haeng Jik Kim en Myung Woo Cho zijn nog over.

 

 

De beste winnaars uit de ronde met de beste 32 waren onder andere Marco Zanetti, die de kansloze Zuid Amerikaan Luis Aveiga versloeg met 50-14 in 15 beurten. Haeng Jik Kim en Myung Woo Cho waren sterke winnaars in 19 en 22 beurten tegen Gerhard Kostistanski en Torbjörn Blomdahl. Dion Nelin schakelde Jose Juan Garcia uit met 50-25 in 23 beurten, waardoor de Zuid Amerikanen ook geen speler meer overhebben. Dani Sánchez was de overtuigende winnaar tegen de Tsjech Radek Novak met 50-20 in 24. Ruben Legazpi, de tweede Spanjaard, won in de laatste ronde van Daniel Morales met 50-37 in 21.

Het is na één knock-out ronde op dit WK opvallend hoe groot de spreiding van landen is: alleen de Koreanen, de Belgen, de Spanjaarden en de Vietnamezen zijn nog met twee spelers bij de laatste zestien. De Koreanen met Haeng Jik Kim en Myung Woo Cho, de Belgen met Eddy Merckx en Roland Forthomme, de Spanjaarden met Dani Sánchez en Ruben Legazpi en de Vietnamezen met Quyet Chien Tran en zijn jonge leerling Hong Chiem Thai. Het verdere veld van 16 bestaat uit acht spelers uit 8 verschillende landen.

Hong Chiem Thai, uit Ho Chi Minh, is 23 en speelde in zijn partij voor de knock-outs tegen de andere jongste speler van het WK: Alessio D'Agata. De jonge Vietnamees, die Quyet Chien Tran als biljartleraar heeft, won met 50-43, nadat de Italiaan in de slotfase nog terug was gekomen met een serie van 7.

Marco Zanetti, de eerste man voor Italië, onderscheidde zich in de partij tegen Luis Aveiga met een typisch scorebord, waar de Italiaan zo gevreesd om is. Hij startte met 6, scoorde verder in de wedstrijd nog twee keer 6 en één keer 5, maar blonk uit met kleine serietjes en slechts één nul in 15 beurten: 50-14. De Italiaan is 'on fire' en wil zich voorlopig niet uit de top drie van de ranglijst laten spelen.

Dick Jaspers maakte na de eerste dag van de knock-outs al een voorzichtige balans op. De regerend kampioen signaleerde veel opvallend sterke winnaars, met Marco Zanetti, Dani Sánchez en Myung Woo Cho als uitschieters. Hij bekende: ,,Ik moet zelf nog groeien in dit WK, want ik heb nog maar één keer sterk gespeeld tegen Gwendal Maréchal.''

 

 

De Nederlander is gestart in het speelschema waarin hij zaterdag eerst Myung Woo Cho treft (12.00 Koreaanse tijd, 4.00 in West Europa) en bij winst tegenover de winnaar van de partij Zanetti-Nilsson staat. Voor Jaspers is Myung Woo Cho geen onbekende. De Nederlander speelde in recente jaren twee keer tegen Cho in een World Cup toernooi: Jaspers won in Ankara met 40-38 in 38, Cho was de winnaar in Sharm El Sheikh met 40-37 in 21.

Van de twee Belgen, de kopman Eddy Merckx en tweede man Roland Forthomme, was Merckx de meest comfortabele winnaar tegen de Koreaan Chang Hoon Seo met twee keer een zesje, twee keer een viertje en aan het eind 50-33 in 34. Roland Forthomme had een taaiere tegenstander aan Su Yeong Park, een invaller die op de eerste dag Jean Paul de Bruijn en Sameh Sidhom versloeg. Forthomme kwam sterk uit de startblokken, Park kwam terug in de wedstrijd met 9. De Belg leidde twee beurten voor het einde met 49-48, miste één matchbal en maakte het daarna af op 50-48 in 33/32.

Dion Nelin speelde zich weer eens in de kijker met een prachtige winst op de Colombiaan Jose Juan Garcia. De Deen sloeg de kloof met zijn tegenstander met een serie van 16 (de hoogste van deze speeldag) in de 22e beurt, waardoor hij kon uitlopen naar 37-25 en uiteindelijk won met 50-25 in 23. Ruben Legazpi versloeg de sterke Colombiaan Daniel Morales, die in de derde beurt demarreerde met 13 (13-0), maar in het vervolg van de partij door de Spanjaard werd voorbij gelopen.

Sameh Sidhom en Semih Sayginer hadden een zwakke aanloop (5-2 voor de Turk in 6 beurten), door een zes van Sayginer stond het 15-15 in 12. De wedstrijd hobbelde naar het eind met kleine series van beide spelers. De Egyptenaar had de beste finish met dertien in zijn laatste twee beurten, Sayginer scoorde in die fase nog slechts twee keer: 50-37 in 30.

Nikos Polychronopoulos en Tayfun Tasdemir rekenden af met twee gerenommeerde Koreanen. De Griek, ook al sterk in de laatste World Cup en hard op weg naar een betere ranglijst, won tegen Jung Han Heo in een slotfase, waarin Nikos 12 keer scoorde in de laatste 6 beurten en de Koreaan slechts één keer: 50-45 in 31. Tayfun Tasdemir, de laatste Turk in de finales, leidde door een demarrage met 8 met 22-3 en kwam daarna niet meer in gevaar tegen Sung Won Choi, die een nieuwe machtsgreep in eigen land mag vergeten.

Martin Horn en Jérémy Bury, twee van de Europese kopstukken, speelden in de laatste ronde tegen elkaar. De Duitser was goed gestart met 6, 4 en 3, Bury reageerde met 8 (14-14 in 6), maar Martin Horn kon later in de wedstrijd niet meer volgen door een slechte periode van 2 punten in 13 beurten. Bury won met een slotserie van 8: 50-26 in 24.

De ronde met de beste zestien voor zaterdag:
12.00 Korea (4.00 West Europa):
Myung Woo Cho-Dick Jaspers
Marco Zanetti-Michael Nilsson
Dani Sánchez-Nikos Polychronopoulos
Tayfun Tasdemir-Roland Forthomme
14.30:
Haeng Jik Kim-Dion Nelin
Eddy Merckx-Sameh Sidhom
Jérémy Bury-Quyet Chien Tran
Ruben Legazpi-Hong Chiem Thai.

 

Waar is het WK Driebanden in Korea (Nederland: -8 uur) te volgen?

 

 
 
#KNBB #Biljarten #Driebanden #WKDriebanden #Jaspers #DickJaspers #TeamNL #TeamNLbiljart #TeamNLbiljartpoolsnooker
 
 

Tekst: Frits Bakker
Bewerking: KNBB
Foto's: Life Time Photos

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: LifeTimePhoto

Azië TeamNL WK
Volg ons online