Derde NK 5-Pins titel voor Ernst-Jan Driessen

Te sterk voor titelverdediger Herold Slettenaar in halve finale, en voor Tom Penrose in finale

25 oktober 2021

Het was weer op de vaste plek, het mooie "Onder Ons" in Beverwijk dat veel doet aan 5-pins promotie, en uiteindelijk toch weer met dezelfde winnaar: Ernst-Jan Driessen. Die ook al hier en hier op de hoogste trede stond!

 

 

Ernst-Jan, de zoon van eveneens titelkandidaat Ernst Driessen, had zeker geen gemakkelijke weg naar de winst. Zo trof hij bij de laatste 8 multitalent René Dericks (speelt op hoog niveau artistiek, driebanden én 5-pins), bij de laatste 4 regerend kampioen Herold Slettenaar, en in de finale nog een multitalent Tom Penrose (niet alleen een uitstekend poolspeler, maar onlangs ook nog succesvol bij het 3CC Survival Driebanden, en nu dus bij het 5-Pins). Na deze zware route veroverde Ernst-Jan Driessen uiteindelijk voor de derde mail het goud, het zilver ging naar Tom Penrose, en gedeeld brons was er voor Marco Wolfs en Herold Slettenaar.
 

 

In een eerder interview met ons legde Ernst-Jan Driessen uit wat er nu eigenlijk zo mooi is aan 5-Pins. Hij zei: “Weet je wat het leuke is aan 5-Pins? Tegen wie je ook speelt, en hoe goed of hoe slecht ook je tegenstander, iedereen speelt evenveel stoten. Na iedere stoot gaat de beurt over, en het is dus aan jou om uit iedere stoot het maximale te halen. Dat wil overigens niet zeggen dat het doel altijd is het maximale aantal punten proberen te maken, want als jij er vier maakt, maar je laat een situatie liggen waaruit je tegenstander er 10 kan maken, dan heb je het slecht gedaan. Dat is een belangrijke reden geweest voor mijn overwinning: voorzichtig puntjes pakken, en altijd voorzichtig neerleggen van de speelbal van de tegenstander in de hoek. Immers, zelf scoren over twee banden valt niet mee, maar goed verdedigen ook niet – en zo leg je dan de druk bij de tegenstander! Dit, gecombineerd met gebruikmaken van de paar aanvallende stoten die ik goed beheers, was voldoende voor de titel. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik nog volop in ontwikkeling ben, en nog maar een fractie van de stoten beheers die bijvoorbeeld de Italianen beheersen. Als die weten dat je een bepaalde stoot niet kunt, dan leggen zij keer op keer die situatie voor je neer, en maak je dus eigenlijk geen kans. Maar om ook dat weer relatief te zien: als een goede speler tegen een minder goede speler speelt, wordt het bij 5-Pins nooit 100-0, het wordt eigenlijk altijd wel 100 tegen 60. Ook dat maakt het spel zo leuk voor iedereen: je bent vaak aan tafel, en je voelt je nooit helemaal kansloos.”

De zilveren Tom Penrose werd op zijn social media bedolven onder felicitaties vanwege zijn bijzondere prestatie. Penrose was trots, maar bleef ook nuchter: "In de laatste twee sets heb ik simpelweg iets te veel fouten gemaakt. Maar, volgend jaar ben ik er weer bij!"

 

 

Tekst: KNBB
Logo: KNBB 5-Pins
Foto Ernst-Jan Driessen en Tom Penrose: via Pierre de Boer
Archieffoto 5-Pins: KNBB

 

5-Pins NK
Volg ons online