De KNBB Jumbo Masters: Biljarten in de bubbel

Opluchting dat ook Dick Jaspers gewoon kan meedoen na twee negatieve tests

Een verslag van Frits Bakker; foto: Ton Smilde

24 april 2021

BERLICUM - Het goede nieuws kwam midden in de nacht van Dick Jaspers. De Nederlandse topbiljarter, op de wereldranglijst de nummer één, is in zijn tweede test vrij van Corona verklaard. Hij mag dus morgen (zondag) gewoon starten in de Jumbo Masters, waar voor de 93e keer om de Nederlandse titel driebanden in de hoogste klasse wordt gespeeld. Het doembeeld dat de kampioen, Dick Jaspers, zou ontbreken op het startpodium werd net na 12 uur, vrijdag middernacht, weggenomen door Jaspers zelf. ,,Ik ben gelukkig toch nog negatief getest'', meldde de Brabander opgelucht. Vanaf de vrijdagmiddag was zijn deelname hoogst twijfelachtig, omdat de eerste test van de GGD in Den Bosch een positieve uitslag had gegeven.

Harry Mathijssen, de organisator van BEN, regelde pijlsnel een tweede poging in Rotterdam. Dick Jaspers greep die kans met twee handen, hoewel hij besefte: ,,De kans is heel klein dat ik nu geen Corona heb'', zei hij voor zijn vertrek. Maar een klein wonder gebeurde: de uitslag rond middernacht was negatief. Dick Jaspers heeft geen Corona en mag spelen op de Masters. Voor de Brabander zelf de 32e keer in 32 Masters toernooien.

En zaterdagmiddag kwam het verlossende nieuws na de laatste, verplichte sneltest: alle zestien spelers voor de Jumbo Masters zijn na aankomst in het Benelux Theater in Berlicum getest en vrij van Corona verklaard. De test van Dick Jaspers (foto), de regerend kampioen van Nederland, die vrijdag eerst positief en later op de dag negatief werd getest, was één van de laatste tests van het protocol. Hij werd net als alle andere spelers, arbiters en organisatoren goed bevonden om aan de Masters te beginnen.

Om een event als de KNBB Jumbo Masters coronaproof te krijgen, dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Zes dagen verblijven meer dan dertig mensen in de bubbel. De spelers, de arbiters, de organisatoren, het team van Kozoom en van Ziggo Sport met verslaggevers, fotograaf en interviewer. De organisatie kijkt streng toe op de naleving van de regels.

  • Iedereen overhandigt voor de start een PCR test die negatief is
  • Iedereen uit de bubbel wordt bij aankomst nog aan een sneltest onderworpen
  • Niemand mag daarna in de vijf dagen van het toernooi de speelzaal van het Benelux Theater in Berlicum verlaten, alleen voor de 'gecontroleerde heen- en terugreis naar het hotel in Den Bosch.
  • Publiek is niet toegestaan, ieder die de Masters wil volgen kan de wedstrijden zien op Ziggo Sport, Kozoom en youtube van de KNBB.
  • Eten en drinken in een afgesloten ruimte voor alle mensen in de bubbel

 

 

Nu Dick Jaspers definitief meedoet, zien de groepen en het schema er als volgt uit:

Groep A: Dick Jaspers, Raimond Burgman, Frans van Schaik, Harrie van de Ven
Groep B: Jeffrey Jorissen, Joey de Kok, Martien van der Spoel, Jack van Peer
Groep C: Roland Uijtdewillegen, Raymund Swertz, Jean van Erp, Huub Wilkowski
Groep D: Dave Christiani, Barry van Beers, Kay de Zwart, Ludo Kools.

De speeldagen in de voorronden beginnen om 10.00 uur, de volgende sessies alle dagen om 11.35, 13.30 en 14.45 uur.
Op woensdag worden de kwartfinales gespeeld volgens hetzelfde tijdschema.
Donderdag om 10.30 en 12.15 uur zijn de halve finales, de finale is om 14.00 uur.

De eerste wedstrijden op zondag 25 april (alle wedstrijden naar drie gewonnen sets van 10 caramboles, 30 seconden speeltijd per stoot, geen time-outs in de sets):
10.00: Jaspers-Burgman, Van de Ven-Van Schaik
11.35: Jorissen-De Kok, Van der Spoel-Van Peer
13.10: Uijtdewillegen-Swertz, Van Erp-Wilkowski
14.45: Christiani-Van Beers, De Zwart-Kools

Coronavirus Jaspers, Dick Jumbo
Volg ons online