Dick Jaspers glorieus naar 25e World Cup zege in Porto

Nederlandse nummer één van de wereld verslaat in finale HaengJik Kim en verrijkt zijn toch al zo prachtige palmares met weer een grote internationale overwinning

07 juli 2019

PORTO - De Nederlander Dick Jaspers heeft in Porto zijn palmares verrijkt met een 25e overwinning in een World Cup. Het thuispubliek in de arena van FC Porto beloonde de wereldkampioen met een groots applaus nadat hij in de finale de Koreaan HaengJik Kim had verslagen met 40-36 in 21 beurten. Op de slotdag van het toernooi demonstreerde Jaspers niet alleen zijn klasse, maar bovenal ook zijn immer gevreesde mentale kracht. Het podium na afloop was half Europees en half Aziatisch met Dick Jaspers (goud), HaengJik Kim (zilver), Lütfi Cenet en Myung-Woo Cho als de nummers drie. De vierde World Cup van dit jaar sloot aan op het toernooi om de Europacup, waarin FC Porto met zijn kopstukken Dick Jaspers en Dani Sánchez net naast het goud greep. De Nederlander, die zijn eerste plaats op de wereldranglijst in Porto verder verstevigde, gaf het Portugese bolwerk toch nog een glorieuze climax. De glitters daalden tijdens de huldiging over de vier welverdiende finalisten, van wie Jaspers op de laatste dag van de World Cup twee frontale aanvallen moest counteren. Dat deed hij eerst tegen Lütfi Cenet niet zonder geluk in de shoot-out en in de finale tegen HaengJik Kim met een sublieme eindsprint.

 ,,Ik heb twee keer heel hard moeten werken om dit succes te behalen'', zei Jaspers over die twee partijen. ,,Maar ik heb opnieuw bewezen dat ik mentaal wel een stootje kan hebben. De overwinning op Dani (Sánchez) was eigenlijk wel een hoogtepunt en daarna ben ik tegen Eddy Leppens ook best goed weggekomen. Het maakt me des te gelukkiger dat ik dit toernooi heb kunnen winnen.'' De Nederlander reisde deze week al op en neer naar zijn land om een diploma-uitreiking van zijn dochter Annet bij te wonen. Na deze World Cup vertrekt hij nog een keer naar Nederland voor een diploma van zijn zoon René, om daarna weer naar Portugal terug teren voor de Final Six. ,,Ik ben heel blij dat ik zo toch ook nog tijd kan vrijmaken voor mijn kinderen.''

De finale werd door Jaspers gelanceerd met series van 7, 3 en 8 voor een voorsprong van 20-11. Toch kwam HaengJik Kim eerst gelijk 30-30 en in de eindfase zelf op 35-33. Jaspers had het beste eindschot met series van 5 en 2 voor een eindstand van 40-36 in 21. In zijn laatste vier partijen won Jaspers (onder meer met series van 18 en 17) van Eddy Leppens, Dani Sánchez, Lütfi Cenet en HaengJik Kim. HaengJik Kim versloeg Eddy Merckx, Trung Hau Do Nguyen en Myung-Woo Cho voordat hij in de finale moest buigen voor Dick Jaspers.

De meest boeiende en miraculeuze partij van deze World Cup was de wedstrijd tussen Dick Jaspers en Lütfi Cenet in de halve finale. De fantastische start die de Nederlander liet zien met een vroege serie van 17, na de 18 van zaterdag in zijn wedstrijd tegen Dani Sánchez, was een nieuw hoogstandje in het toch al zo fraaie optreden van de wereldkampioen. Het zette Lütfi Cenet op een 23-9 in zeven beurten, maar de ijskoude Turk was niet geïmponeerd. Hij startte zijn inhaalrace met twee series van zes en kwam zelfs op voorsprong in de 16e beurt op 35-34. De misser met een ketsbal brak heel even zijn ritme, maar na een drietal zwakke beurten van Jaspers kwam Cenet als eerste aan de finish op 40-37. Jaspers maakte gelijk in de nabeurt, waarna de shoot-out de winnaar moest aanwijzen.

De misser van Cenet opende de weg voor Jaspers naar de finale. ,,Ik speel vaak mijn beste wedstrijden tegen Jaspers, maar het was voor de tweede of derde keer dat ik op penalty's van hem verloor'', treurde de grillige, 39-jarige Turk, die voor dit toernooi de nummer 30 van de wereldranglijst was (nu 22), maar twee keer wereldkampioen werd met Turkije, waaronder dit jaar met Murat Naci Coklu in de finale tegen Nederland.

