Duke Challenge start met 200.000 kijkers op Ziggo Sport

Dick Jaspers is één van de hoogvliegers in de eerste knock-out sessies van de Duke Challenge in Nistelrode. De Nederlander gaat door naar de beste acht van het toernooi en staat vandaag in de kwartfinale tegenover de Turk Murat Naci Coklu. Het eerste overzicht en de ranglijst na de eerste sessies, waaruit acht spelers doorgaan naar de volgende ronde.

21 januari 2021

NISTELRODE – De eerste selectie in de knock-outs van de Dutch Challenge, het eerste grote Europese toernooi in 2021, heeft op de tweede dag acht winnaars gescheiden van acht verliezers. Zestien spelers gingen woensdag van start in de prachtige arena van het Duke hotel van hoofdsponsor Jumbo in Nistelrode. De nummers één tot en met vijf van de UMB wereldranglijst, Dick Jaspers, Marco Zanetti, Torbjörn Blomdahl, Eddy Merckx en Tayfun Tasdemir, gaan door naar de kwartfinales, vergezeld van Martin Horn, Murat Naci Coklu en Peter Ceulemans. De 40-jarige Belg uit het Ceulemans geslacht was één van de hoofdrolspelers van de eerste schifting met de uitschakeling van Semih Sayginer.

Twee Turken, twee Belgen, één Nederlander, een Zweed, een Italiaan en een Duitser gaan de finalefase in om vrijdag een gooi te doen naar de hoofdprijs van 16.000 euro. Dick Jaspers en Murat Naci Coklu voegden zich op de tweede dag bij de zes spelers die al eerder waren geplaatst.

Drie spelers finishten in die eerste ronde met moyennes boven twee: Tayfun Tasdemir met 2.846, Dick Jaspers met 2.625 en Martin Horn met 2.050. Drie keer werd de maximale serie van 10 gemaakt: op de eerste dag door Sayginer, op de tweede dag door Jérémy Bury, toevallig allebei uitgeschakeld door verliespartijen tegen Ceulemans en Coklu. En in de laatste ronde van de eerste sessie door Dick Jaspers. De Nederlandse nummer één speelde zijn laatste set uit met 10. Dat was uiterst ongelukkig voor Roland Forthomme, die geen nabeurt kreeg en daardoor geen kans had om de partij te winnen. Vier van de acht partijen eindigden in een 3-2 score, de andere vier in een 3-1 stand.

De volgorde van spelen in de kwartfinales, gepland vanaf 13.00 uur op donderdag:

Marco Zanetti-Martin Horn

Tayfun Tasdemir-Peter Ceulemans

Eddy Merckx-Torbjörn Blomdahl

Dick Jaspers-Murat Naci Coklu.

Drie van de vier Nederlanders moeten in de volgende ronden toekijken vanaf de kleine tribunes in de arena. Joey de Kok, de jongste, werd uit het toernooi gespeeld door Torbjörn Blomdahl, ondanks een mooie set in twee beurten (2x5). Jeffrey Jorissen werd geveld door een subliem spelende Tayfun Tasdemir, Jean van Erp in een vijfsetter door Martin Horn. De Belgen raakten alleen Roland Forthomme kwijt, in een boeiend gevecht uitgeschakeld door Neerland’s onbetwiste topspeler Dick Jaspers.

Het systeem van korte setjes met een snelle tijdklok werd door alle spelers gewaardeerd. De opzet van de organisatie (BEN, Biljart Evenementen Nederland) was om de knock-out wedstrijden attractief te maken voor de live-uitzendingen voor Ziggo Sport. De kijkcijfers op de eerste dag op het sportkanaal waren spectaculair: 218.000 kijkers op Ziggo Sport op de eerste speeldag en nog vele tienduizenden meer op Kozoom en de andere Youtube kanalen. Harry Mathijssen, de organisator: ,,Dat is een geweldige start, ik ben er enorm blij mee.’’ Dick Jaspers: ,,Ik snap het eigenlijk wel: heel veel mensen houden van biljarten en die hebben een heel jaar niets kunnen zien. Het is logisch, dat ze allemaal willen kijken nu biljarten weer in de picture staat.’’

De reacties van spelers waren unaniem: het eerste optreden na de lange stop zou de start moeten zijn voor meer organisaties. Torbjörn Blomdahl, de wereldkampioen, zei bijvoorbeeld: ,,We mogen de Nederlandse organisatie ontzettend dankbaar zijn dat we deze kans krijgen.’’ De Fransman Jérémy Bury: ,,Dit is het bewijs dat we kunnen biljarten met deze strenge COVID regels.’’ Het wachten is op nieuwe initiatieven om in het spoor van de Aziaten vooral ook de Europese spelers nieuwe mogelijkheden te bieden het speelritme weer op te pakken.’’

De ranking na de eerste knock-out fase:

1 Tayfun Tasdemir 2-2.846-7

2 Dick Jaspers 2-2.625-10

3 Martin Horn 2-2.050-8

4 Eddy Merckx 2-1.947-8

5 Peter Ceulemans 2-1.875-5

6 Torbjörn Blomdahl 2-1.737-7

7 Murat Naci Coklu 2-1.667-5

8 Marco Zanetti 2-1.270-8

De uitgeschakelde spelers:

9 Roland Forthomme 0-1.867-7

10 Jérémy Bury 0-1.800-10

11 Jean van Erp 0-1.474-8

12 Gwendal Maréchal 0-1.444-5

13 Semih Sayginer 0-1.400-10

14 Jeffrey Jorissen 0-1.250-3

15 Joey de Kok 0-1.167-5

16 Antonio Montes 0-0.806-3.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers (Ton Smilde)

 

Driebanden Duke Challenge Erp, Jean van
Volg ons online