Chinese Pool als nieuwe spelvorm straks in Nederland?

Voorproefje van potentieel op World Chinese 8-ball Masters: groots opgezet toernooi in Qinhuangdao, met spelers uit 40 landen & prijzenpot van zo'n €250.000,-.

Op agenda: voorbereiden verkrijgen lidmaatschap ICEA door KNBB

04 januari 2018

Dinsdag 2 januari zijn Alex Lely en Marc Bijsterbosch aangekomen in de Chinese kustplaats Qinhuangdao om deel te nemen aan de 6e editie van de World Chinese 8-ball Masters. Een groots opgezet toernooi waaraan spelers uit zo’n 40 landen strijden voor de titel en prijzenpot van zo’n €250.000,-.

 

 

Chinese 8-Ball is een nog onbekende biljartvorm in Nederland maar dat gaat mogelijk snel veranderen. Afgelopen jaar heeft de WPA (World Pool Association) deze spelvorm en de ICEA als verantwoordelijke organisatie erkend. Hierop is de KNBB in gesprek gegaan om het lidmaatschap van de ICEA te verkrijgen zodat er op niet al te lange termijn ook in Nederland officiële kwalificaties en NK kan gaan plaatsvinden.

Op uitnodiging van de ICEA is namens de KNBB Willem La Riviere naar China afgereisd  om daar de internationale Summit bij te wonen en het gesprek aan te gaan om het lidmaatschap voor te bereiden.

 

 

Chinese 8-Ball

Deze spelvorm wordt op een 9ft tafel gespeeld wat veel weg heeft van een kleine snookertafel. De afmetingen van de pockets zijn kleiner dan op een normale pooltafel waardoor het spel niet alleen poolers zal aanspreken maar ook de snookerspelers zullen er zich door uitgedaagd voelen. Zeker ook omdat het laken Strachan 6811 is Daarbij zijn de kledingvoorschriften aangepast naar voorbeeld van het internationale snooker. En wat het extra bijzonder maakt is dat heren en dames tegen elkaar spelen. Als een dame tegen een heer uitkomt wordt in iedere frame de laatste objectbal weggehaald zodat dames een voordeel hebben met één bal minder.

 

Willem La Riviere: “het is een bijzondere combinatie van pool en snooker en zal daarom vele (zeker de geoefende) spelers aanspreken. Als wij door het verkrijgen van lidmaatschap ICEA in staat worden gesteld om kwalificaties voor deze Masters te organiseren betekent het ook meteen dat er een aansprekend vervolg met unieke prijzen geboden wordt. Een mooie toevoeging aan alle andere spelvormen die we als KNBB mogen organiseren.

Ik zie ook kansen voor zaalhouders, zeker wanneer we ook meteen een snookervariant voor deze ‘kleine’ tafel kunnen aanbieden. Maar laten we eerst proberen het lidmaatschap binnen te halen en dat staat voor 7 en 8 januari op de agenda.”

 

 

Wedstrijden worden in China deels live uitgezonden op CCTV5 en er zijn ook livestreams beschikbaar.
 

Meer informatie over de Bank of Quinhuangdao & Joy Cup World Chinese Eight Ball Masters:

AZ Biliards website wedstrijdschema
Joy Cup World Chinese 8-Ball Masters (Facebook groep)
Chinese 8-ball We Masters (Facebook groep)
CCTV5
 

Azië Chinese 8-ball Poolbiljart
Volg ons online