Biljartliefde: Tamara Rademakers & René Peeters

In de nieuwe serie “Biljartliefde” praten geliefden over hun liefde voor het biljart, pool of snooker, en over hun liefde voor elkaar. 

Vandaag het bijzondere verhaal van poolkoppel Tamara Rademarkers en René Peeters. Een verhaal beginnend bij 'hard to get', en eindigend bij 'what doesn't kill you makes you stronger'.

11 december 2023

In de nieuwe serie “Biljartliefde” praten geliefden over hun liefde voor het biljart, pool of snooker, en over hun liefde voor elkaar. 

Deze serie ging van start met het bijzondere verhaal van driebanders Glenn Hofman & Andrea Hofman, die onlangs hun tienjarig samenzijn vierden. In deel 2 een portret van snookergeliefden Sebas Kan & Debbie Anthonissen, wier liefde zeker niet zonder hindernissen ging. 

Dat geldt evenmin voor de poolgeliefden van vandaag: René Peeters & Tamara Rademakers. 

 

 

Tamara & Rene, kunnen jullie beschrijven hoe jullie elkaar hebben ontmoet? En, was het liefde op het eerste gezicht? 

Tamara: “We leerden elkaar kennen in 2002. Ik kwam net uit een andere relatie, toen ik me (mede uit frustratie) volledig stortte op poolbiljarten. Ik trainde toen iedere dag in La Plaza in Hoensbroek. René trainde daar ook iedere dag. Het was geen liefde op het eerste gezicht omdat ik totaal niet bezig was met een nieuwe relatie. Na een tijdje vroeg René of ik mee wilde doen met een toernooitje in La Plaza. Vanaf toen trainden we steeds vaker samen.”

“Na een tijdje wonnen we samen de ZNPO (Zuid-Nederlands Pool Organisatie), René bij de mannen en ik bij de vrouwen. We besloten om van het prijzengeld iets te gaan eten. Daar sloeg de vonk over. Ik heb het René nog erg lastig gemaakt in het begin. Ik wilde me nog niet in een nieuwe relatie storten omdat ik het snel na mijn vorige relatie vond en ons leeftijdsverschil van 12 jaar vond ik ook wel een issue (ik was toen 20 en hij 32). Maar op een gegeven moment was er geen stoppen meer aan en hebben we onze relatie officieel gemaakt.”

 

"Ik heb het René nog erg lastig gemaakt in het begin. Ik wilde me nog niet in een nieuwe relatie storten omdat ik het snel na mijn vorige relatie vond en ons leeftijdsverschil van 12 jaar vond ik ook wel een issue (ik was toen 20 en hij 32). Maar op een gegeven moment was er geen stoppen meer aan en hebben we onze relatie officieel gemaakt”
Tamara Rademakers

 

René: “Jaja dat was in La Plaza Hoensbroek. Ik woonde destijds nog in Geleen maar kwam daar bijna elke dag trainen. Er was altijd veel actie te vinden en leuk vertieren. Tamara was destijds nog een jong meisje want ze was 12 jaar jonger dan ik en die ook veel trainde in La Plaza. Op een dag was er een toernooitje in La Plaza en heb haar toen gevraagd of ze ook mee wou doen, dat was ons eerste contact en daarna zijn we vaker samen naar toernooien gegaan zonder bijbedoelingen want van die jonge grietjes moest ik niks hebben. Naarmate we samen meer toernooien gingen spelen en ik haar beter leerde kennen kreeg ik toch langzaam gevoelens voor haar, voor haar leeftijd was ze zeer volwassen en ik ken geen mens tot op heden met een mooier karakter dan haar. Dat heeft dan ook de doorslag gegeven om haar duidelijk te maken dat er van mijn kant qua gevoel voor haar meer aan de hand was. Ze heeft het op de "hard to get" manier gespeeld en het heeft me uiteindelijk drie maanden gekost om samen als stelletje ergens te komen. In die tijd had ze dan ook van mij als nickname 'ijskastje’ gekregen.”

  

 

Jullie levens zijn de laatste jaren niet over rozen gegaan. Zo heeft ziekte een grote impact op jullie levens gehad, en ook op andere gebieden was het niet allemaal zonder tegenslag. Zo zijn jullie, als onze informatie klopt, zelfs een tijdje uit elkaar geweest. Kunnen jullie iets vertellen over deze hobbels, en wat dit voor jullie samen heeft betekend? 

