Derde Nederlands goud in Brandenburg

Dave Christiani Europees Kampioen bandstoten!

02 mei 2019

Hij staat bekend om zijn skills in alle carambole en driebanden disciplines, en is één van Nederlands meest kleurrijke biljarters: Dave Christiani.

 

 

In één van de biljartdisciplines die nog wel vrij vaak wordt gespeeld maar waar slechts weinig biljarters zich echt in specialiseren, het bandstoten, bewees Christiani eens te meer zijn grote kwaliteiten. Voor aanvang van het toernooi werd hij eerder gezien als outsider voor de titel. Immers, bij afwezigheid van titelhouder Frédéric Caudron werd Jean Paul de Bruijn gezien als de grote favoriet.

 

 

Maar het werd dus zijn landgenoot Christiani! Ondanks dat Dave zich niet helemaal lekker voelde, ging hij met goed spel door het toernooi. Dit gold eveneens voor zijn opponent in de finale Eddy Leppens, die verantwoordelijk was voor de uitschakeling van de Fransman Petit - die op zijn beurt relatief vroeg in het toernooi de favoriet Jean Paul de Bruijn in twee beurten had uitgeschakeld. Leppens schakelde Petit vervolgens uit in drie beurten - als bewijs dat er bij vlagen op zeer hoog niveau werd gespeeld.

Daar was in de finale minder sprake van. Die werd een slijtageslag van liefst 21 (!) beurten. Maar het maakte de vreugde om Christiani's geweldige prestatie er niet minder om.

 

 

Christiani na afloop: "Ik ben dolblij met deze titel! Europees kampioen bandstoten op het EK in Brandenburg, dat is niet niks. De finale uiteindelijk gewonnen van Eddy Leppens, in niet de allerbeste partij. Het was een zware en vermoeiende dag en ook voelde ik me niet lekker. Maar gelukkig heb ik toch goud behaald, en daar is het waar het uiteindelijk om gaat."

De overwinning van Christiani betekende het derde goud voor Nederland, dat hiermee te vinden is in de kop van het medailleklassement.

 

 

Tekst: KNBB
Foto's Dave Christiani ©Henry Thijssen
Foto Dave Christiani medaille ©Ton Smilde

Bandstoten Christiani, Dave EK
Volg ons online