Bijzondere viering 111-jarig jubileum KNBB op 22 januari

Op bezoek met vijfvoudig wereldkampioen Dick Jaspers bij drie founding clubs KNBB in Groningen, Leeuwarden en ’s-Gravenhage.

Motto van de viering: Samen Zijn We Goud

17 januari 2022

Het waren geweldige weken voor het Nederlandse driebanden: de vijfde wereldtitel voor Dick Jaspers, eentje met grote emotionele/persoonlijke waarde, waardoor Nederland nu zowel bij de heren (Jaspers) als de dames (Therese Klompenhouwer) de regerend wereldkampioen én nummer 1 van de wereld heeft – wat uniek is te noemen in een mondiale sport als het driebanden. De titel van Jaspers werd gevolgd door flink wat waardering met uitgebreide uitzendingen in o.a. NOS Sportjournaal, Bureau Sport Radio, en zaterdagavond in Even Tot Hier, dat en passant haar eerder behaalde kijkcijferrecord dik verbrak. Maar liefst 2.3 miljoen mensen gemiddeld, 3.1 miljoen mensen totaal, zagen op NPO 1 de huldiging van Dick Jaspers en de bijzondere bijdragen van enkele BN'ers, om maar twee hoogtepunten te noemen.

 

 

En een nieuw hoogtepunt staat alweer voor de deur – met wederom een belangrijke rol voor Dick Jaspers. Dick heeft namelijk toegezegd op zaterdag 22 januari 2022, in coronaproof setting, zijn medewerking te verlenen aan iets heel bijzonders: het 111-jarig jubileum van de KNBB!

 

 

Op 22/1 bestaat de Koninklijke Nederlandse Biljart Bond 111 jaar, en samen met Dick Jaspers gaan we dit op bijzondere wijze vieren. We trekken die dag door Nederland en gaan op bezoek bij de founding clubs van de KNBB, d.w.z. bij drie van de zeven clubs dus die ons in 1911 hebben opgericht en die nu nog steeds bestaan: Sociëteit de Harmonie in Groningen (van de nieuwe KNBB-voorzitter Henk Vegter), De Friesche Club in Leeuwarden en de ’s-Gravenhaagsche Biljart Club, locatie Samonda in Den Haag. De Harmonie en de Friesche Club waren initiatiefnemers voor de oprichting van de NBB, inmiddels KNBB (met de K van Koninklijk). De derde initiatiefnemer, Biljartvereniging Amsterdam, bestaat inmiddels niet meer.

 

De zeven verenigingen die de NBB op 22 januari 1911 hebben opgericht:
- Groninger Biljartclub (initiatiefnemer)
- ’s-Gravenhaagsche Biljart Club
- De Friesche Biljartclub (initiatiefnemer)
- Biljartvereniging K.R.A.S. (Amsterdam) bestaat niet meer
- Biljartvereniging Amsterdam (initiatiefnemer) bestaat niet meer
- De Nijmeegsche Biljartclub bestaat niet meer
- Biljartvereniging Arnhem bestaat niet meer

 

Als dank brengen we samen met Dick een ingelijst en gesigneerd stuk van het biljartlaken langs, het laken dus waarop Dick in Sharm El Sheikh voor de vijfde maal wereldkampioen is geworden! De drie founding clubs krijgen op 22/1 uit handen van Dick Jaspers, Henk Vegter en Willem La Riviere als dank voor de oprichting een bijzonder aandenken uitgereikt. Namelijk een ingelijst stukje van het biljartlaken van de finaletafel in het Egyptische Sharm El Sheikh waarop Dick Jaspers op 11/12/2021 zijn vijfde WK-titel pakte. Dit aandenken symboliseert de onlosmakelijke connectie binnen de biljartsport. Wat betekent dat er geen topprestaties behaald kunnen worden zonder de breedtesport, zonder de verenigingen, de locaties de duizenden vrijwilligers en spelers op alle niveaus. Samen zijn we goud!
 

Op deze historische, bijzondere en melancholische dag bieden wij nationale, regionale of lokale nieuwsmedia de kans met ons mee te reizen voor een reportage!

 

Knipsel uit de jubileumuitgave 1951 rondom het 40-jarig bestaan en de toekenning van het predicaat Koninklijk

 

Vervolgstappen na 22/1:

 

Waar ons jubileumjaar start op genoemde datum 22/1, zullen we op 1/11 het KNBB jubileumjaar symbolisch afsluiten met een bezoek aan de jongste van de circa 1100 aangesloten clubs. Gedurende het jaar krijgen naast deze eerste drie clubs ook de andere 1100 clubs een stukje van dit biljartlaken om te symboliseren dat we Samen goud winnen. Want zonder clubs zijn er geen biljarttafels, zonder biljarttafels is er geen competitie en zonder competitie kunnen er geen topsportprestaties zoals het WK-goud door Dick Jaspers behaald worden. Dus met het uitreiken van dit laken symboliseren we de onderlinge band en waardering voor de clubs.  

 

 

Maatschappelijk belang biljarten
Op 22 januari willen we ook aandacht vragen voor het belang van biljarten. Door de lockdown is het spelen van biljarten, poolen en snooker al langere tijd niet mogelijk. Meerdere clubs staan onder enorme financiële en mentale druk. Maar vooral het gemis om met vrienden even een potje te kunnen spelen is enorm. Denk alleen al aan honderdduizenden, vaak zelfstandig wonende ouderen die hun wekelijkse biljartontmoeting in het clubhuis, buurtcentrum of sportaccommodatie missen.

 

 

HET VOLLEDIGE PROGRAMMA VAN 22 JANUARI: KNBB 111 JAAR TOUR DOOR HET LAND
(vanwege de coronamaatregelen zijn de clubs die dag beperkt open en is het bezoek in besloten kring)

 

Start 11.30 uur

 

De Friesche Club
Ruiterskwartier 57, 8911 BP Leeuwarden

(Uitreiking tevens voor Sociëteit de Harmonie Groningen, Kreupelstraat 10, 9712 HW Groningen. Bezoek aan Groningen & Leeuwarden samengevoegd)

Vertrek 13.00 uur

 

Aankomst 15.30 uur

’s-Gravenhaagsche Biljart Club
Locatie Samonda
Genemuidenstraat 208-210 Den Haag
 

Einde 16.15 uur

 

Delegatie KNBB bestaande uit:

Willem La Riviere (directeur)
Henk Vegter (voorzitter)
Rolf Slotboom (communicatie)
Yannick Raadgever (grafisch/video-stagiair)
Dick Jaspers (vijfvoudig wereldkampioen)

 

Op 22/1 wordt de website www.knbb.nl tijdelijk aangepast in kleuren en jubileum logo.

 

Materiaal/beeldarchief
In de archieven zijn kranten terug te vinden over de oprichting zoals in:

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:110560463:mpeg21:pdf

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=MMKB19:000945056:mpeg21:pdf

https://resolver.kb.nl/resolve?urn=ddd:010882782:mpeg21:pdf
 

In het beeldarchief is een schat aan historisch beeldmateriaal te vinden.

 

 

Tekst, foto’s, logo, banners: KNBB
Foto’s Dick Jaspers Wereldkampioen Sharm El Sheikh: Paul Brekelmans

Biljartzalen/clubs/lokaliteiten Jubileum KNBB
Volg ons online