Eén van de Kozoom League sterren blikt vooruit naar de playoffs

Ruben Legazpi over zijn geweldige jaar, zowel individueel als met zijn team Cues&Darts

15 mei 2024

MÓSTOLES/ZUNDERT – De 41-jarige Spanjaard Ruben Legazpi is op weg naar één van de beste jaren uit zijn biljartcarrière. Met de Spaanse teamtitel al op zak, doet hij in de komende weken met het team van Cues&Darts een gooi naar de teamtitel in Nederland. Morgenochtend arriveert Legazpi in Nederland voor de eerste wedstrijd in de play-offs, donderdagavond tegen Topbiljart Zundert in Den Hoek in Zundert. Die wedstrijd is vanaf 19.30 en is rechtstreeks te zien op Kozoom. De Kozoom league, de Nederlandse eredivisie is in de reguliere competitie zondag afgesloten met SIS Schoonmaak voor de zevende keer als koploper in de ranglijst. Team Eekhoorn werd de nummer 2, STZ Zundert eindigde als derde, Cues&Darts als vierde. De vier teams bovenin spelen de play-offs: eerst donderdag 3 tegen 4, daarna de winnaar tegen Team Eekhoorn en de winnaar daarvan tegen SIS Schoonmaak om de Nederlandse titel.

Ruben Legazpi, woonachtig in Móstoles, een voorstadje van Madrid, vader van twee kinderen, is sinds anderhalf jaar biljartprof en komt steeds dichter bij de top 14 van de wereldranglijst. Zijn laatste successen waren het brons op het Europees kampioenschap en de zilveren medaille op het WK voor landenteams in Viersen.

De eerste play-off wedstrijd voor donderdag is met de wedstrjden Sergio Jimenez-Glenn Hofman, Thorsten Frings-Ruben Legazpi, Sam van Etten, Pierre Soumagne,. Francis Forton, Huub Wilkowski, 

Kozoom en KNBB spraken met de Spanjaard in een vooruitblik naar de play-offs en over zijn verwachtingen, ambities en toekomstplannen.

 

 

Kozoom/Frits Bakker: Hoe kijk je terug op je jaar in Nederland: derde speler van de ranglijst na Merckx (1.938), Poly (1.803) en jij 1.801 uit 14 partijen?

Ruben Legazpi: Ik ben heel blij met mijn jaar, want ik heb in bijna alle wedstrijden op een heel goed niveau gespeeld, 1.801 in 14 wedstrijden. Daar ben ik heel tevreden mee. Ik speelde ook heel goed in de eindfase van de beker waar we met het team onze eerste titel wonnen. Het is echt genieten van het spelen met dit  team, vooral thuiswedstrijden, in een geweldige club. We zijn heel goede vrienden, dat maakt ons sterker.

Kozoom/FB: Morgen, donderdag, dus naar Zundert met jullie sterk team, hoe schat je de kansen op winst?

Ruben Legazpi: Het is vooraf een gelijkwaardige wedstrijd. Zij zijn ook erg sterk, vooral thuis, maar ik hoop dat we goed genoeg spelen om te winnen. We hebben hoge verwachtingen van de play-offs.

Kozoom/FB: Hoe lang speel jij al in een Nederlands team? Hiervoor ook nog een ander team? Hoeveel keer ben je naar Nederland gekomen om competitie te spelen.

Ruben Legazpi: Dit is mijn derde jaar bij deze club, vroeger speelde ik niet in Nederland. Ik reis minimaal 12 wedstrijden om nu dus de play-offs te mogen spelen.

Kozoom/FB: Hoe aantrekkelijk is de Nederlandse eredivisie voor een buitenlandse speler?

Ruben Legazpi: Het is erg leuk om in deze competitie te spelen, er zijn veel sterke spelers en sterke teams. Ik denk dat dit de sterkste competitie is.

Kozoom/FB: Volgend jaar weer bij Cues&Darts en weer met een sterk team?

Ruben Legazpi: Ja, volgend jaar weer, ik heb mijn contract verlengd en kijk er naar uit.

Kozoom/FB: Hoeveel competities speel jij? Nederland, Spanje en verder?

Ruben Legazpi: Ik speel in Spanje, waar we dus net kampioen zijn geworden, in Nederland, met hopelijk dus nog een kans op de titel, en een paar wedstrijden in Frankrijk.

Kozoom/FB: Hoe ziet jouw jaar er verder uit, ga je alle World Cups spelen?

Ruben Legazpi: Ik ga alle toernooien spelen waar ik mee kan doen, dus ook alle World Cups.

