Aziaten azen op wereldtitel, Jaspers is koppositie kwijt

De slotdag van het wereldkampioenschap driebanden gaat vandaag, zondag, in zonder Dick Jaspers, Eddy Merckx, Marco Zanetti, Torbjörn Blomdahl en andere Europese kopstukken. De Aziaten doen een gooi naar de wereldtitel, alleen Tayfun Tasdemir is voor Europa is nog kandidaat om zijn wereldtitel te prolongeren.

10 september 2023

ANKARA – De wereldkampioen Tayfun Tasdemir is nog in de race voor de wereldtitel in eigen land en strijdt op de slotdag met drie Aziatische biljarters om het wereldgoud. Alle andere Europese topspelers zijn uitgeschakeld. Tayfun Tasdemir staat zondagmorgen 10.00 Turkse tijd tegenover Quyet Chien Tran, de Koreaan Myung Woo Cho speelt voor de andere finaleplaats tegen Phuong Vinh Bao om 12.30 uur. Twee Vietnamezen, een Koreaan en de Turkse wereldkampioen gaan naar de apotheose in de biljartarena in de Turkse hoofdstad Ankara. Dick Jaspers, de nummer 1 van de wereldranglijst tot voor dit WK, is zaterdag uitgeschakeld door Eddy Merckx en raakt zijn positie kwijt. De Nederlander zakt voor het eerst na een lange periode van regeren naar een vierde of vijfde positie naargelang de resultaten op de slotdag.

 

 

Phuong Vinh Bao, een snel rijzende ster van de Vietnamezen, is de grootste verrassing in het finaleveld van vier. Tayfun Tasdemir schakelde in de kwartfinales Eddy Merckx uit met 50-31 in 35/34. Myung Woo Cho speelde de Amerikaan Hugo Patino uit het toernooi met 50-29 in 41/40 Quyet Chien Tran won de clash met Marco Zanetti met 50-34 in 25. De andere Amerikaan nog in de running, Pedro Piedrabuena, kreeg een matchbal om Phuong Vinh Bao de knock-out te geven, maar raakte in de grote spanning zijn speelbal te zacht om te caramboleren. Bao, de coming man in de huidige wereldtop, sloeg toe met twee caramboles en was uitzinnig van vreugde na het winnende punt.

De climax van dit WK is in zicht nadat veel grote kampioenen zijn gesneuveld onderweg naar de finaledag. Quyet Chien Tran was de beste winnaar in de kwartfinale in zijn partij tegen Marco Zanetti, die hij onder andere door een serie van 11 in de 12e beurt besliste.

Myung Woo Cho had een opvallend lange aanloop nodig tegen Hugo Patino en Eddy Merckx had in die ronde de greep op het spel verloren tegen Marco Zanetti (0.912 voor de Belg). Dat was opmerkelijk, omdat Merckx in de ronde daarvoor zo stoïcijns was in de partij tegen Dick Jaspers en bij een stand van 18-16 met een serie van 14 afstand nam van de Nederlander. Het draaide uit op een prachtig slot, want Jaspers kwam terug met kleine tussensprintjes van 3, 5, 4, 4 en 7 tot 43-43. De Nederlander kwam zelfs op matchpunt, maar miste twee keer, waarna Merckx uitspeelde met 2.

De ronde met de beste 16 was ook het eindpunt van Roland Forthomme (verlies tegen Myung Woo Cho met 50-25 in 22), Gwendal Maréchal (tegen Bao, 50-45 in 24), Haeng Jik Kim (tegen Piedrabuena, 50-33 in 26) en de Mexicaan Javier Vera tegen Quyet Chien Tran (50-34 in 30).

De meest opmerkelijke tweekamp was te zien in de partijen tussen Jérémy Bury en Pedro Piedrabuena. De Fransman vermorzelde de Amerikaan in de eerste ronden met drie spelers in een groep met 40-3 in 13 beurten, maar werd in de ronde met 32 uitgeschakeld door dezelfde Piedrabuena met twee punten verschil: 50-48 in 36.

Tekst: Frits Bakker
Foto Dick Jaspers ©Five & Six

 

Driebanden Internationaal Jaspers, Dick
Volg ons online