Dick Jaspers: nu de focus op Korea

Morgen, donderdag, start van 3CC World Masters in Seoul met prijzengeld van 200.000 dollar. Dick Jaspers is een van de 24 deelnemers en reist na het toernooi door het land om demonstraties te geven.

11 juli 2018

SEOUL – Het is weer even wennen aan de vochtige hitte in Seoul, aan het eten vooral in zijn nieuwe omgeving voor twee weken, maar Dick Jaspers houdt van uitdagingen. De nieuwe 3CC World Masters cyclus gaat morgen (donderdag) van start in  Hotel Imperial Palace in Gangnam. Dick Jaspers opent in het toernooi in een poule met Jung-Han Heo en Tayfun Tasdemir, twee spelers net als Jaspers zelf van wereldklasse. ,,Ik ben benieuwd of het toernooi aanslaat, want het is allemaal heel vernieuwend.’’

De nieuwe outfit (in zwart met oranje) past hem uitstekend. Dick Jaspers wil niets liever dan zo snel mogelijk van start gaan, nadat hij in de World Cup van Porto snel was uitgeschakeld door Tayfun Tasdemir. ,,Ik had mezelf niets te verwijten na de partij’’, kijkt Jaspers in de hotellobby in Seoul terug naar zijn laatste toernooi. ,,Mijn tegenstander was heel sterk, tactisch, degelijk, goed scorend en verdedigend. Ik had geen kans om die partij te winnen, dus dan heb ik er ook wel vrede mee.’’

De 3CC Masters is het begin van een twee weken durend verblijf van Jaspers in Zuid Korea. ,,Ik ga wat rondreizen en demonstraties geven, waarvoor ik ben uitgenodigd. Mooi hoor, zo’n trip hier, al is de hitte wel belastend. En het Koreaanse eten, altijd moeilijk voor me. Je moet eigenlijk gewoon duidelijk zijn en zeggen dat je niet alles lust. Maar goed, ik pas me aan, zeker op zo’n trip, waarbij je dikwijls wordt uitgenodigd voor diners met sponsors.’’

De vraag die ook op Jaspers’ lippen ligt, is: hoe spectaculair zullen het niveau, de gemiddeldes en de series omhoogschieten als de wereldtop van het driebanden alles op de aanval mag zetten? Waar ligt de uitdaging, de grens, hoe attractief zal het zijn om spelers van wereldklasse dezelfde posities te zien spelen? De 3CC World Masters challenge, deze week van donderdag 12 tot en met zondag 15 juli in Seoul, Zuid-Korea, met 24 van de beste spelers van de wereld, zal het antwoord geven. De nieuwe toernooiopzet, waarbij spelers die tegen elkaar spelen 20 exact dezelfde posities krijgen, is gemaakt voor aanvallers. De uitdaging van de 3CC Masters: de beste aanvaller is de winnaar.

Om een voorbeeld te geven van wat we mogen verwachten: De Koreanen Jung-Han Heo en Wan-Young Choi hebben een demonstratiewedstrijd gespeeld in een biljartclub in Gangnam. Jung-Han Heo, een speler uit de toptien van de wereld en één van de spelers in de 3CC Masters, maakte 71 caramboles over twintig beurten (3.550 gemiddeld) vanuit posities die door de computer van Mywebsport werden bepaald. De UMB heeft deze week beslist dat de hoogste series die tijdens de 3CC Masters worden gemaakt, een aparte status krijgen op de recordlijsten. Het wereldrecord serie van 28 kan in dit toernooi niet worden verbeterd, wel komt er een apart wereldrecord voor de 3CC World Masters, zoals de UMB ook doet met Scotch Double.

De UMB (wereldbond) en Kozoom hebben gezamenlijk de plannen uitgewerkt voor de nieuwe toernooicyclus, die dit jaar uit drie toernooien bestaat. De invitaties gaan naar de beste 20 spelers van de ranglijst, aangevuld met vier wildcards. De voorronden worden gespeeld in acht groepen van drie spelers, de beste twee uit elke poule plaatsen zich voor de knock-out met zestien spelers.

Het Mywebsport computersysteem van Jimmy Riml, een 54-jarige Oostenrijker, dat ooit in 2008 werd opgezet als een wereldwijd trainingssysteem op afstand, bepaalt voor elke partij afzonderlijk en willekeurig de twintig posities die de spelers krijgen aangeboden. Het systeem werkt als volgt: speler A start met de acquit en maakt zo veel mogelijk punten. Als hij mist, komt speler B naar het biljart voor dezelfde beurt. Daarna, vanaf de tweede beurt tot en met de twintigste beurt voor beide spelers, worden de posities bepaald door Mywebsport. De twee spelers die tegen elkaar spelen in een partij, krijgen in elke beurt dezelfde positie en spelen de serie door tot ze missen.

