Biljarten & Respect: De jongeren geven het goede voorbeeld!

KNBB sluit zich aan bij Week van Respect, 4-10 november 2019

04 november 2019

Respect voor elkaar bij sport is niet altijd vanzelfsprekend. We kennen allemaal de beelden van schreeuwende ouders langs de zijlijn, sporters die menen de scheidsrechter voor alles te mogen uitmaken, of die oprecht geloven ‘als de scheidsrechter het niet ziet is het geoorloofd’.

 

 

Bij relatief veel sporten is ‘respect’ verworden tot het geven van een handje voor en na de wedstrijd. Maar respect is natuurlijk veel meer dan dat!

 

Bij biljarten zeggen de jongeren het gewoon zélf als ze een fout maken; daar hebben ze meestal geen arbiter voor nodig!

 

De biljartsport heeft helaas niet zoveel jongeren als wij graag zouden willen, en ook wat betreft faciliteiten voor jongeren is in het biljarten helaas nog lang niet alles optimaal geregeld. Niettemin onderscheiden de relatief weinig jonge biljarters die wij hebben zich op minimaal één gebied in zeer positieve zin: het respect voor elkaar is gewoonlijk ongekend groot. Zo worden competitief of recreatief (bijvoorbeeld bij pool) best veel wedstrijden gespeeld zonder arbiter – en problemen levert dit eigenlijk nooit op.

 

 

Bij carambole, driebanden of snooker wedstrijden waar vaak wél een arbiter is, is dat veelal helemaal niet nodig: de spelers zeggen zélf of hun bal net raak was of net mis, en zijn vrijwel zonder uitzondering zo sportief om een niet-geziene touché of biljardé zelf te noemen, of om de tegenstander te waarschuwen als hij of zij met de verkeerde bal afstoot.

 

Respect voor elkaar en eerlijkheid zijn twee belangrijke kernwaarden bij biljarten. En net zoals slecht gedrag wordt nagebootst van volwassenen richting jongeren (schwalbes, constant protesteren etc.), zo gaat ook goed gedrag van generatie op generatie. We willen het zelfs omdraaien: bij biljarten zijn het vaak de jongeren die aan de ouderen het goede voorbeeld geven!

 

Bij biljarten zijn het vaak de jongeren die aan de ouderen het goede voorbeeld geven!

 

Wij zijn als KNBB trots dat de overgrote meerderheid van de biljarters eerlijk winnen belangrijker vindt dan winnen, en waarbij al op jonge leeftijd het besef wordt gevormd dat je sport niet tégen elkaar doet, maar mét elkaar – ongeacht hoe goed of slecht een opponent ook is.

De KNBB ondersteunt dan ook graag de Week van het Respect, in de hoop dat sportiviteit en respect meer en meer gaan worden gezien als een vanzelfsprekendheid niet alleen in de sport, maar in de maatschappij als geheel.

 

 

Week van Respect website
Week van Respect bijdrage KNBB (PDF)
 

 

Foto’s: Mari van Berloo voor Hadeejer (jonge biljarters), Ton Smilde (biljarten voor kids Oosterhout), Melissa Kuys Rademakers (NK Pool Jeugd)

Initiatieven Jeugd/Junioren KNBB
Volg ons online