Eeuwige tweede wordt eerste

Jan August Minke overtreft zichzelf op NK Libre Klein Extra Klasse bij de Liefhebber in Warmenhuizen: “Eén van de belangrijkste punten om goed te spelen is toch wel een ontspannen houding. En dat lukt mij tegenwoordig”

13 mei 2022

Naar het NK Libre Extra Klasse in Warmenhuizen werd uitgekeken: veel kanshebbers op de titel, en een fraaie biljartlocatie met mooie, goed onderhouden tafels. Een locatie die een voorbeeld is voor veel biljartzalen, want behalve NK’s op hoog niveau of op de driebanden groot tafels, organiseert de Liefhebber met het jaarlijkse “Strak & Kantig” toernooi ook één van de grootste toernooien van het land voor recreatieve spelers, en waar gezelligheid de boventoon voert.

 

 

Dat was afgelopen weekend ook het geval – zij het dat er bij het NK Libre Extra Klasse ook een Nederlandse titel op het spel stond. En met een bijzondere winnaar, Jan August Minke. De eindstand doet suggereren dat hij met zijn moyenne van ruim 21 ver voor zou liggen op het veld en ‘dus’ de verdiende winnaar was. Maar: het betrof hier wel een speler die met een moyenne van 16 pas als 7e van de 12 deelnemers naar de finale was gegaan!

 

 

Winnaar Jan August Minke was op het NK Libre Extra Klasse één van de weinigen die significant beter speelde dan zijn aanvangsmoyenne, en liet zijn blijdschap na afloop blijken: “Normaal gesproken ben ik de eeuwige tweede: goed meekomen maar nooit de beste.”

“Maar één van de belangrijkste punten om goed te spelen is toch wel een ontspannen houding. En dat lukt mij tegenwoordig. Vorige maand kampioen van Friesland gemengd kader met een promotie naar de overgangsklasse, en afgelopen weekend weer op het NK. Ik kan zeggen: het gaat lekker!”

“De locatie in Warmenhuizen was ook top. Goed materiaal en aardige mensen.”

“In een toernooi groei je. Tijdens dit toernooi is dat zeker gebeurd. De Série Américaine, die ik niet beheers, ging in ieder geval een stukje beter. :) :)

 

 

Eén van de topfavorieten vooraf, Michael Wedema (samen met Peter Gnodde de enige twee spelers die met een moyenne van boven de 20 richting de finale gingen), was snoeihard over zijn eigen spel: “Met een promotie moyenne binnenkomen en dan amper de helft spelen. Het was niet best. Gelukkig heb ik nog één potje goed gespeeld met een 110, dat was een kleine troost. Dat ik nog vierde geworden ben is mij een raadsel.”

“Jan August Minke is de terechte kampioen. Hij speelde over het hele weekend het beste en meest constant.”

 

 

Alles over het NK Libre Klein Extra Klasse:
https://www.carambole.nl/agenda/nk-libre-klein-extra-klasse-5

 

Tekst: KNBB
Foto deelnemers: Gerard Lentini
Foto podium via Michael Wedema
Schema eindstand: De Liefhebber Warmenhuizen
Met dank aan: De Liefhebber Warmenhuizen, Gerard Lentini, Jan August Minke, Michael Wedema

 

Carambole/libre KVC NK
Volg ons online