Bijzondere locatie voor eerste NK Chinese Pool

Grootse introductie voor in Azië razend biljartvorm populaire combinatie tussen pool en snooker krijgt prachtige ontknoping: finale van het eerste NK Chinese 8-ball ooit zal plaatsvinden op 8 en 9 december in Ouwehands Dierenpark, tijdens China Light Festival
 

16 november 2018

Sinds mei 2018 wordt Chinese 8-ball op Nederlandse bodem gespeeld. Nadat op 15 mei de eerste Chinese 8-ball tafel in samenwerking met Buffalo.nl werd geplaatst, volgden al snel kwalificatietoernooien voor het eerste NK ooit, met als bijzondere prijs: winnaars van kwalificatietoernooien mochten afreizen naar China om deel te nemen aan grote Chinese 8-ball events. En nu deze kwalificatietoernooien zijn afgerond, is het tijd voor de grootse ontknoping: het eerste NK Chinese 8-ball met de 16 gekwalificeerde spelers – waarbij de winnaar bovenop het prijzengeld een vliegticket, hotel en deelname krijgt aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Qinhuangdao – een event met zo’n $250.000 prijzengeld!

 

 

Gezien het bijzondere karakter van deze finale is gezocht naar een bijzondere locatie – en deze is ook gevonden. Pandasia in het Ouwehands Dierenpark in Rhenen, het weekend van 8 en 9 december 2018, gedurende het China Light Festival. Het NK wordt live gestreamd door Orange Forks Productions.

KNBB-directeur Willem La Riviere is verheugd: “De locatie voor dit eerste NK is echt prachtig. Deelnemers en toeschouwers zullen genieten van deze mooie locatie, en dan ook nog eens gedurende het China Light Festival. De laatste maanden is hard gewerkt deze in China zo grootse sport ook in Nederland succesvol uit te rollen, en dat is zeker gelukt. Het enthousiasme van de spelers was groot, en de media-aandacht was zelfs enorm. Niet gek, gezien de prijzengelden die er in China zijn te verdienen.”

Ook Ivar Saris is enthousiast. Hij kwalificeerde zich via de kwalificatie in Utrecht voor een toernooi in China, en won daar als eerste Nederlander ooit een Chinese 8-ball wedstrijd. "Het was een mooie ervaring en ik vind Chinese 8-ball een leuk spel. Wel heb ik het idee dat ik veel tijd zou moeten investeren om potten te kunnen breken in China. Daar zijn er in elke stad honderden spelers die het elke dag doen." Iets wat wordt beaamd door Rienus Gennissen, die als vervanger van kwalificatie Delft winnaar Jan van Lierop naar Siping mocht. Gennissen: “De Chinezen hebben nog een grote ervaringsvoorsprong op ons. We hebben werk te doen!”

KNBB-directeur Willem La Riviere: “Chinese 8-ball is een bijzondere combinatie van pool en snooker en zal daarom vele (zeker de geoefende) spelers aanspreken. Toen wij door het verkrijgen van het ICEA lidmaatschap in staat waren gesteld om kwalificaties voor de World Chinese 8-Ball Masters te organiseren, betekende dit ook dat een aansprekend vervolg met unieke prijzen geboden kon worden. Een voorproefje op het potentieel heb ik dit jaar zelf in China mogen aanschouwen: de World Chinese 8-Ball Masters 2018 in Quinhuangdao was een gigantisch spektakel, met spelers uit 40 landen en een prijzenpot van liefst €250.000!”

“Met deze introductie wordt de steeds sterker wordende verbinding tussen Nederland en China benadrukt, zeker met de finale van het NK op deze bijzondere plek. En met een prachtige eerste prijs:  de eerste winnaar van het NK Chinese 8-Ball ontvangt bovenop het prijzengeld geheel gratis een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Qinhuangdao.”

 

Wat is Chinese 8-ball?

Chinese 8-ball is een biljartvorm die razend populair is in Azië, en nu ook volop in ontwikkeling is in Europa, met als boegbeeld/promotor Stephen Hendry, één van ’s werelds beste snookerspelers aller tijden. Nederland heeft nu het voortouw genomen om ook hier Chinese 8-ball te introduceren. De KNBB (Koninklijke Nederlandse Biljart Bond) heeft in januari 2018 het lidmaatschap van de ICEA (International Eightball Association) verkregen, en kon daarmee deze tactische spelvorm in Nederland gaan invoeren. Iets wat op grootse wijze is gebeurd – met als climax de finale van het eerste NK Chinese 8-ball in Ouwehands Dierenpark.

Chinese 8-ball heeft elementen in zich van 8ball/American pool, snooker en blackball. De WPA (de Wereld Poolbiljart Federatie) heeft eind vorig jaar Chinese 8-Ball als spelsoort erkend. Het is een spelvorm met zeer veel potentieel. Want: Chinese 8-ball is groots in China, en prijzenpotten zijn zodanig hoog dat ook traditionele pool- en snookerspelers de overstap al hebben gemaakt, of aan het maken zijn.

