Chinese Pool komt naar Nederland!

In Azië razend populaire combinatie tussen pool en snooker krijgt grootse introductie in Nederland. Nederlands eerste Chinese 8-ball tafel inmiddels geplaatst, in CTO Zuid.

Kwalificaties eerste NK Chinese 8-ball op 2 juni van start!

 

16 mei 2018

 

Op woensdagmorgen 15 mei 2018 is Nederlands eerste Chinese 8-ball tafel geplaatst. In CTO Zuid, het voormalige CTO Eindhoven, en gastheer voor een trainingsprogramma van jonge pooltalenten, werd de introductie van Chinese 8-ball in Nederland beklonken met de officiële ingebruikname van de eerste Chinese 8-ball tafel op Nederlandse bodem.

 

 

Een belangrijk moment. Immers, Chinese 8-ball is een biljartvorm die razend populair is in Azië, en nu ook volop in ontwikkeling is in Europa, met als boegbeeld/promotor Stephen Hendry, één van ’s werelds beste snookerspelers aller tijden. Nederland heeft nu het voortouw genomen om ook hier Chinese 8-ball te introduceren. De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) heeft in januari 2018 het lidmaatschap van de ICEA (International Eightball Association) verkregen, en kan daarmee deze tactische spelvorm in Nederland gaan invoeren. Iets wat op grootse wijze gaat gebeuren!

Want naast plaatsing bij CTO Zuid zullen op meerdere plekken in Nederland Chinese 8-ball tafels worden geplaatst, iets waarbij een grote partij betrokken is: Buffalo, tevens sponsor en naamgever van de Buffalo League, de Eredivisie Driebanden.

Tevens wordt een start gemaakt met het eerste NK Chinese 8-ball! De finale zal op 3 en 4 november 2018 worden gespeeld, en al op 2 juni zal in Delft de eerste van vier kwalificatieronden worden gespeeld. Bij alle kwalificaties plaatsen de beste vier spelers zich voor het NK, en bovendien worden alle winnaars uitgezonden naar 8-ball evenementen in China, in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui. De eerste winnaar van het NK Chinese 8-Ball ontvangt een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao.

 

 

Chinese 8-ball heeft elementen in zich van 8ball/American pool, snooker en blackball. De WPA (de Wereld Poolbiljart Federatie) heeft eind vorig jaar Chinese 8-Ball als spelsoort erkend. Het is een spelvorm met zeer veel potentieel. Want: Chinese 8-ball is groots in China, en prijzenpotten zijn zodanig hoog dat ook traditionele pool- en snookerspelers de overstap al hebben gemaakt, of aan het maken zijn.

 

“De Chinese 8-Ball Masters hebben deelnemers uit meer dan 40 landen, en een prijzenpot van €250.000”

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Chinese 8-ball is een bijzondere combinatie van pool en snooker en zal daarom vele (zeker de geoefende) spelers aanspreken. Nu wij door het verkrijgen van het ICEA lidmaatschap in staat worden gesteld om kwalificaties voor de World Chinese 8-Ball Masters te organiseren, betekent dit ook meteen dat een aansprekend vervolg met unieke prijzen geboden kan worden. Een voorproefje op het potentieel heb ik dit jaar zelf in China mogen aanschouwen: de World Chinese 8-Ball Masters in Quinhuangdao was een gigantisch spektakel, met spelers uit 40 landen en een prijzenpot van liefst €250.000!”

 

 

Een Chinese sport naar het Westen!

De introductie van Chinese 8-ball in Nederland past naadloos in een tendens die al jaren gaande is, en waar vanuit Azië op succesvolle wijze grootse initiatieven in de markt worden gezet. Dit blijkt ook uit het spelniveau van de Aziatische spelers: in grote biljartdisciplines zoals driebanden en snooker maken vormen een toenemend aandeel van de internationale top. Maar Azië onderscheidt zich niet alleen door een grootste opzet, door veel spelers of door grote financiële mogelijkheden, er is ook sprake van inventiviteit. Zo is door een speciale regel het bij Chinese 8-ball mogelijk dat dames en heren tegen elkaar kunnen spelen ondanks dat het niveau niet altijd gelijk is: als een dame tegen een heer uitkomt wordt in iedere frame de laatste objectbal weggehaald zodat dames een voordeel hebben met één bal minder.

La Riviere: “Chinese 8-ball is en mooie toevoeging aan alle andere spelvormen die we als KNBB mogen organiseren. Ik zie ook kansen voor zaalhouders, zeker wanneer we ook meteen een snookervariant voor deze ‘kleine’ tafel kunnen aanbieden. Het is daarmee geschikt voor een nieuwe vorm van snooker, laagdrempelig door de speciale balset in maat poolbal. Hoe dan ook wordt met deze introductie de steeds sterker wordende verbinding tussen Nederland en China benadrukt.

 

Opzet eerste NK Chinese 8-Ball

De KNBB heeft een start gemaakt met het organiseren van de eerste Chinese 8-ball toernooien. Op meerdere plaatsen in Nederland worden vanaf eind mei kwalificaties gespeeld voor het eerste NK Chinese 8-ball, dat hoogstwaarschijnlijk op 3 en 4 november gaat plaatsvinden in Thurston, Rotterdam. Bij alle kwalificaties plaatsen de beste vier spelers zich voor het NK, en bovendien worden alle winnaars uitgezonden naar 8-ball evenementen in China, in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui. De eerste winnaar van het NK Chinese 8-Ball ontvangt een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Quinhuangdao.

 

 

Chinese 8-ball in China
 

Zoals gezegd: Chinese 8-ball is groot in Azië! Wedstrijden van de 8-Ball Masters maar ook kleinere Chinese 8-ball events worden in China deels live uitgezonden op CCTV5 of via live streams.

Joy Cup World Chinese 8-Ball Masters (Facebook groep)
Chinese 8-ball We Masters (Facebook groep)
CCTV5

 

Chinese 8-Ball: de spelregels

Hoe gaat Chinese 8-Ball in zijn werk? Deze spelvorm wordt op een 9ft tafel gespeeld wat veel weg heeft van een kleine snookertafel. De afmetingen van de pockets zijn kleiner dan op een normale pooltafel waardoor het spel niet alleen poolers zal aanspreken maar ook de snookerspelers zullen er zich door uitgedaagd voelen. Zeker ook omdat het laken Strachan 6811 is Daarbij zijn de kledingvoorschriften aangepast naar voorbeeld van het internationale snooker. En wat het extra bijzonder maakt is dat heren en dames tegen elkaar spelen. Als een dame tegen een heer uitkomt wordt in iedere frame de laatste objectbal weggehaald zodat dames een voordeel hebben met één bal minder.
 

Spelregels Chinese 8-ball
Informatiepagina NK Chinese 8-ball (in linkerbalk alle subpagina’s)
Chinese 8-ball als nieuwe spelvorm straks in Nederland? (voorgaand artikel)

 

 

Partners Chinese 8-ball
 

Tekst: KNBB Sectie Pool
Foto’s & posters: KNBB Sectie Pool

Azië Chinese Pool NK
Volg ons online