Binnensport per 19 mei weer open

Vandaag aangekondigd: de voorgenomen versoepelingen per 19 mei zijn definitief!

Artikel wordt continu aangevuld met nieuwe informatie

17 mei 2021

Op de persconferentie van 11 mei heeft Premier Rutte versoepelingen in stap 2 aangekondigd. Met dit keer ook wat ruimte voor binnensport. Het was dus geen zekerheid dat dit zou gaan gebeuren. Er was sprake van een extra meetmoment, namelijk maandag 17 mei. Zouden de cijfers op dat moment toch niet goed genoeg zijn, dan zou deze stap 2 van de versoepelingen voorlopig toch nog niet doorgaan.

En, gelukkig: de cijfers waren inderdaad goed genoeg - en derhalve is op maandag 17 mei inderdaad besloten dat per 19 mei versoepelingen zullen plaatsvinden.

 

Na lange tijd mogen op 19 mei ook de binnensportlocaties, waaronder sporthallen, sportscholen en zwembaden, weer open, met maximaal dertig personen per ruimte. Personen vanaf 18 jaar mogen hierbij in groepen van maximaal twee personen sporten, op anderhalve meter afstand. Groepslessen zijn niet toegestaan, tenzij het gaat om kinderen en jongeren tot en met 17 jaar. Er mogen geen wedstrijden worden gehouden, de kleedkamers en horeca blijven gesloten en publiek is niet welkom.

Zie hier de informatie "Plannen voor sporten binnen en buiten" van de Rijksoverheid, en onderaan dit artikel alle relevante links naar o.a. sportprotocollen.

 

Passage over aanpassing binnensporten

Toelichting 3: Hoofdlijnen van de regeling van dit uitgebreide overzicht van de versoepelingen gaat over binnensporten. De tekst is als volgt:

Om een breder scala aan sport te stimuleren, worden ook binnensportlocaties, inclusief sportscholen en zwembaden, opengesteld. De opening geldt voor alle binnensportlocaties (uitsluitend voor die functie) dus ook de binnensportlocaties in bijvoorbeeld hotels vallen hier onder. Deze locaties worden enkel opengesteld voor de beoefening van sport. Hier mogen maximaal dertig personen per ruimte, exclusief personeel, sporten. Voor jongeren tot en met zeventien jaar en voor topsporters geldt dat er geen anderhalve meter afstand onderling hoeft te worden gehouden, geldt er geen maximale groepsgrootte en zijn wedstrijden onderling toegestaan. Voor de rest van de sporters (zonder toeschouwers) geldt dat zij bij de beoefening van sport wel anderhalve meter afstand moeten houden en dat er geen onderlinge wedstrijden zijn toegestaan. Lessen mogen niet aan meer dan twee personen van achttien jaar en ouder worden gegeven per trainer of begeleider.

Om te beoordelen of er sprake is van sport dient er naar de omstandigheden van het geval gekeken te worden. Voor die beoordeling kan bekeken worden of het hoofddoel van de activiteit, sportbeoefening dan wel vermaak betreft. Zo zijn bijvoorbeeld locaties voor paintball, ballenbakken en lasergamen aan te merken als spellocaties en niet als sportlocaties. Dergelijke spellocaties binnen mogen dus niet open. Door in ruimere mogelijkheden voor sporten te voorzien, zullen meer Nederlanders een actieve gezonde levensstijl kunnen oppakken. Indien een locatie zowel als een binnensportlocatie als een spellocatie kan worden aangemerkt, bijvoorbeeld in het geval van bowlen, snooker en trampolinespringen, kan de locatie binnen enkel open voor het beoefenen van de sport, niet voor vermaak. Vanzelfsprekend is de eventueel aanwezige kantine of de eet- en drinkgelegenheid binnen gesloten.
 

Twijfels als locatiehouder of je open mag?

Heb je als locatiehouder twijfels of je open mag gaan. Neem dan contact op met de lokale gemeente. Indien u geen toestemming krijgt om te openen horen wij dat graag via info@knbb.nl zodat wij ook contact met de gemeente kunnen opnemen. Als KNBB staan wij voor een gelijk speelveld voor iedereen en betreuren het als bepaalde biljartlocaties nu niet mogen openen en vinden het niet fair als dit bepaald wordt door een indeling, zoals een SBI code.

Lidmaatschap verplicht?
In de meeste gemeenten gaat het prima maar er zijn enkele gemeenten en regio's die een aanvullende voorwaarde stellen aan bezoekers stellen, die een pool-, biljart-, snookertafel reserveren. Zij stellen dat deze bezoekers een soort lidmaatschap moeten hebben. Uiteraard hebben wij hier al vragen over gesteld. Maar zolang deze gemeenten deze eis stellen is ons advies aan lokaliteiten om aan de reservereing een tijdelijk daglidmaatschap van de lokaliteit te koppelen.

 

Onze onverminderde inzet: een heropening van alle locaties zonder beperkingen

Wij hopen dat het aantal besmettingen blijft dalen zodat er op korte termijn alle locaties weer open mogen en dan liefst zonder beperkende maatregelen. Kortom we zijn blij met het eerste lichtpuntje wat deze versoepeling voor sommigen is, maar blijven pleiten voor een heropening van alle locaties zonder beperkingen zoals het niet mogen serveren.

 

Op zoek naar een gratis reserveringssysteem voor uw pool-, snooker- of biljartlocatie?

Zoekt u voor uw pool-, snooker- of biljartlocatie een gratis reserveringsysteem? Dan is het platform 24 Play wellicht wat u zoekt! Zie https://www.knbb.nl/nieuws/reserveren-bij-verenigingen-mag-weer en https://www.knbb.nl/nieuws/reserveer-snel-en-eenvoudig-jouw-speelplek-24... voor meer informatie hoe u daar gebruik van kunt maken.
 

Relevante info/links:

Website Rijksoverheid
Plannen voor sporten binnen en buiten per 19 mei (Rijksoverheid)
Website RIVM
Artikel/nieuwsupdates n.a.v. persconferentie 11 mei (AD)
Sportprotocol (NOC*NSF)
Veelgestelde vragen corona (NOC*NSF)
Protocol verantwoord biljarten (KNBB)
Veelgestelde vragen corona (KNBB)
Alle plannen secties openstelling inschrijvingen (KNBB)

 

 

Artikel wordt continu aangevuld met nieuwe informatie.

 

Banner: KNBB, met foto's ©Ton Smilde, Martin van Oostveen, Frederique Rijsdijk, Corné Kuijpers, Jimmy Worung, Stefan Osnabrug

 

 

Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Coronavirus KNBB
Volg ons online