Een groot kampioen gaat met pensioen

“Ik ben trots op de vele nationale en internationale titels die ik heb mogen behalen in mijn biljartloopbaan bij de KNBB, maar het meest trots ben ik op mijn vrouw Rina, die altijd achter mij heeft gestaan en gesteund door dik en dun. Zonder haar had ik dit nooit gekund.”

22 oktober 2020

Met 66 jaar neemt meervoudig Europees biljartkampioen Christ van der Smissen afscheid van zijn werkzame leven bij de KNBB, om te genieten van zijn welverdiende pensioen.

In zijn woonplaats Sint Willebrord werd Christ vandaag bezocht door KNBB-directeur Willem La Riviere, en kreeg hij als blijk van waardering een prachtig cadeau.

Willem La Riviere: “Het is een ongekende eer geweest Christ zo lang op het Bondsbureau te hebben gehad. Dat was destijds allemaal best bijzonder gegaan. Ik praat dan echt over jaren terug. Christ was destijds actief als trainer van Nederlandse spelers, maar van de ene op de andere dag hield de subsidie op die hem betaalde – en was er geen geld meer om Christ in dienst te houden. We hebben toen met elkaar de koppen bij elkaar gestoken, en gezegd: “We kunnen zo’n grootheid in het Nederlandse biljart toch niet zomaar ontslaan – hier moeten we iets op kunnen vinden.” Die oplossing was: Christ omscholen tot medewerker op de Ledenadministratie. Zo is Christ veel jaren een fantastisch uithangbord geweest van de KNBB. Iedereen die op bezoek kwam op het Bondsbureau en die werd verwelkomd door Christ vond dit geweldig, of wat te denken van onze eigen leden die een mailtje krijgen van wie mogelijk jarenlang hun idool is geweest.”

 

"Christ is veel jaren een fantastisch uithangbord geweest van de KNBB. Iedereen die op bezoek kwam op het Bondsbureau en die werd verwelkomd door Christ vond dit geweldig, of wat te denken van onze eigen leden die een mailtje krijgen van wie mogelijk jarenlang hun idool is geweest.”
KNBB-directeur Willem La Riviere

 

“Christ en ik hebben destijds tegen elkaar gezegd: “We gaan ons uiterste best ervoor doen dat je jouw pensioen bij ons gaat halen – en dat is gelukkig gelukt. Al is er ook sprake van een traan. Het recente overlijden van zijn vrouw Rina was een schok voor ons allemaal, en heeft Christ echt geknakt. We hebben met zijn allen zo erg meegeleefd met Christ, maar echt iets voor hem doen kun je niet – daarvoor is het verdriet te intens, te zwaar. Gelukkig zien we Christ de laatste maanden geleidelijk aan weer wat opkrabbelen, en we hopen dat ondanks deze heel andere omstandigheden dan hij had gedacht, dat Christ toch gaat genieten van een mooie oude dag. En eerlijk gezegd hopen we Christ ook gewoon weer eens terug te zien aan de biljarttafels. Want dat is waar hij hoort, met zijn nog altijd ongeëvenaarde gedrevenheid om altijd maar te willen winnen. Een groot kampioen gaat met pensioen!”

 

 

Zitten aan tafel met Christ betekent eigenlijk altijd hetzelfde: Christ gaat praten over biljarten. Het filmpje boven dit artikel, uit de losse pols geschoten op het Bondsbureau en nog altijd ons best bekeken YouTube filmpje ooit, is daar een prachtig voorbeeld van. En ook vandaag konden wij weer genieten van zijn ongekende bevlogenheid. Alles kwam voorbij: De tijden van vroeger, de beste manieren van trainen, de waarde van volledige focus, én waarom hijzelf eigenlijk niet meer speelt. Het antwoord is even simpel als duidelijk: als hij niet meer de beste kan zijn, wil hij ook niet meedoen.

 

 

Bij wijze van afscheid, en als korte terugblik op veel mooie jaren, stellen wij Christ vijf korte vragen waarop hij het meest trots is, en wat hij nu gaat doen.

 

Christ, waar ben je het meest trots op wat betreft jouw tijd als speler?
“Ik ben trots op de vele nationale en internationale titels die ik heb mogen behalen in mijn biljartloopbaan bij de KNBB, maar het meest trots ben ik op mijn vrouw Rina, die altijd achter mij heeft gestaan en gesteund door dik en dun. Zonder haar had ik dit nooit gekund.”
 

Waar ben je het meest trots op wat betreft jouw tijd als trainer?
“Dat ik diverse spelers veel van mijn kennis en kunde over heb kunnen brengen in het driebanden. Met als uitschieter Therese Klompenhouwer bij de vrouwen.”

 

“Ik ben trots dat ik diverse spelers veel van mijn kennis en kunde over heb kunnen brengen in het driebanden. Met als uitschieter Therese Klompenhouwer bij de vrouwen”
Christ van der Smissen

 

Waar ben je het meest trots op wat betreft jouw tijd bij de KNBB?
“Dat de KNBB het voor mij mogelijk heeft gemaakt om vanaf 1998 tot mijn pensioen (okt 2020) te kunnen blijven werken bij de KNBB, eerst als driebandentrainer coach en later als ledenadministrateur. En ik ben trots dat ik inmiddels ook 50 jaar lid ben van de KNBB.”

Wat zijn je plannen nu jouw pensioen ingaat?
“Dat is op dit moment lastig te zeggen, omdat ik nog in een verwerkingsproces zit na het overlijden van mijn lieve vrouw Rina op 19 mei 2020.”

“Ik zie wel wat er op mijn pad komt. Voorlopig wil ik zoveel mogelijk buiten zijn, vissen, wandelen, fietsen, om maar wat te noemen. Dat geeft mij op dit moment de meeste ontspanning. Als het straks echt winter wordt zal ik ook zeker de keu weer ter hand nemen!”

Is er nog iets wat je wilt zeggen tegen de lezers van dit artikel?
“Ik wil alle collega’s van het bondsbureau, besturen en leden van alle secties de KNBB bedanken voor het vertrouwen in mij, en de altijd fijne samenwerking. Ik zal jullie gaan missen.”

“Alle goeds voor iedereen!”

 

“Ik wil alle collega’s van het bondsbureau, besturen en leden van alle secties de KNBB bedanken voor het vertrouwen in mij, en de altijd fijne samenwerking. Ik zal jullie gaan missen.”
Christ van der Smissen

 

Tekst, foto’s & video: KNBB

Biljartspelers KNBB
Volg ons online