Biljarten, Werk & Privé: Raymund Swertz

"Het combineren van biljarten, werk en het contact met vrienden & familie vond ik in het begin heel erg moeilijk"

01 oktober 2018

 

In de nieuwe serie "Biljarten, Werk & Privé" praten we met biljarters over hun werk, hun privé-leven, en hoe ze deze drie met elkaar kunnen combineren.

Vandaag de aftrap met klassiek topper Raymund Swertz.

 

 

Raymund, ook topspelers zoals jij kunnen niet altijd leven van het biljarten, en hebben vaak werk ernaast. Hoe zit dat met jou – kun je uitleggen wat je precies doet?

Ik werk als commercieel medewerker binnendienst bij Linsen Parts in Cuijk. Hier ben ik 7 jaar geleden gestart voor 20 uren in de week in het magazijn en inmiddels werk ik hier 4 dagen in de week met veel plezier. Af en toe zeg ik wel eens: Werk is mijn hobby en biljarten is mijn werk!

Trainen probeer ik zoveel mogelijk te doen op mijn vrije dag en nog 1 à 2 avonden in de week. Gelukkig kan dit gewoon thuis, in 2015 hebben we een nieuwe woning gekocht en direct een ruimte gecreëerd voor mij om te trainen. Daarnaast geef ik één avond in de week nog biljartles bij mij aan huis.

 

"Bij mijn huidige werkgever heb ik de ruimte dat wanneer ik moet biljarten, ik ook kan gaan. Dit is fijn, zo heb ik nog nooit een wedstrijd hoeven te missen"

 

Hoe combineer jij biljarten met werk en met privé?

Bij mijn huidige werkgever heb ik de ruimte dat wanneer ik moet biljarten, ik ook kan gaan. Dit is fijn, zo heb ik nog nooit een wedstrijd hoeven te missen. Andere kant is uiteraard dat ik, indien nodig, in de ‘biljartloze maanden’ af en toe iets extra werk.

Mensen die mij buiten het biljarten om kennen, weten dat vrienden & familie héél erg belangrijk voor mij zijn. Het combineren van biljarten, werk en het contact met hen vond ik in het begin heel erg moeilijk. Ik merkte dat ik steeds minder tijd hiervoor had. Gelukkig heb ik hierin mijn weg gevonden en weet ik dit steeds beter te combineren. Uiteraard ben ik heel erg blij met hen, ze accepteren mijn drukke schema en soms worden etentjes, feestjes, vakanties etc. op mijn schema aangepast. Bij dezen wil ik dan ook even van de gelegenheid gebruik maken om hen te bedanken hiervoor!! :)

 

 

"Mijn vrienden & familie accepteren mijn drukke schema en soms worden etentjes, feestjes, vakanties etc. op mijn schema aangepast. Bij dezen wil ik dan ook even van de gelegenheid gebruik maken om hen te bedanken hiervoor!!" :)

 

Binnenkort geef je een presentatie op een beurs in Rijswijk. Dit gaat over meervoudige intelligenties welke gebruikt kunnen worden voor scholen. Kun je hier iets meer over vertellen?

Ik mag iets gaan vertellen over biljarten en op welke manieren ik het beleef en benader. Ook wil ik de mensen laten zien wat een biljarter moet zien/voelen om een punt te scoren. Ik wil graag wat dingen theoretisch uitleggen en wil enkele beelden laten zien om dingen te kunnen verklaren. Het mooie is dat iedereen sterkere en mindere intelligenties heeft. En dat maakt het interessant. Bijvoorbeeld in een biljartles; een trainer kan een leerling vaak op 3 manieren een figuur op tafel proberen te laten begrijpen en uitvoeren. De een heeft genoeg informatie als hij de trainer het voor ziet spelen. En de ander heeft er de theoretische uitleg bij nodig om het figuur te begrijpen. En het kan dat een speler juist beide nodig heeft om het te begrijpen. En dat is voor mij ook de link naar het biljarten. Daarom zijn in de biljartsport snelle en trage spelers. Een snelle speler speelt vaak op gevoel en ziet alles heel snel. En een tragere speler heeft vaak meer informatie en bevestiging nodig om het figuur met een goed gevoel en een gerust hart weg te spelen.  

Het feit dat iedereen andere sterke intelligenties kent, kunnen bijvoorbeeld kinderen op scholen op verschillende wijzen lesgegeven worden om zo zoveel mogelijk uit zichzelf te kunnen halen.

 

"Een snelle speler speelt vaak op gevoel en ziet alles heel snel. En een tragere speler heeft vaak meer informatie en bevestiging nodig om het figuur met een goed gevoel en een gerust hart weg te spelen"

 

 

Wat je het leukste aan je werk? En, wat vind je het leukste aan biljarten?