 

Chinese 8-ball in Nederland: de weg naar de finale

Op woensdagmorgen 15 mei 2018 is in samenwering met Buffalo.nl, die hebben geholpen met de import van de eerste twee Joy-tafels, Nederlands eerste Joy-Chinese 8-ball tafel geplaatst. In CTO Zuid, het voormalige CTO Eindhoven, en gastheer voor een trainingsprogramma van jonge pooltalenten, werd de introductie van Chinese 8-ball in Nederland beklonken met de officiële ingebruikname van de eerste Chinese 8-ball tafel op Nederlandse bodem.De installateurs van Buffalo.nl zijn tevens ook verantwoordelijk voor het plaatsen van de twee tafels voor de finale van het NK Chinese 8-ball in Panadasia Ouwehands Dierenpark

 

 

Op 2 juni werd in Delft de eerste van vier kwalificatieronden voor het NK Chinese 8-ball gespeeld. Bij alle kwalificaties plaatsten de beste vier spelers zich voor het NK, en bovendien worden alle winnaars uitgezonden naar 8-ball evenementen in China, in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui. Na Delft volgden kwalificaties in Lelystad, Utrecht en Beek, en kwalificeerden zich uiteindelijk 16 spelers voor het NK:

Kwalificatie Delft:

1. Jan van Lierop
2. Rienus Gennissen
3. Jan Rempe
4. Jur Nicholas Kous

 

Kwalificatie Lelystad:

5. Cyriel Ledoux
6. Tim Jonkman
7. Yannick Pongers

 

Kwalificatie Utrecht:

8. Ivar Saris

 

Kwalificatie Beek:

9. Tamara Peeters-Rademakers
10. Jesse Thehu
11. Rene Peeters
12. Jim Telfer

 

Via de Ranking:

13. Quinten Pongers
14. Thom Hos
15. Ka Yu Man
16. Lynn Pijpers

 

Reserves via de Ranking:

17. Tom Penrose
18. Mozes Leeflang

 

 

Wederom een Chinese sport naar het Westen!

De introductie van Chinese 8-ball in Nederland past naadloos in een tendens die al jaren gaande is, en waar vanuit Azië op succesvolle wijze grootse initiatieven in de markt worden gezet. Dit blijkt ook uit het spelniveau van de Aziatische spelers: in grote biljartdisciplines zoals driebanden en snooker maken vormen een toenemend aandeel van de internationale top. Maar Azië onderscheidt zich niet alleen door een grootste opzet, door veel spelers of door grote financiële mogelijkheden, er is ook sprake van inventiviteit. Zo is door een speciale regel het bij Chinese 8-ball mogelijk dat dames en heren tegen elkaar kunnen spelen ondanks dat het niveau niet altijd gelijk is: als een dame tegen een heer uitkomt wordt in iedere frame de laatste objectbal weggehaald zodat dames een voordeel hebben met één bal minder.

 

Opzet eerste NK Chinese 8-Ball

De KNBB heeft een start gemaakt met het organiseren van de eerste Chinese 8-ball toernooien. Op meerdere plaatsen in Nederland werden vanaf eind mei kwalificaties gespeeld voor het eerste NK Chinese 8-ball. Bij alle kwalificaties plaatsten de beste vier spelers zich voor het NK, en bovendien werden alle winnaars uitgezonden naar 8-ball evenementen in China, in resp. Siping Jilin, Shuangyashan en Xiushui. De eerste winnaar van het NK Chinese 8-Ball ontvangt een vliegticket, hotel en deelname aan de World Chinese 8-Ball Masters 2019 in Qinhuangdao.

 

 

Chinese 8-ball in China

Zoals gezegd: Chinese 8-ball is groot in Azië! Wedstrijden van de 8-Ball Masters maar ook kleinere Chinese 8-ball events worden in China deels live uitgezonden op CCTV5 of via live streams.

Joy Cup World Chinese 8-Ball Masters (Facebook groep)
Chinese 8-ball We Masters (Facebook groep)
CCTV5

 

Chinese 8-Ball: de spelregels

Hoe gaat Chinese 8-Ball in zijn werk? Deze spelvorm wordt op een 9ft tafel gespeeld wat veel weg heeft van een kleine snookertafel. De afmetingen van de pockets zijn kleiner dan op een normale pooltafel waardoor het spel niet alleen poolers zal aanspreken maar ook de snookerspelers zullen er zich door uitgedaagd voelen. Zeker ook omdat het laken Strachan 6811 is Daarbij zijn de kledingvoorschriften aangepast naar voorbeeld van het internationale snooker. En wat het extra bijzonder maakt is dat heren en dames tegen elkaar spelen. Als een dame tegen een heer uitkomt wordt in iedere frame de laatste objectbal weggehaald zodat dames een voordeel hebben met één bal minder.

 

Spelregels Chinese 8-ball
Informatiepagina NK Chinese 8-ball

Facebook-pagina KNBB Chinese 8-ball

 

 

Tekst: KNBB/KNBB Sectie Pool
Foto’s & posters vrij te gebruiken o.v.v. KNBB/KNBB Sectie Pool

 

Partners Chinese 8-ball: 

 

Chinese Pool NK Vernieuwing
Volg ons online