Tamara: “Dat klopt, we hebben een moeilijke tijd achter de rug. René kreeg kanker in 2019, dit had natuurlijk een grote impact op ons gezin. Toen René genezen was in 2020, had ik het gevoel dat we daar sterker uit waren gekomen. René had het gevoel dat zijn lichaam hem in de steek had gelaten en ging flink sporten, hij wilde topfit zijn en laten zien dat hij van zijn lichaam had gewonnen. De coronaperiode deed René ook niet veel goeds en een midlifecrisis daarbij zorgde ervoor dat onze relatie stuk is gelopen. Het duurde gelukkig niet lang tot we beiden beseften dat we echt niet gelukkig zouden worden zonder elkaar. Sindsdien gaat het beter dan ooit. Soms heb je het even nodig om te beseffen hoe het is om iets kwijt te zijn.” :)  

 

"René kreeg kanker in 2019, dit had natuurlijk een grote impact op ons gezin"
Tamara Rademakers

 

René: “Tja wat kan ik daar op zeggen - What doesn't kill you makes you stronger. In 2019 kwam kanker om de hoek. Ik moet zeggen dat hakte er in ons gezin wel even in maar we kwamen hier sterker dan ooit samen uit. Toen kwam corona en de midlifecrisis om de hoek kijken, man dat was een roerige tijd kan ik jullie vertellen. We gingen uit elkaar, maar ondanks dat ik Tamara ontzettend gekwetst had zijn we eigenlijk op een hele respectvolle manier uit elkaar gegaan, dus geen vechtscheiding al had ze daar wel alle reden toe want ik ben best wel een egoïstische lul geweest destijds.”

 

"We gingen uit elkaar, maar ondanks dat ik Tamara ontzettend gekwetst had zijn we eigenlijk op een hele respectvolle manier uit elkaar gegaan, dus geen vechtscheiding al had ze daar wel alle reden toe want ik ben best wel een egoïstische lul geweest destijds”
René Peeters

 

“Gelukkig heeft de deur bij ons beide altijd op een kiertje gestaan en zijn we weer naar elkaar toegegroeid en zijn hier sterker dan ooit uitgekomen – je zou bijna zeggen dat het soms eens goed moet donderen om te weten wat je aan elkaar hebt. In het begin van dit jaar was er nog een verdenking op een hersentumor maar dat was gelukkig vals alarm, maar wel weer even schrikken.”

 
 

Niet alleen zijn jullie geliefden, jullie delen ook de liefde voor het pool. Kunnen jullie uitleggen wat er zo mooi is pool? 

Tamara: “Als het puur om het spel gaat: de kick om een tafel precies zo leeg te schieten zoals je je dat bedacht hebt. Verder vind ik de diversiteit aan spelsoorten heel leuk en afwisselend. Ook is het leuk om zoveel mensen te ontmoeten, we hebben inmiddels een flinke ‘poolfamilie’ opgebouwd. Het is altijd gezellig op de toernooien. Tenslotte heb ik de hele wereld mogen zien dankzij poolen. Ik geloof niet dat ik ooit zal stoppen met poolen.” 

 

“Als het puur om het spel gaat: de kick om een tafel precies zo leeg te schieten zoals je je dat bedacht hebt"
Tamara Rademakers

 

René: “Pool was/is alles voor mij. Het is de way of life wat het zo aantrekkelijk maakte. Mijn leven heb ik aan deze sport te danken, samen met Tamara hebben we de hele wereld over gereisd, en mooie herinneringen gemaakt zeker in de tijd dat Tamara nog prof was in de VS en we internationaal nog hoogtijdagen vierden met Poolscool. Verder is het voor mij ook een stukje bezigheidstherapie, uren achter elkaar aan een tafel staan is voor mij geen uitzondering. Na ieder toernooi blijf ik repareren en verbeteren op zoek naar de perfecte afstelling tussen lichaam, techniek en geest.”

 

 

Jullie zijn altijd bezig met het opleiden van pooltalent via o.a. Poolscool; ook jullie zoon Ryan zien wij hier zeer regelmatig aan tafel. Wat is er zo leuk aan het opleiden van pooltalent – en waar zijn jullie het meest trots op? 

Tamara: “Het is geweldig om je eigen kennis over te dragen aan de jeugd en om dan te zien dat ze hiermee steeds beter worden en dezelfde passie krijgen als jezelf. Poolscool is als een familie geworden. De ‘kids’ van de eerste generatie zijn nu 20+, maar sommigen lopen nog altijd met trots in het Poolscool-shirt. Dan voel ik me heel trots.”

“Het was moeilijk om na covid de draad weer op te pakken. Veel kinderen waren volwassen geworden en de groep was ineens een stuk kleiner. Nog steeds hebben we nog maar een klein groepje met jonge kinderen. Ik hoop dat het weer een beetje gaat aantrekken in de komende tijd. Onze zoon Ryan zit hier ook bij, maar is (nog) niet heel fanatiek. Hij vindt het wel leuk om te poolen en om toernooien te spelen, maar wilt er verder niet te veel voor trainen. Wij zullen dit ook niet stimuleren, dat moet uit hemzelf komen (of niet). Ik ben vooral trots op de band die we hebben opgebouwd met de Poolscoolers.”

 

De ‘kids’ van de eerste generatie zijn nu 20+, maar sommigen lopen nog altijd met trots in het Poolscool-shirt. Dan voel ik me heel trots”
Tamara Rademakers

 

René: “We hebben de sport altijd een warm hart toegedragen, Dat wat de sport ons heeft gegeven willen we jeugdige spelers met een droom ook graag bieden. Om samen met de kids die weg te bewandelen en hen de mogelijkheden te bieden, daar ben ik het meeste trots op. Ik heb ze zien huilen en lachen en heb ze wat van de wereld laten zien. Met sommigen hebben we zo'n innige band opgebouwd dat we ze bijna beschouwen als onze eigen kinderen.”