Kozoom/FB: Je bent niet meer ver verwijderd van de top 14 in de UMB. Is dat een doel dat je voor ogen hebt?

Ruben Legazpi: Mijn belangrijkste doel is om te vechten en te proberen in de top 14 te komen. En ook om te trachten een World Cup te winnen. Het is moeilijk, er zijn veel sterke spelers, maar mijn doel is om mezelf te blijven verbeteren en een steeds betere speler te worden.

Kozoom/FB: Wat doe jij in het dagelijks leven behalve biljarten, Ruben. Heb je nog een job naast het biljarten? Kun je gemakkelijk vrij krijgen voor grote toernooien?

Ruben Legazpi: Ik ben nu sinds anderhalf jaar prof, ik heb het eindelijk geprobeerd en ben er tot nu toe erg blij mee, want ik kan nu alle mogelijke toernooien en competities spelen. Reizen is nu makkelijker en ik kan ook meer uitgerust en getraind op de grote toernooien aankomen dan voorheen. Ik voel me sterker en een betere speler.

Kozoom/FB: Hoe ziet je privéleven er verder uit? Hoe oud nu? Waar woon je? Dicht bij de rest van de familie met wie je competitie speelt?

Ruben Legazpi: Ik ben 41 jaar oud, heb 2 kinderen en ik woon in de buurt van Mostoles, vlakbij Madrid. Daar speel ik met het team waarin ook mijn vader speelt.

 

Ruben Legazpi, op weg naar een van de beste jaren uit zijn carrière

 

Ruben Legazpi na de bekerwinst met Cues&Darts: vlnr Pierre Soumagne, Glenn Hofman, Jack van Peer, Monique Wilkowski (teamleidster), Huub Wilkowski, Dennis Mast van Cues&Darts en Ruben Legazpi

 

Ruben Legazpi met Sergio Jimenez, de nummer twee op het WK in Viersen. Morgen in de wedstrijd met Zundert tegen Cues&Darts spelen ze met de teams tegen elkaar.

 

Kozoom/FB: Was dit een van jouw beste jaren tot nu toe in je carrière? Met zilver op WK landenteams, brons op Europees kampioenschap?

Ruben Legazpi: Ik weet niet of het mijn beste jaar is, maar het is zeker een van de beste. Het was jammer dat we geen wereldkampioen werden met het team op 1 carambole tegen Vietnam. Ik ben ook heel blij met het brons op het Europees kampioenschap, ook dat ik daar de sterkste speler van de wereld, Dick Jaspers, heb kunnen verslaan. Ik heb ook brons gewonnen op het Spaans kampioenschap, we hebben dus net de Spaanse teamcompetitie gewonnen met Mostoles (met Joao Fereira, Rubén Fernandez, mijn vader Alfonso en ik zelf). We hebben ook de Nederlandse beker gewonnen, ik heb in de kwartfinale gespeeld op het WK in Korea, en in bijna 100 wedstrijden heb ik een algemeen gemiddelde van 1.630. Dus dit was een geweldig seizoen. Ik hoop dat ik de 3 komende World Cups goed kan afsluiten en ik ben ook uitgenodigd voor het WCBS toernooi in juli in Polen.

Kozoom/FB: Hoe kijk jij tegen de Spaanse successen in de PBA, de Koreaanse profliga. Heb je al eens serieus nagedacht over een overgang?

Ruben Legazpi: Tot nu toe heb ik nog niet nagedacht over een transfer naar de PBA. Ik wil graag in de World Cups spelen en Spanje vertegenwoordigen in de Europese en wereldkampioenschappen.  Natuurlijk volg ik de resultaten van de PBA en ik ben blij dat mijn landgenoten het daar goed doen. Ik spreek elke dag met Javier Palazón, hij is mijn beste vriend, maar ik volg ook de wedstrijden van Dani (Sánchez).

Kozoom/FB: Wat zijn de hoogtepunten uit je hele carrière tot nu?

Ruben Legazpi: Mijn beste toernooien tot nu toe waren de tweede plaats op de wereldranglijst in 2022, twee keer runner-up met Spanje in Viersen, twee keer individueel brons op Europees kampioenschap, 2 keer Europees teamkampioen, winnaar van het Kozoom toernooi, tweede in de World Cup in Griekenland 2013. Daarnaast 6 keer de Spaanse competitie gewonnen en ik was 2 keer Spaans kampioen individueel.

 

De wedstrijden worden live uitgezonden op Kozoom op deze pagina.

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto's: Ton Smilde

Driebanden Kozoom Kozoom League
Volg ons online