EK Pool 2022: Eindelijk goud!

Niels “The Terminator” Feijen wint na tweemaal brons nu goud op het koningsnummer van het EK Pool, het 9-ball, voor zijn elfde Europese titel

12 maart 2022

Als iemand die eigenlijk nooit tevreden is met minder dan goud, was zijn EK misschien eigenlijk al best geslaagd. Immers, met brons in zowel het straightpool als het 10-ball had de vaandeldrager van het Nederlandse poolbiljart Niels Feijen toch weer twee medailles binnengebracht voor #TeamNL – en eremetaal is geen vanzelfsprekendheid meer voor Nederland bij EK’s en WK’s.

Maar wie dacht dat de Terminator tevreden was, die kwam bedrogen uit. Bij het 9-ball raasde Niels door het toernooi, en dat terwijl de tegenstand toch niet mals was. In de laatste 16 walste Niels over Mario He met 9-3, in de kwartfinale won hij de kraker tegen Joshua Filler met 9-7, en de halve finale was hij met 9-6 te sterk voor Jani Uski. In de finale trof Feijen de Oostenrijker Daniel Guttenberger, die toch zou moeten blaken van zelfvertrouwen na overwinningen van liefst 9-2 in de kwartfinale en 9-1 (!) in de halve finale. Maar Niels was vast en doortastend als in zijn beste dagen, en straalde in alles uit: deze titel is voor mij. Met 9-4 gaf hij zijn talentvolle opponent geen schijn van kans.

Het was de derde Europese 9-ball titel voor de 45-jarige Feijen, na eerdere overwinningen in 2013 en 2014.

 

 

Feijen in een interview na afloop tegen de EPBF: “People say it’s a young man’s game and it is and it isn't. As long as you stay fit and keep improving and you stay hungry, then it's anybody's game. The older you get, the commitment changes a little bit. I’m a family man and I have other things on the side, so my commitment and drive are not like it was in my 20's and 30's.”

“But I'm going to enjoy this now. We're going to jump in the river across from the hotel and enjoy the night. It's an amazing feeling and it's not getting any easier, the level of play is so high. But to win two bronzes and to finish it off with a gold is a great feeling.”

Met Feijen’s medailles verzekerde hij zich van A-status, en met zijn gouden medaille in het 9-ball heeft hij ook voldaan aan de kwalificatie-eisen voor de World Games, tussen 7 en 17 juli in Birmingham, USA.

En de sprong in de rivier, samen met enkele andere leden van #TeamNL – die maakte Niels inderdaad!

 

 

Relevante links:
Video finale (via Kozoom, met premium pass)
Verslagen door EPBF & Biljart Sport Centraal

Eerdere artikelen:
EK Pool 2022: En nogmaals brons voor Niels
EK Pool 2022: Nederlanders bij laatste acht 10-ball
EK Pool 2022: Het eerste eremetaal is binnen
EK Pool 2022 in Laško, Slovenië van start
EK Pool 2022 in Laško, Slovenië: een vooruitblik

 

Tekst: KNBB
Foto’s: Dynamic Billard/EPBF

EK EPBF Feijen, Niels
Volg ons online