Jimmy Riml heeft een ingenieus systeem uitgevonden met laser om de posities van de ballen minutieus op het biljart te leggen. ,,De Mywebsport computers kunnen inmiddels zo'n 150.000 posities opgeslagen, waarvan meer dan 2000 van het laatste WK driebanden in Bordeaux. De posities die spelers krijgen, zijn vooraf bij niemand bekend. De computer bepaalt de positie, Cuesco, het scoringssysteem van Kozoom, brengt de positie op een groot scherm en Mywebsport legt met laserstralen de ballen op het biljart. Jimmy Riml: ,,Het wordt bijzonder interessant voor de kijkers om te zien, hoe twee verschillende spelers van wereldklasse eenzelfde positie aanvallen.''

De zaal in het artistieke Imperial Palace hotel in Gangnam, Seoul, wordt woensdag verder afgebouwd. In de arena staan twee matchtafels, er zijn tribunes voor een kleine 150 toeschouwers. De prijzen die kijkers het publiek moet betalen om de finaledag te zien, zijn 250.000 Koreaanse won (225 US dollar, 190 euro), de entreeprijs voor een dagsessie is 100.000 won, 75 euro. De Koreaanse sportzender MBC, met zo'n 1500 uur biljartuitzendingen per jaar de grootste biljartzender van het land, verzorgt de live uitzendingen met zeven camera's. Kozoom, met de UMB de initiatiefnemer voor de nieuwe cyclus, zendt de beelden ook live uit. Morgen, woensdagavond, om 17.00 uur is er een persconferentie voorafgaand aan de 3CC Masters van Mr. Farouk Barki, president van de UMB, onder meer over de gecompliceerde verhouding tussen de wereldbond en de Koreaanse bond en over een dreigende boycot van spelers in het internationale circuit.

De winnaar van de 3CC Masters krijgt 40.000 dollar, de runner-up 20.000. Het totale prijzengeld is 220.000 dollar. Het toernooi wordt gespeeld op de zevende verdieping van het Imperial Palace hotel in het hartje van Seoul. De spelers krijgen speciale t-shirts voor dit toernooi en krijgen voor een partij de gelegenheid om in een aparte zaal een uur in te spelen.

De poule-indelingen zijn:
Poule A: Frédéric Caudron, Min Cam Ma, Yusuke Mori
Poule B: Eddy Merckx, Jérémy Bury en Wan-Young Choi
Poule C: Marco Zanetti, Eddy Leppens, Chi Yeon Cho
Poule D: Dani Sánchez, Nikos Polychronopoulos, Roland Forthomme
Poule E: Torbjörn Blomdahl, Nguyen Quoc Nguyen, Semih Sayginer
Poule F: Murat Naci Coklu, Sung-Won Choi, David Martinez
Poule G: Dick Jaspers, Jung-Han Heo, Tayfun Tasdemir
Poule H: Quyet Chien Tran, Sameh Sidhom, Dinh Nai Ngo.

Programma kwalificaties, tijdens de voorronden om 11.00, 13.00, 15.00, 17.00, 20.00 en 22.00:
Donderdag:
11.00 (Koreaanse tijd):
Heo-Tasdemir, Tran-Ngo
13.00:
Nguyen-Sayginer, SW Choi-Martinez
15.00:
Leppens-Cho, Polychronopoulos-Forthomme
17.00:
Ma-Mori, Bury-WJ Choi
20.00:
Jaspers-verliezer, Sidhom-verliezer
22.00:
Blomdahl-verliezer, Coklu-verliezer

Vrijdag:
11.00:
Zanetti-verliezer, Sánchez-verliezer
13.00:
Caudron-verliezer, Merckx-verliezer
15.00:
Jaspers-winnaar, Sidhom-winnaar
17.00:
Blomdahl-winnaar, Coklu-winnaar
20.00:
Zanetti-winaar, Sánchez-winnaar
22.00:
Caudron-winnaar, Merckx-winnaar.

Tekst: Frits Bakker

Foto deelnemers 3CC Masters (Kozoom)

 

 

Driebanden Internationaal
Volg ons online