Dick Jaspers verdedigt wereldtitel en veel punten in Korea

TeamNL dit maal met twee Nederlanders: ook Jean Paul de Bruijn aan de start.

Een vooruitblik met alle poules en spelers

05 november 2022

DONGHAE CITY - De net 60 jaar geworden Torbjörn Blomdahl won vorige week de World Cup in het Nederlandse Veghel. Daarmee behoort de Zweed tot de belangrijkste kanshebbers voor de 74e wereldtitel driebanden, waarvoor volgende week (9-13 november) in het Koreaanse Donghae City wordt gestreden. De 57-jarige Dick Jaspers is de titelverdediger, en heeft daarmee heel wat punten te verdedigen t.o.v. zijn naaste belager Dani Sánchez. Torbjörn Blomdahl is de recordhouder van deze biljartgeneratie. In totaal staan 8 spelers op de spelerslijst met één of meer wereldtitels in de populairste discipline op hun palmares: Torbjörn Blomdahl 7, Dick Jaspers 5, Dani Sánchez 4, Eddy Merckx en Marco Zanetti 2, Semih Sayginer, Ryuuji Umeda en Sung-won Choi 1.

Wie wordt volgende week de nieuwe wereldkampioen? Een zestiger, vijftiger of een jonge twintiger?

De oudste speler op het WK van 2022 is Marco Zanetti (60), direct gevolgd door Torbjörn Blomdahl, die precies 199 dagen jonger is. De jongste in het veld van 48 spelers is de Italiaan Alessio D'Agata, die 22 is, gevolgd door de Koreaan Myung Woo Cho (24), de Fransman Gwendal Maréchal (25) en de Koreaan Jun Tae Kim (27) en de Portugees Jose Miguel Soares (28).

De jongste wereldkampioen was ooit Dani Sánchez, die 24 was toen hij in 1998 in Rezé, Frankrijk, zijn eerste van vier wereldtitels behaalde. Torbjörn Blomdahl won zijn eerste van zeven mondiale titels toen hij 25 was, Raymond Ceulemans was 26 toen hij zijn eerste van 21 wereldtitels, het absolute record, haalde in Duitsland.

De strijd om de belangrijkste titel in het driebanden werd vanaf 2000 gedomineerd door de spelers die nu nog tot de wereldtop behoren. Jaspers won 5 keer, Blomdahl en Sánchez 3 keer, Zanetti, Merckx en Caudron 2 keer. Sung Won Choi, Filippos Kasidokostas (toen hij 26 was), Semih Sayginer en Ryuuji Umeda wonnen elk 1 titel vanaf 2000 en zelfs Raymond Ceulemans werd in zijn nadagen nog een keer wereldkampioen in 2001 in Luxemburg, de laatste keer dat de legendarische Belg een individueel WK meespeelde.

 

 

Dick Jaspers, de titelverdediger, behaalde zijn eerste wereldtitel in 2000 in Saint Etienne, toen hij 35 was, maar won in de 22 jaar daarna nog eens vier keer het wereldkampioenschap, waarmee hij de succesvolste speler is in deze periode. Een vergelijking: Marco Zanetti werd op zijn 40e jaar voor het eerst wereldkampioen, Eddy Merckx en Semih Sayginer toen ze 38 waren, Sung Won Choi, de enige Koreaanse wereldkampioen, toen hij 37 was en Ryuui Umeda op zijn 39e jaar.

De historie laat zien dat het Wereldkampioenschap vooral wordt beheerst door dertigers, veertigers en vijftigers met hoge uitzonderingen voor spelers van in de twintig. Vanaf 1960 zijn het ook vrijwel alleen Europeanen die de wereldtitel opeisen met uitzondering van Suarez uit Peru in 1961, Sang Lee, de Amerikaanse Koreaan in 1963 dankzij de winst in 6 World Cups, de Japanner Kobayashi in 1974 (Antwerpen) en 1984 (Krefeld), de Japanner Umeda in 2007 in Cuenca en de Koreaan Choi in 2014 in Seoul.Het 74e wereldkampioenschap gaat over 5 dagen, van woensdag 9 tot en met zondag 13 november in het Donghae-stadion in Donghae City, Zuid-Korea, 150 kilometer ten oosten van Seoul aan Japanse Zee. De 48 geselecteerde spelers worden verdeeld in 16 groepen van 3 spelers. De partijen over 40 punten in deze fase wijzen de 32 spelers aan voor de knock-out fase over 50 caramboles.

Behalve Dick Jaspers zijn de geplaatste zestien spelers: Dani Sánchez (Sp), Marco Zanetti (It), Quiet Chien Tran (Vn), Sameh Sidhom (Eg), Martin Horn (Dui), Tayfun Tasdemir (Tur), Torbjörn Blomdahl (Zw), Semih Sayginer (Tur), Eddy Merckx (Bel), Jérémy Bury (Fr), Haeng-jik Kim (Kor), Murat Naci Coklu (Tur), Jung-han Heo (Kor), Jun-tae Kim (Kor), Duc Anh Chien Nguyen (Vn) en Sung-won Choi (Kor).

De 13 CEB-plaatsen gingen naar Ruben Legazpi (Sp), Jean Paul de Bruijn (Nl), Turgay Orak (Tur), Dion Nelin (De), Michael Nilsson (Zw), José Miguel Soares (Por), Roland Forthomme (Bel), Cengiz Karaca (Dui), Nikos Polychronopoulos (Gr), Gwendal Maréchal (Fr), Radek Novak (Tsj), Gerhard Kostistansky (Oo) en Alessio d'Agata (It).

 

 

De 8 CPB-plaatsen: Pedro Gonzales, José Juan Garcia, Daniel Morales uit Colombia, Javier Vera en Christian Hernandez uit Mexico, Luis Aveiga en Javier Teran uit Ecuador en Pedro Piedrabuena uit de VS.

De 5 ACBC-plaatsen gaan naar Myung-woo Cho (Kor), Tran Thanh Tu Nguyen (Vn), Ryuuji Umeda (Jap), Choong-bok Lee (Kor) en Thai Hong Chiem (Vn). De 3 AMECC-plaatsen zijn voor Mohammed Abdin (Eg), Mashhour Abu Tayeh (Jor) en Fadi Abousaleh (Lib). De twee wildcards zijn voor Chang-hoon Seo en Bong-joo Hwang (Kor).

Samenstelling van de kwalificatiegroepen:

A: Jaspers - Maréchal - Nguyen TTT
B: Sanchez - Piedrabuena - Aveiga
C: Zanetti - Abdin - Kostistansky
D: Tran QC - Legazpi - Abousaleh
E: Sidhom - Teran - De Bruijn
F: Horn - Forthomme - Soares
G: Tasdemir - Seo - Hwang
H: Blomdahl - Garcia - Vera
I: Sayginer - Abu Tayeh - Novak
J: Merckx - Nelin - Orak
K: Bury - Nilsson - Karaca
L: Kim HJ - Lee CB - Umeda
M: Coklu - Gonzales - Morales D
N: Heo JH - Cho MW - Hernandez
O: Kim JT - Polychronopoulos - D'Agata
P: Nguyen DAC - Choi SW - Thai HC

 

Tekst: Frits Bakker
Archieffoto's World Cup Veghel: Ton Smilde

Azië Driebanden TeamNL
Volg ons online