De Mosconi Cup 2022 Dag 1: Een verslag ter plaatse

Een verslag door Çakti Aswan

30 november 2022

 

Vorig jaar hadden we vanuit Ally Pally in Londen prachtige ooggetuigeverslagen van de Mosconi Cup door Etienne Verheem. Ditmaal is het spektakel in Bally's in Las Vegas, waar Cakti Aswan ter plaatse is - en bereid is gevonden ons te voorzien van wat leuke verslagen. Heel veel dank daarvoor!

Bij dezen: dag 1 - in twee delen..

 

 

DAG 1: OP PAPIER STERKER - MAAR VOORALSNOG OP ACHTERSTAND

Las Vegas, 30 november 2022 - Het is nog geen half vier ‘s middags en de eerste sessie van de 2022 Mosconi Cup is gespeeld. USA wint de sessie 3-1 van het op papier sterkere Europa. Daar is alles mee gezegd: “… op papier”.

Het format van de Mosconi Cup - korte races naar 5 punten - legt elke fout onder het vergrootglas. Elke fout wordt meteen afgestraft door de tegenstander.

Waarom heeft Europa vandaag verloren? Het ligt in ieder geval niet aan de focus van de spelers. Ze ogen allemaal fris en geconcentreerd. Aan de executie van elke stoot ligt het ook niet; het oogt allemaal verzorgd.

Waar ligt het dan aan? Wat ons is opgevallen: de break. De meeste breaks bieden geen open kansen. Er moet veel tactisch gespeeld worden: push outs en safeties, een kat en muis spel. Het is maar net aan welke kant de munt valt.

In ieder geval mist er geen enkel wedstrijdelement. Een echte strijd. Het idee dat Europa sterker is moet even overboord. Geen woorden maar daden: morgen de sessie winnen, ter voorbereiding, nogmaals breaktraining en niet te vergeten, goed uitrusten.

 

---

 

DAG 1: THE SHOW IS ON!

Las Vegas, 30 november 2022 - Om 10:00 gingen de deuren open van het Bally’s Convention Center, meer dan 2.000 man in de rij, in de kleuren van USA en Europa. Men kan niet wachten op het spektakel.

Ondanks de hele lange rij, gaat de kaartcontrole uiterst soepel en heeft iedereen voor aanvang van de aftrap zijn plek gevonden. Wat een mooie setting. De zaal is voor de helft rood verlicht en voor de andere helft blauw: USA vs Europa!

The show is on! Matchroom verzorgt weer een mooie show met MC, Sky Sports trailers, een DJ die het publiek opzweept en de presentatoren die de eerste wedstrijd inleiden. Wij zijn er klaar voor.

De teamwedstrijd, vijf tegen vijf, eindigt in het voordeel van USA. Dat zijn we gewend van de Mosconi Cup: de teamwedstrijd is kop of munt, wie beheerst het eerste zijn zenuwen. Daarna laat het koppel Sanchez Ruiz/Alcaide zien dat ze superieur zijn tegen Strickland/Dominguez. Het staat weer gelijk: Europa 1-1 USA. Strickland verlaat de arena zichtbaar in mineurstemming. Dan, de enige singles match van de dag: Filler tegen Woodward. Het publiek scandeert: “USA… USA… USA!!!” Een minderheid, maar niet minder luid: “EUROOOOPE!!!”

De toon is gezet. Het publiek en de spelers staan op scherp.

Woodward mist net de 9-ball en Filler steelt het rack voor een 2-1 voorsprong, race naar de vijf. We zullen het zien. Het is in ieder geval weer superspannend!

 

Tekst & foto: Çakti Aswan

Mosconi Cup Poolbiljart USA
Volg ons online