Cor Hermus Nederlands kampioen libre 3e klas

Thriller in de Ram in Roosendaal: titel in laatste wedstrijd, in onderling gevecht, beslist

10 januari 2018

Van 5 t/m 7 januari 2018 werd het Nederlands kampioenschap libre 3e klas verspeeld bij de Ram in Roosendaal.

De strijd begon op vrijdag om 19.00 uur en aan de spelers was de spanning af te lezen, ze waren reeds allen gepromoveerd naar de 2e klasse en het was te verwachten dat de spelers aan elkaar gewaagd waren.

 

 

Paul Vaessen maakte zijn plaatsing als eerste waar en won in 18 beurten. Harry Fijn liet zien dat hij moeilijk te verslagen zou zijn en won in 21 beurten. Beide andere partijen gingen wat moeilijker van start en werden gewonnen door Nienke Pothoven in 25 en Cor Hermus in 26 beurten.

In de 2e ronde waren het weer Harry Fijn en Cor Hermus die bevestigden en op volle winst kwamen. Pierre de Boer liet zien dat ook hij voor de kampioenstitel ging en versloeg Paul Vaessen in 15 beurten. Joop van de Wal beloonde zijn supportersschare met een klinkende overwinning tegen Nienke in 20 beurten.

 

 

Op zaterdag om 12.00 uur ging de strijd verder. Cor Hermus verloor voor het eerst tegen Nico van der Wallen, die liet zien dat ook hij niet voor spek en bonen meedeed, want hij won in 13 beurten met een moyenne van 5.384, wat later het hoogste partij moyenne bleek te zijn. Harry Fijn kwam alleen aan de leiding door een overwinning op Tom Kooijmans die het juiste gevoel nog niet had gevonden. Paul Vaessen herstelde zich door een overwinning op Nienke Pothoven die 1 carambole te kort kwam. Joop van der Wal versloeg Pierre de Boer die helemaal niet in de wedstrijd kwam en op 16 caramboles bleef steken.

 

 

In de 4e ronde bleek dat de strijd nog niet gestreden was en dat er op dit moment nog 4 serieuze kandidaten voor de titel waren. Als 1e Harry Fijn, die telkens uit achterstand weet terug te komen en op het laatst de wedstrijd naar zich toe weet te trekken. Nu door een overwinning op Pierre de Boer. Cor Hermus haalde uit tegen Nienke Pothoven in 19 beurten. Paul Vaessen en Joop van der Wal mengden zich in de strijd door overwinningen op Tom Kooijmans en Nico van der Wallen.

 

 

Na de gezamenlijke maaltijd aangeboden door café de Ram werd verder gespeeld en de spelers werden aangemoedigd door de talrijk opgekomen supporters. In de 5e ronde werd duidelijk wie de belangrijkste kandidaten voor de titel zouden worden. Als 1e Harry Fijn, die bleef winnen, nu door Nienke Pothoven te verslaan, die fel weerstand had geboden, maar op het laatst het onderspit moest delven. Cor Hermus speelde weer in 19 beurten uit, nu tegen Paul Vaessen. Tom Kooijmans mengde zich voor het eerst positief in de strijd door Joop van de Wal te verslaan en was daarmee van de nul af. Pierre de Boer greep zijn laatste kans op een plaats op het podium en versloeg Nico van der Wallen in slechts 16 beurten.

Op zondag werd om 11 uur begonnen en werden de eerste remises gespeeld, wat het gevolg was van spannende partijen, wat ook aan het publiek te merken was. Harry Fijn verloor zijn eerste punt tegen Paul Vaessen die streed voor zijn laatste kans en daarvoor eigenlijk had moeten winnen. Ook Nico van der Wallen en Tom Kooijmans speelden gelijk. Nienke Pothoven won haar 2e partij tegen Pierre de Boer en Cor Hermus versloeg Joop van der Wallen, weer in 19 beurten.

 

 

Na deze ronde was duidelijk dat de finale ging tussen Harry Fijn en Cor Hermus, waarbij Cor Hermus zou moeten winnen om kampioen te worden. Paul Vaessen en Joop van de Wal zouden dan samen uitmaken wie 3e zou worden. De eerste partijen gingen tussen Pierre de Boer en Tom Kooijmans die de laatste 3 partijen niet meer verloor en op 5 punten kwam en tussen Nico van der wallen en Nienke Pothoven, die door Nienke werd gewonnen waardoor zij 5e werd.

 

 

De strijd om de 3e en 4e plaats werd een korte partij van 14 beurten die uitviel in het voordeel van Paul Vaessen, hij mocht als 3e op het podium.

De strijd om de titel werd een ware thriller, die het publiek ademloos liet toekijken. Cor Hermus ging goed van start en had na 10 beurten 13 punten voorsprong. Harry Fijn bleef scoren en na 15 beurten was het verschil nog 9 punten. In de 20e beurt speelde Cor uit met een serie van 8. Harry moest in de gelijkmakende beurt nog 17 caramboles maken om gelijk te spelen en het kampioenschap naar zich toe te halen. Hij ging van acquit en scoorde. Punt na punt werd gescoord en Harry kwam op zijn hoogste serie van het toernooi 15 caramboles en nog 2 te gaan. Hij stootte iets te vlug af de bal ging achterom. Hij had het publiek de adem benomen van spanning maar na het hele toernooi bovenaan te hebben gestaan kwam hij uiteindelijk 2 caramboles voor de titel. Cor Hermus was kampioen van Nederland!

 

 

Hiermee kwam na de prijsuitreiking, verzorgd door Henk Vos en Peter van Dongen een einde aan een zeer geslaagd, gezellig, sportief en spannend Nederlands Kampioenschap waar eenieder positief aan kan terugdenken.

Eindstand:

 

Alle informatie NK Libre 3e klas
Fotopagina
 

Tekst & foto's: Peter van Dongen/Café de Ram

Carambole/libre NK
Volg ons online