Lütfi Cenet speelde een uitstekende World Cup in Porto met overwinningen tegen Can Capak in de laatste kwalificaties, Semih Sayginer en HaengJik Kim in de eerste knock-out stage en Jung-Han Heo en Marco Zanetti op zijn weg naar de halve finales. ,,Ik ben toe aan een nieuwe start na de wereldtitel in Viersen en deze World Cup in Porto. Hoe meer ik tegenover sterke spelers sta, hoe beter mijn concentratie is en hoe beter ik me voel. Zoals zaterdag tegen Zanetti en in de halve finale tegen Jaspers.'' De reden voor zijn misser in de shoot-out: ,,De hoge spanning, misschien, ik had geen goed contact op de bal.''

Het Koreaanse gevecht in de halve finales was een éénrichtings wedstrijd. De meer ervaren HaengJik Kim (27) speelde een degelijke partij, Myung-Woo Cho (21) bezweek onder de spanning en stress of miste gewoon het gevoel en de bravoure die hem in de vorige wedstrijden zo sterk maakten. Het was tekenend voor zijn optreden, dat de hoogste serie van de kleine Koreaan slechts 'drie' was.

HaengJik Kim demarreerde in de zesde beurt met 7 naar 12-4, vijf beurten later, direct na de pauze, met 6 naar 27-7 en kreeg nauwelijks tegenstand van Cho, die wonderlijk genoeg vijftien beurten lang een half gemiddeld speelde. HaengJik kwam met nog een 6 in die 15e beurt al op 33, maar had nog negen beurten nodig voor zijn laatste 7 punten: 40-19 in 24.

Myung-Woo Cho zocht tevergeefs naar een verklaring voor zijn tegenvallende partij. ,,Ik voelde me goed voor de start, ik was in een prima conditie, maar ik kon de ballen niet onder controle krijgen zoals ik het wilde.''

De vierde World Cup van 2019 gaat de historie in met een record van hoge series boven de 10.

De Koreanen In-Won Kang en Dong-Hoon Kim waren dagwinnaars in de voorronden, Eddy Leppens was de beste in de laatste kwalificatieronde, waarin Myung-Woo Cho als tweede runner-up meeging naar het hoofdtoernooi.

Jacob Haack Sörensen was één van de sterspelers, die onder andere Dick Jaspers versloeg in de poulefase van het hoofdtoernooi. Dani Sánchez schitterde als in zijn beste dagen, voordat hij door Jaspers, zijn kopman bij FC Porto, werd uitgeschakeld. Jef Philipoom, een oud-wereldkampioen in zijn nadagen, speelde een opvallend toernooi.

De spelers aan wie een schorsing is aangekondigd door de overgang naar het Koreaanse project, speelden voor het laatst een World Cup. Frédéric Caudron nam afscheid met een bescheiden rol: Myung-Woo Cho, de kampioen van de toekomst, schakelde de Belg uit in een man-tegen-man gevecht op hoog niveau.

Dick Jaspers blijft de nummer één van de wereldranglijst met een riante voorsprong op Frédéric Caudron en Marco Zanetti.

De eindstand van de World Cup in Porto (gemiddeldes en hoogste series):

1 Dick Jaspers 2.029-8

2 HaengJik Kim 1.935-13

3 Lütfi Cenet 1.818-13

4 Myung-Woo Cho 1.773-14

5 Dani Sánchez 2.243-13

6 Marco Zanetti 1.862-9

7 Dion Nelin 2.072-14

8 Trung Hau Do Nguyen 1.845-10

9 Eddy Merckx 2.064-10

10 Jacob Haack Sörensen 1.588-15

11 Tayfun Tasdemir 1.835-8

12 Jef Philipoom 1.794-12

13 Jae-Ho Cho 1.511-8

14 Eddy Leppens 1.500-11

15 Jung-Han Heo 1.494-9

16 Birol Uymaz 1.487-8

17 Nguyen Quoc Nguyen 1.416-10

18 Murat Naci Coklu 1.919-10

19 Frédéric Caudron 1.766-13

20 Dinh Nai Ngo 1.728-5.

Tekst: Frits Bakker

Foto Dick Jaspers na zijn zege (Kozoom Studio)

 

 

 

Driebanden Jaspers, Dick World Cup
Volg ons online