Biljartacademie: Nieuwe Parel van het Zuiden

Nieuw te openen lokaliteit in Sittard heeft veel biljart-, pool- en matchtafels, een prachtige uitstraling, mogelijkheid tot lessen én is organisator van het NK Artistiek Eerste Klasse.

In gesprek met initiatiefnemer Mark Janssen

12 juni 2020

Oplettende volgers van social media hebben het al opgemerkt: Sittard opent binnenkort een nieuw biljartlokaal, de Biljartacademie. Een prachtige lokaliteit met 4 poolbiljarts, 5 carambolebiljarts en 4 matchtafels, mogelijkheid tot nemen van lessen, mogelijkheid tot spelen van artistiek biljart, én met nog ruim voor de openingsdatum van 1 juli 2020 al de aankondiging van een NK Artistiek Eerste Klasse.

Genoeg redenen om eens uitgebreid te gaan zitten met de initiatiefnemer achter dit prachtige nieuwe lokaal, Mark Janssen.

 


 

Hoe ben je op dit idee gekomen, Mark, en hoe heb je dit opgezet? En: met wie doe je dit?

De grootste reden is dat ik van mijn hobby mijn werk ga maken. Dat wil toch iedereen. En waarom nu? Wel, vorig jaar is in Zuid-Limburg een professioneel biljartcentrum verdwenen, La Plaza. Door deze gebeurtenis vond ik dat we in deze regio een professioneel biljartcentrum misten. Ik had 500m2 ruimte over en 1+1=2.

 

"Vorig jaar is in Zuid-Limburg een professioneel biljartcentrum verdwenen, La Plaza. Door deze gebeurtenis vond ik dat we in deze regio een professioneel biljartcentrum misten"

 

We liepen al snel tegen een muur omdat de gemeente geen horeca wilde op een industrieterrein, maar na een wethouder te kunnen overtuigen dat dit een aanwinst zou zijn op sportief gebied voor de gemeente Sittard hebben we toch een akkoord gekregen - weliswaar na bijna zes maanden van wachten. Daarbij wil ik zeker de hulp van meneer Harrie Rouschen, de voorzitter van District Zuid Limburg en de geweldige aanbevelingsbrief van KNBB-directeur Willem La Riviere benoemen die dit uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt. We doen dit met een team van mensen die samen dit tot een mooi succes hopen te maken.

 

"Daarbij wil ik zeker de hulp van meneer Harrie Rouschen, de voorzitter van District Zuid Limburg en de geweldige aanbevelingsbrief van KNBB-directeur Willem La Riviere benoemen die dit uiteindelijk mogelijk hebben gemaakt"

 


 

Kun je iets meer vertellen over de Biljartacademie? Bijvoorbeeld: Wat zijn jullie doelen? Welke tafels staan er? En: hoe gaan jullie je onderscheiden van de concurrentie?

De Biljartacademie wordt een biljartzaal waar alles draait om deze sport. Alles wordt afgestemd om de biljarter een mooie beleving te geven. Wij geloven in de formule dat als je de biljarter "perfecte" omstandigheden geeft en hem een mooie beleving geeft dan komt de commerciële kant vanzelf. De meesten maken de fout, volgens mij, dat eerst gekeken wordt naar het verdienmodel. We hebben 4 pooltafels 9ft, 4 caramboles 230 cm, 4 caramboles match 284 cm en een matchtafel (5e match) als trainingstafel voor biljart artistiek.

 

"De Biljartacademie wordt een biljartzaal waar alles draait om deze sport. Alles wordt afgestemd om de biljarter een mooie beleving te geven"

 

 

 

We zagen dat de Biljartacademie binnenkort gastheer is van het NK Artistiek Eerste Klasse. Kun je hier iets meer over vertellen? En: wat is er eigenlijk zo mooi aan artistiek biljart?

Ik heb al twee keer het NK Biljart Artistiek mogen organiseren maar nu mag ik dit doen in onze eigen lokaliteit. Wat ik over deze finale wil zeggen is dat we er voor zorgen dat de spelers een mooi, goed georganiseerd NK krijgen waarbij het draait om de sport en om de speler.

Wat is mooi aan Biljart Artistiek? Ik speel het al ca. 25 jaar en heb het spel nog altijd niet kunnen doorgronden. Het blijft een moeilijke sport en ik denk dat dit een grote aantrekkingskracht geeft aan deze discipline.

 

 

Velen kennen jou niet alleen als artistiek biljarter, maar ook als degene die jarenlang met Smikhouse om niet posters heeft gedrukt voor de KNBB en haar secties, simpelweg om het biljarten te promoten. (Namens ons allemaal: heel veel dank hiervoor!) Hoe zou volgens jou de Biljartacademie kunnen bijdragen aan vergroting van de populariteit van het (al dan niet artistiek) biljarten?

Voor Biljart Artistiek wil ik proberen weer nieuwe spelers te werven. Omdat wij een trainingstafel plaatsen en mensen eens mogen proberen of ze er aanleg voor hebben zal dit hopelijk zorgen voor nieuwe spelers. Nederland kent nauwelijks openbare trainingstafels voor Biljart Artistiek. Zonder mogelijkheden zal je ook geen nieuwe spelers erbij komen. Ik wil een actief beleid neerzetten om deze mooie tak van biljartsport iets groter te krijgen qua aantal spelers.

En dankjewel voor de mooie woorden voor de posters. Deze aanbieding loopt nog altijd. Tot september hebben we nog zeker de mogelijkheden om deze te kunnen produceren en tot deze tijd biedt ik deze zeker weer aan aan de KNBB gratis.

 

"Voor Biljart Artistiek wil ik proberen weer nieuwe spelers te werven. Omdat wij een trainingstafel plaatsen en mensen eens mogen proberen of ze er aanleg voor hebben zal dit hopelijk zorgen voor nieuwe spelers"

 

Nog iets wat we zijn vergeten te vragen?

Ik denk het niet. Jullie krijgen hiermee wel een redelijk beeld wat wij in Zuid-Limburg aan het doen zijn voor deze mooie sport.

 

Biljartacademie Facebook-pagina
Biljartacademie website
Biljartacademie NK Artistiek Eerste Klasse eventpagina

 

Tekst: KNBB
Foto's & logo ©Biljartacademie
Archieffoto's Mark Janssen: Stefan Osnabrug

 

Artistiek Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Initiatieven
Volg ons online