 


 

Jullie hebben allebei meegedaan aan Nederlandse en ook internationale poolkampioenschappen.  Kunnen jullie je mooiste ervaringen hierin delen? 

Tamara: “Mijn mooiste ervaring is het behalen van de halve finale van de WPBA masters (proftour in Amerika) in 2017. Deze wedstrijd tegen Karen Corr werd live uitgezonden op ESPN. Het werd 1-1 in sets en verloor helaas de sudden death. Maar het was een geweldige ervaring! De WPBA toernooien zijn sowieso wel altijd favoriet geweest voor mij. De locaties, de sfeer, het niveau en de andere speelsters, allemaal geweldig!”  

 

"Uitblinker: de seniorentitel op het EK teams in Veldhoven waar ik samen met mijn maten Jesse Thehu en Jim Telfer stond en ik de winnende 9-ball schoot met vrienden en bekenden op de tribunes. Een euforisch moment wat ik nooit vergeten zal!”
René Peeters

 

René: “Mijn mooiste ervaring was samen met Tam na het WK 9-ball in Manilla, gekkenhuis! Zelf ben ik het meest trots op mijn resultaten op latere leeftijd: 1x Europees kampioen senioren in straightpool en 2x in de teams-divisie. Met als uitblinker: de seniorentitel op het EK teams in Veldhoven waar ik samen met mijn maten Jesse Thehu en Jim Telfer stond en ik de winnende 9-ball schoot met vrienden en bekenden op de tribunes. Een euforisch moment wat ik nooit vergeten zal!”

 


 

Wat zijn jullie ambities voor de toekomst – op persoonlijk en relationeel vlak, en in het pool? 

Tamara: “Op dit moment vind ik mijn leven perfect. We wonen sinds 2,5 jaar in een geweldige villa met mijn hele familie (mijn moeder, oom, zus Melissa en haar gezin), dit voelt voor ons allemaal supergoed. Met René en mij gaat het super en we hebben de meest geweldige zoon Ryan (11 jaar). Ik heb een hele leuke baan als senior specialist applicaties in het Zuyderland ziekenhuis, wat ik makkelijk tot mijn 67e zou willen en kunnen doen. En poolen past hier perfect overal tussendoor.”

“Ik ben de afgelopen maanden lekker in vorm en heb veel zin om te spelen. Helaas kan ik niet meer alles spelen wat ik zou willen door de beperkte budgetten van KNBB en van mezelf. En wanneer ik dan één keer per jaar iets van budget heb verkies ik tegenwoordig eerder een gezinsvakantie boven een groot toernooi. Voordat ik het weet is Ryan volwassen en wilt hij misschien niet meer met ons op vakantie... Hij heeft natuurlijk ook veel kunnen zien van de wereld door met papa en mama mee te gaan naar toernooien, maar een vakantie zonder keu is toch net even anders. Dus de komende tijd zal het vooral kijken zijn of er dan nog geld overblijft voor andere grote toernooien.”

 

"En wanneer ik dan één keer per jaar iets van budget heb verkies ik tegenwoordig eerder een gezinsvakantie boven een groot toernooi. Voordat ik het weet is Ryan volwassen en wilt hij misschien niet meer met ons op vakantie.."
Tamara Rademakers

 

René: “Familie, fit en gezond zijn staan bij mij op dit moment op nummer één. Verder heb ik een fantastische baan bij Holland Casino Valkenburg waar ik werk als Barman. Als pooler zou ik graag eens op een WK willen deelnemen, ik was zo kort bij in 2012, ik werd Europees kampioen in Berlijn, de winnaar werd uitgezonden naar het WK wat helaas voor mij toen niet gehouden werd. Als de financiën het toelaten ga ik het zeker nog eens proberen op een EK-Senioren want er zit nog steeds heel veel finesse in die linkerarm van me.” 

  

Nog iets wat we zijn vergeten te vragen? 

Tamara: “Nee, zo is het wel goed.”

René: “Ik wil twee personen specifiek bedanken die Poolscool altijd een warm hart hebben toegedragen en die ons financieel en qua materiaal altijd ondersteund hebben. Dat zijn Piet Pestman van REYO Billiards en Michel Menten van Menten Dakwerken, wat een topgozers. Mede namens de kids en ons: bedankt!” 

  

“Ik wil twee personen specifiek bedanken die Poolscool altijd een warm hart hebben toegedragen en die ons financieel en qua materiaal altijd ondersteund hebben. Dat zijn Piet Pestman van REYO Billiards en Michel Menten van Menten Dakwerken, wat een topgozers. Mede namens de kids en ons: bedankt!”
René Peeters

 

Tekst: KNBB 
Foto’s aan pooltafel: KNBB Sectie Pool, Melissa Kuys-Rademakers, EPBF, Stefan Osnabrug, Thierry Brachthuizer
Foto’s privé: via Tamara & Rene 

Biljartspelers Liefde Poolbiljart
Volg ons online