Buffalo League met kraker: een overzicht

Koploper HCR Prinsen baas over Haagse S.I.S.-boys

Alle wedstrijden in de Eredivisie Driebanden op een rij, door Frits Bakker

19 november 2017

HAARLO/SLUISKIL - De topaffiche in de eredivisie driebanden heeft de koppositie van het Haarlose HCR Prinsen verder verstevigd. De zwaar bevochten overwinning op SIS Schoonmaak uit Den Haag (6-2) brengt Dinand Prinsen met zijn team op een voorsprong van drie punten, comfortabel genoeg om over een paar weken de winter in te gaan als aanvoerder van de ranglijst. De Belgische invaller Jef Philipoom was de matchwinnaar voor Prinsen. Birol Uymaz speelde voor zijn team, DPC, de beste partij van deze speelronde: 40 caramboles in 8 beurten.

 

 

In het Sluiskilse bolwerk van Dallinga, waar de biljartzaal heerlijk vol was, troffen twee oude sporters van wereldklasse elkaar in de biljartarena. Raymond Ceulemans (80) speelde er mee in het team van Dallinga, Jo de Roo (ook 80), de oud-wielerlegende, kwam als toeschouwer om zijn generatiegenoot aan te moedigen. 'Twee keer tachtig, wat is topsport prachtig'. Raymond Ceulemans won onder andere 21 wereldtitels in het driebanden. Jo de Roo, woonachtig in Zeeland, won onder andere de wielerklassiekers Ronde van Vlaanderen, Bordeaux-Parijs, Parijs-Tours en de Ronde van Lombardije.

 

 

HCR Prinsen moest in de kraker tegen SIS Schoonmaak tot de laatste caramboles knokken voor de winst. De 4-0 voorsprong bij de stop, door winst van Anno de Kleine op Raimond Burgman met 40-35 in 32 en Jelle Pijl op Jeffrey Jorissen met 40-24 in 20, werd door de schoonmaakploeg na de pauze nog bijna weggepoetst. Glenn Hofman was sterk op dreef en versloeg Eddy Leppens met 40-29 in 21. Jean van Erp rook ook aan de overwinning tegen Jef Philipoom, kwam zelfs op 38-34, maar in een ultieme krachtsinspanning finishte de Belg met zes en won met 40-39. Hij werd beloond met een daverend applaus door het thuispubliek. ,,Ik had wat kansen laten liggen'', bekende Jean van Erp na afloop. ,,Daardoor kon Philipoom het nog afmaken, maar daar was niets op af te dingen'', vond Van Erp.

 

 

Het was een tegenvaller voor de Hagenaars. Jeffrey Jorissen: ,,We waren met vijftien supporters naar hier gereisd en thuis in Den Haag zaten ze ook nog met een kleine twintig in het café naar Kozoom te kijken.'' HCR Prinsen bleek zelfs met twee vervangers (voor Dick Jaspers en Raymund Swertz) een brug te ver in eigen huis. ,,Het is een sterke koploper, dat moeten we toegeven'', zei Van Erp. ,,Ik kan niet zeggen dat ze verzwakt waren, want Jelle Pijl op vier, die nog alles heeft gewonnen en 1.5 gemiddeld staat, is wel heel sterk. En wat Philipoom kan, weten we ook allemaal. Maar goed, we zullen in de achtervolging moeten, want we hadden natuurlijk liever gewonnen. Er komen meer kansen hoor. Het gaat er tenslotte om wie na de competitie met de schaal of de beker mag pronken.''

 

 

Birol Uymaz speelde in deze ronde een wereldpartij voor DPC uit Vlaardingen in de wedstrijd tegen De Veemarkt. De Turk versloeg zijn landgenoot Can Capak met 40-21 in 8 beurten, goed voor een gemiddelde van 5.000, zoals Marco Zanetti dit weekend in Lausanne deed tegen Jérémy Bury. De kopman van DPC startte met 2, 7, 7 en 1, scoorde toen een 14 en ging in zijn laatste drie beurten uit met 2, 2 en 6. Door die overwinning van Uymaz won DPC de thuiswedstrijd tegen De Veemarkt met 6-2. Martin Spoormans was de tweede, sterke winnaar tegen Huub Wilkowski: 40-35 in 23. Jérôme Barbeillon verloor met één punt verschil van Tolgahan Kiraz (40-39 in 32). Richard Bitallis versloeg Dieter Grossjung met 40-26 in 29.

Team Eekhoorn voert de middenmoot aan na de 6-2 overwinning op Dallinga. In Sluiskil kon voor de thuisclub alleen Jean Paul de Bruijn winnen van Frans van Kuyk (40-38 in 31). Raymond Ceulemans was niet in beste doen en verloor van Kenny Miatton met 40-31 in 37. Kurt Ceulemans trok de winst voor zijn team over de streep door Steven van Acker (offday) te verslaan met 40-32 in 35. De wedstrijd tussen Berry Dallinga en Jerry Hermans, de hotelhouder en de campinghouder, had een speciale lading. Het bleef spannend tot het einde, met de beste winstkansen in de slotfase voor Dallinga. Twee opvallende momenten tekenden de slotfase. Berry Dallinga ging net wel of net niet door de tijd en kreeg het punt toch toebedeeld. Jerry Hermans maakte een dubieus punt (twee banden of drie?), maar mocht ook doorspelen. Jerry, die door een slotserie van drie won met 40-39, zei later: ,,Ik wist het zelf niet, of het punt goed was. En ik keek om me heen, maar niemand kon het met zekerheid zeggen. Mijn tegenstander ook niet. Anders was ik beslist gaan zitten.''

L&B Ledermode en A1 Biljarts bleven in balans in hun onderlinge gevecht. De beslissing moest na 2-2 bij de pauze vallen in de partijen van de kopmannen. Eddy Merckx verloor op één carambole van Christian Rudolph (40-39 in 24) en Dave Christiani versloeg Martien van der Spoel met 40-32 in 32.

STZ Zundert haakte voorlopig af bij de achtervolgers door verlies in eigen huis tegen Bousema Lochem. De gemiddeldes lagen hoog in die wedstrijd. Stefan Galla en Wesley de Jaeger wonnen voor de pauze van Barry van Beers en Raymon Groot in 20 en 21 beurten. Murat Naci Coklu was de beste man van de dag door winst op Roland Forthomme met 40-24 in 16. Peter Ceulemans was soeverein in zijn partij tegen Martin Horn. ,,Ik had er 8 in 8 beurten'', vertelde Ceulemans later. ,,Maar mede dankzij een serie van dertien, won ik met 40-19 in 17. Met het team hebben we jammer genoeg verloren, maar het was op alle tagels een hoogstaande wedstrijd.''

MCR bleef zonder winst: in eigen huis verloor het team van 't Hartje met 6-2. Thorsten Frings was de enige winnaar bij MCR: 40-32 in 24 tegen Savas Bulut.
 

 

De stand aan kop:
1 HCR Prinsen, 8 gespeeld, 16 punten
2 SIS Schoonmaak 8-13
3 DPC 8-9
4 Team Eekhoorn 8-9
5 A1 Biljarts 8-8
6 L&B Ledermode 8-8.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto's: Ton Smilde/Kozoom/Stefan Osnabrug (sporticonen Ceulemans en De Roo)

Buffalo League Competitie Driebanden
Volg ons online