Wat ik het leukste aan biljarten vind, is een moeilijke vraag. Biljarten is een groot gedeelte van mijn leven en ik zou niet zonder kunnen, biljarten staat voor mij nog steeds op 1! Ten eerste is het een super mooi spelletje wat ik iedere dag wel zou kunnen spelen. Daarnaast zou ik de biljartwereld zelf niet kunnen missen, zoveel mensen mogen ontmoeten met als resultaat een aantal mooie vriendschappen!

Ook is het super om telkens doelen te stellen en deze te behalen, als ik terugkijk op de afgelopen seizoenen kan ik met recht nagenieten van mijn EK titel(s), de winst van de NK Vijfkamp én de plaatsing voor de Masters driebanden afgelopen seizoen. Deze successen maken het biljarten natuurlijk ook heel leuk! :)

 

"Hoe mooi ik de klassieke spelsoorten ook vind, ook ik weet dat het driebanden een betere toekomst heeft"

 

 

Je bent een absolute topper in de klassieke spelsoorten, maar speelt ook op een vrij goed niveau driebanden. In het driebanden zijn de prijzengelden recentelijk omhoog geschoten. In hoeverre is dit voor jou een motivatie je extra of uitsluitend te focussen op driebanden?

Hoe mooi ik de klassieke spelsoorten ook vind, ook ik weet dat het driebanden een betere toekomst heeft. Beter worden in deze spelsoort is dan ook het doel wat ik me 3 jaren geleden gesteld heb. Qua training richt ik mij dan ook al een aantal jaren volledig op het driebanden. Sinds afgelopen seizoen krijg ik hierin vanuit de bond begeleiding van Raimond Burgman. Uiteraard ben ik super blij en dankbaar voor deze kans! Ik leer veel en deze trainingen helpen mij om ook thuis gerichter te trainen.

De klassieke spelsoorten (47/2, 71/2 & band) blijf ik spelen zolang ik het nog leuk vind, het in mijn schema past en ik zonder al te veel training mijn niveau blijf halen. Ik probeer dit door middel van het spelen van wedstrijden en toernooien, bij te houden en dit gaat al een aantal seizoenen goed (ondanks het continue omschakelen van driebanden naar klassiek en andersom).

 

 

Deze winter verwachten wij ons eerste kindje. Ons leven zal hierdoor zeker veranderen en of ik, naast het driebanden, alles blijf spelen weet ik dus nog niet. Belangrijkste voor mij is dat ik er plezier in blijf houden én dat het te combineren blijft met werk & thuis!

 

"Deze winter verwachten wij ons eerste kindje. Ons leven zal hierdoor zeker veranderen en of ik, naast het driebanden, alles blijf spelen weet ik dus nog niet"

 

Stel dat er een mogelijkheid is om full-prof te worden, zou je dit dan willen – en zo ja, hoe zie je dit voor je?

Ja, dat is een echte jongensdroom! Echter ben ik wel erg realistisch en weet ik dat dit een hele lange weg is en maar voor weinigen is weggelegd.

Ik zie een full-prof carrière voor me met heel veel reizen en weinig thuis zijn. Dit klinkt allemaal heel erg mooi, maar mezelf kennende zou ik er veel moeite mee hebben wanneer ik dit alleen zou moeten doen en mijn gezin steeds weer alleen thuis achter zou moeten laten. Ik heb dan ook heel erg veel respect voor de spelers die dit momenteel al doen en kunnen.

 

 

Persoonlijk ga ik nu al niet graag alleen op pad, gelukkig gaat Jorien nog veel mee, maar ook dit zal aankomend seizoen veranderen. Het is toch fijn om niet alleen te zijn en in de vrije uren te kunnen praten over iets anders dan biljarten. 

Dus al met al is het full-prof zijn een droom, maar als ik heel eerlijk ben weet ik niet of dit bij mij als persoon past. Druk maak ik me er niet om, ik blijf mijn ding doen en probeer beter te worden en dan zie ik wel wat de toekomst brengt! Momenteel ben ik blij met de combinatie van werk en biljarten zoals deze nu is. Het geeft toch een soort financiële zekerheid die voor mij heel fijn en belangrijk is om te hebben.

 

"Al met al is het full-prof zijn een droom, maar als ik heel eerlijk ben weet ik niet of dit bij mij als persoon past"

 

 

Tekst: KNBB
Foto's biljarten ©Ton Smilde (waar aangegeven), ©Jan Rosmulder (met schaal Biljartvijfkamp) en ©Henry Thijssen (afsluitende foto)
Foto's privé via Raymund Swertz

 

Biljartspelers Swertz, Raymund
Volg ons online