Brons in EK Ankerkader 71/2 voor trotse Gert-Jan Veldhuizen

Fransman Willy Gérimont na enerverende finale kampioen van Europa; hij versloeg de Belg Patrick Niessen (die Gert-Jan de weg naar de finale had versperd) na een drie uur durende partij

05 juni 2022

 

De blijdschap bij Gert-Jan Veldhuizen, toch één van de absolute toppers in het vaderlandse kaderspel, was ongekend. Na een goed toernooi met o.a. een prachtige winst op Micha van Bochem en een nipt verlies tegen Patrick Niessen, was brons het mooie eindresultaat voor de man die het biljarten zo veel brengt – niet in de laatste plaats door zijn activiteiten op social media en zijn instructiefilmpjes op YouTube. Ook nu liet Gert-Jan op zijn Facebook-pagina zijn volgers weer volop meeleven.

 


Een mooi podium met goud voor een dolblije Willy Gérimont

 

Na zijn partij tegen ‘leermeester’ Patrick Niessen:

“Gevochten tot de laatste carambole, maar met 200-160 in 4 aan het kortste eind getrokken. Teleurstellend, maar zeker tevreden met m’n 3e plek! Nu even finale kijken en dan met trots naar de uitreiking!”

 


Cruciale partij voor het brons tussen twee Nederlanders

 

Na zijn partij tegen Micha van Bochem:

“Kwartfinale gewonnen! Brons is binnen! Zometeen halve finale tegen winnaar Faus-Niessen. Geweldig!”

 


Gert-Jan in training vooraf

 

Over het EK Ankerkader 71/2:

“Brons op het EK Ankerkader 71/2 in Montbrison 2021/2022! Ontzettend trots op! Heb tijdens de prijsuitreiking een uur lang gestraald! Wat een geweldig gevoel!”

“Allen ontzettend bedankt voor jullie opbeurende woorden bij mijn Facebook-updates! Dat doet me heel goed! Super bedankt.”

“Morgenochtend begint het EK 47/2! Hoewel het toernooi voor mij al meer dan geslaagd is, ben ik ontzettend gedreven om ook die caramboles bij elkaar te tikken!”

 

 

Verslag van het EK Ankerkader 71/2, door Frits Bakker/Kozoom:

MONTBRISON - De Fransman Willy Gérimont is zaterdag in Montbrison na een enerverende finale kampioen van Europa geworden in het kader 71/2. Hij versloeg de Belg Patrick Niessen na een drie uur durende partij en mag zich de allerbeste noemen in deze discipline van het kader, waarin geen wereldkampioenschappen meer worden gespeeld. Willy Gérimont is de derde Fransman die deze Europese titel wint na de 2 successen van Jean Marty en 3 overwinningen van Francis Connesson, de laatste in 1979!

De finale tegen de veelvoudig Belgisch en Europees kampioen kende de nodige emoties en benadrukte de strijdlust van de Fransman. Patrick Niessen begon met een serie van 115. Willy Gérimont kwam beetje bij beetje terug met korte series, waarbij hij er niet echt in slaagde zijn ritme te krijgen. Bij de vierde beurt was de stand 148-99 voor Niessen. De Belg toonde evenwel de nodige zenuwen, liet de positie voortdurend uit zijn handen glippen en miste uiteindelijk. De Fransman profiteerde hiervan om terug te komen tot 137-163 voordat Niessen in de 6e beurt op een serie van 37 de 200 punten binnenhaalde. Gerimont moest in de nabeurt 63 punten scoren om de stand gelijk te trekken en het begin van de reeks was op zijn zachtst gezegd chaotisch. Toch werden alle punten gehaald met enkele uiterst hachelijke situaties. Na zo'n 40 punten slaagde Gerimont er eindelijk in het spel onder controle te krijgen en de score uiteindelijk gelijk te trekken onder het gejuich van het aanmoedigende publiek.

In de eerste verlenging maakte Niessen de 20 punten, Gerimont deed hetzelfde en de twee spelers moesten de shootout herhalen tot er een winnaar was. In de tweede poging scoorde de Belg 3 punten en miste dan een tweebander. De spanning was extreem. Gérimont moest 4 punten scoren om Europees Kampioen te worden.

Het eerste punt was zeer goed gespeeld en laat een dominante positie achter, het tweede was ook goed gespeeld qua plaatsing, het derde was een perfect uitgevoerde piqué en het titelpunt dat zich aanbood was een eenvoudige bal. De Fransman liep rond de tafel, haalde diep adem en maakte het laatste kampioenspunt. De Fransman toonde zijn vreugde, het publiek bejubelt hem als de ware Europese kampioen.

Eerder in de halve finale had Willy Gérimont zijn beste partij gespeeld door Olivier Careaux te verslaan met 200-60 in 4 beurten met een serie van 160 in de 2e beurt, de beste serie van het kampioenschap. Daarvoor won Gérimont zijn kwartfinale tegen Arnim Kahofer met 200-119 in 11, in de kwalificatiefase versloeg hij Benoit Deziles-Legros en Sven Daske.

De runner-up is Patrick Niessen, die won van Johann Petit en Raymund Swertz in de kwalificatie, vervolgens van Marek Faus in de kwartfinale (200-123 in 9) en van Gert-Jan Veldhuizen in de halve finale 200-162 in 4 (serie 137).

Het podium werd gecompleteerd door de Nederlander Gert-Jan Veldhuizen (gemiddelde 31.52) en Olivier Careaux (16.96). Het beste algemeen gemiddelde was voor de Spanjaard Raul Cuenca met 59,60!

 

Tekst intro: KNBB
Verslag EK Ankerkader 71/2: Frits Bakker/Kozoom
Uitgelichte foto podium: CEB
Foto’s score tegen Micha, en Gert-Jan in training ©Gert-Jan Veldhuizen

EK Kader Veldhuizen, Gert-Jan
Volg ons online