Dick Jaspers glorieuze winnaar in Lausanne

Nederlander verslaat wereldkampioen Caudron in finale

19 november 2017

LAUSANNE - In een echte klassieker van de lage landen, een gevecht tussen twee van de Europese topspelers, greep Dick Jaspers zondagmiddag de hoofdprijs in de Lausanne Billard Masters. De Nederlander was in de finale de sterkste en versloeg Frédéric Caudron met 40-24 in zestien beurten. Het was voor Jaspers zijn tweede overwinning in vijf jaar Lausanne. De wereldkampioen, Caudron, kon het prestigieuze toernooi in de prachtige Zwitserse hoofdstad van het Olympisch comité nog niet bijschrijven op zijn rijke palmares. Het podium werd compleet gtemaakt door Dani Sánchez en Marco Zanetti. Dick Jaspers verdiende met zijn overwinning 2000 Zwitserse francs (1800 euro).

De Europese biljartpresidente Diane Wild maakte aan het eind bekend, dat de volgende editie van het toernooi van 23 tot 25 november 2018 wordt gespeeld. Ook voor dat toernooi zal ongetwijfeld een deel van de wereldtop worden uitgenodigd.

 

 

De finale voor een mooie, volle zaal in het Casino Montbenon werd op hoog niveau uitgevochten. Jaspers nam al een voorsprong in de 2e beurt door een serie van tien, maar op 20-13 draaide Caudron door een serie van 9 de score om in zijn voordeel naar 22-20. Het slot was daarna weer voor Jaspers, die eerst uitliep naar 33-23 en niet meer in gevaar kwam: 40-24 in 16.

Twee uur na zijn overwinning zat Dick Jaspers alweer op het vliegveld voor de terugreis naar Nederland. Daar keek hij terug op zijn succesvolle toernooi. ,,Ik ben heel blij met deze overwinning, want de laatste tijd had ik niet veel meer kunnen winnen. Dit is een toernooi dat telt, hoewel er geen rankingpunten zijn te winnen. Maar ik heb mooie tegenstanders verslagen, zoals Caudron en Zanetti. Dat geeft een mooi gevoel.’’

Voor de finale, zei Jaspers, had hij geen hoge verwachtingen. ,,Caudron is in topvorm en leeft in een euforie. Ik weet het nog van mijn eigen wereldtitels: het is het mooiste toernooi dat je kan winnen en daarna lijkt het wel alsof je alles aankunt. In de halve finales tegen Zanetti was ik eigenlijk ook underdog, omdat Marco de avond daarvoor een partij van vijf moyenne had gespeeld. Maar in allebei die partijen, tegen Zanetti en Caudron, liep het voor mij iets beter en gelukkig heb ik ze allebei kunnen verslaan.’’

Het is in elk geval een kleine goedmaker voor het WK, waar hij in de eerste knock-out al werd uitgeschakeld door Eddy Leppens. Jaspers: ,,Het was ook allemaal zo vreemd daar. Je reist bijna twee dagen daar naartoe, voor dat ene, belangrijkste toernooi in een seizoen. Dan kom je daar en ziet het er even naar uit dat het WK niet door zal gaan. De tafels zijn er nog niet, de zaal was niet in orde. Dat is gelukkig nog allemaal goed gekomen en het is ook geen excuus voor mij. We moeten ook daar een WK kunnen spelen en je moet jezelf aanpassen. Het is zoals het is. Ik liep gewoon tegen een beresterke Eddy Leppens aan en lag er gelijk uit.’’

 

 

De Nederlandse eindwinnaar maakte een eind aan de zegereeks van Caudron: de Belg verloor zijn laatste partij in de finale van de World Cup op 29 oktober in La Baule van Torbjörn Blomdahl. Daarna zette hij in de Belgische competitie op 4 november zijn triomftocht in op het biljart met zeven overwinningen op het WK en vijf in de Lausanne Masters. Dertien partijen bleek Caudron onoverwinnelijk, onder meer met twee keer winst tegen Marco Zanetti en Dani Sánchez.

Zondagmorgen versloeg de Belg in de halve finales Dani Sánchez met 40-23 in 19 beurten, onder meer door series van 8, 5 en 4. De Spaanse sterspeler, al een paar weken niet op zijn top, liet iets van zijn oude glans zien, maar had tegen Caudron geen kans.

Dick Jaspers schakelde in de andere halve de stuntman van zaterdagavond uit. Marco Zanetti, die tegen Jérémy Bury de beste wedstrijd van het toernooi speelde (40-8 in 8 beurten, 5.000 gemiddeld), werd één partij later uitgeteld door Jaspers. De latere winnaar stond na series van 5 en 8 na zes beurten al op 18-5, gooide er later nog eens een 7 overheen en liep via 23-9 en 34-11 uit naar 40-15 in 19 beurten.

 

De eindstand van de Lausanne Billard Masters 2017:
1 Dick Jaspers
2 Frédéric Caudron
3 Dani Sánchez
3 Marco Zanetti
5 Torbjörn Blomdahl
6 Jérémy Bury
7 Jae-Ho Cho
8 Nikos Polychronopoulos
9 Dong-Koong Kang
10 Tien Muy Ma
11 Michael Boulaz
12 Fernando Couto.

Tekst: Frits Bakker
Foto JP Parmentier/Lausanne

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online