Amigio Maassluis wint topper van Westend Zaandam

Noord-Hollanders blijven wel aan kop, precies halverwege de competitie

06 januari 2019

Titelverdediger Amigio Maassluis is 2019 goed begonnen in de KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019 door op zaterdag 5 januari met 6-3 de topper tegen koploper Westend Zaandam met 6-3 te winnen. Exact halverwege de competitie, met 9 van de 18 speelronden afgewerkt, heeft Amigio de kloof die op enig moment 14 punten bedroeg nu gehalveerd tot 7 punten, nog wel in het voordeel van Westend.

Amigio-kopman René van Rijsbergen won met 3-0 van Ton Berkhout en met 3-1 van Jimmy Cai, maar de Bredanaar boog wel met 1-3 tegen een andere voormalig Nederlands kampioen, Richard van Leeuwen. Namens de thuisploeg won ook Ameer Baksh twee keer: met 3-2 tegen Van Leeuwen en met 3-1 van Cai. Wel verloor Baksh met 1-3 van Berkhout. Ook Arya Sohrabi haalde het van Cai (3-0) en Van Leeuwen (3-1), maar moest eveneens zijn meerdere erkennen in Berkhout. Voor Westend betekende de 6-3 nederlaag het eerste verlies van dit seizoen, maar de Zaandammers blijven wel aan kop. Vorig seizoen werd de titelrace pas op de slotdag beslist tussen de twee rivalen, in het voordeel van Amigio.

 

 

Sportcentrum Utrecht staat nog altijd derde, maar ziet de twee kemphanen wel uit het zicht verdwijnen na een zware 1-8 thuisnederlaag tegen InterConnect De Dieze uit Den Bosch. Zonder kopman en regerend Nederlands kampioen Roy Stolk, maar wel met Martin Brinks, René Dikstra en Feylin Janssen wachtten de Utrechters de Brabantse gasten Joris Maas, Nick Tielemans en Remko Boselie op. Na het optrekken van de stofwolken bleek alleen Janssen een partij te hebben gewonnen voor SC Utrecht, 3-1 tegen Boselie. Maas en Tielemans bleven ongeslagen, al moest Maas - evenals Boselie - wel tot het gaatje gaan tegen Brinks (twee keer 2-3 in het voordeel van De Dieze). Tielemans won met 3-0 van Brinks, en met 3-1 van Dikstra en Janssen. De Bossche formatie staat nu vierde, op nog één puntje van SC Utrecht.

De Dieze heeft evenveel punten als Snookerij Leiden, dat thuis met 6-3 won van Snooker Society Doetinchem. Remco Bonnet haalde zijn drie partijen binnen tegen Pascal Sars, Martijn Woonings en Pieter Kodde. Xander van Rossem verloor echter van Kodde, terwijl Rogier van der Kamp zowel zijn optreden tegen Sars als Kodde met een nederlaag moest bekopen. Snooker Society staat op de veilige achtste plaats, maar moet wel blijven waken voor het degradatiespook omdat Final Touch Amsterdam als nummer negen evenveel punten totaliseert.

Final Touch verloor thuis in de hoofdstad nipt van nummer zes HOB Nijmegen, waarbij de Zeeuw Frans Diepstraten namens de bezoekers ongeslagen bleef tegen de gastheren Frans Veling, Shahzeb Kamal en Kevin Oei. Met winst van Freek Bettonviel op Veling en van Peter Phoelich op Oei stelde de Gelderse formatie de zege veilig. Kamal won wel van Bettonviel en Phoelich. Veling klopte Phoelich, Oei vloerde Bettonviel.

Mediacaster Cue Action Groningen nam enige afstand van de gevarenzone rond plaats acht en negen door met 7-2 de thuiswedstrijd tegen Pompadour Breda te winnen. De Friese topper Dennis van der Zee kende geen genade met Richard Vernimmen, Jurgen Gruson en Anton Janssen. De Brabanders, nog altijd laatste in de stand, keerden echter niet met lege handen terug naar het verre zuiden. Richard Vernimmen boekte een zwaarbevochten 3-2 overwinning Bas Verviers, terwijl internationaal scheidsrechter Jurgen Gruson zijn keu liet spreken door, ook met 3-2, Rik van Winsum te verslaan.

 

De volgende speelronde volgt op zaterdag 19 januari.

 

9e speelronde KNBB Eredivisie Snooker 2018/2019, zaterdag 5 januari 2019

Amigio Maassluis - Westend Zaandam 6-3

Sportcentrum Utrecht - InterConnect De Dieze Den Bosch 1-8

Snookerij Leiden - Snooker Society Doetinchem 6-3

Final Touch Amsterdam - HOB Nijmegen 4-5

Mediacaster Cue Action Groningen - Pompadour Breda 7-2

 

Stand

1. Westend Zaandam 9-63

2. Amigio Maassluis 9-56

3. Sportcentrum Utrecht 9-45

4. InterConnect De Dieze Den Bosch 9-44

5. Snookerij Leiden 9-44

6. HOB Nijmegen 9-42

7. Mediacaster Cue Action Groningen 9-39

8. Snooker Society Doetinchem 9-30

9. Final Touch Amsterdam 9-30

10. Pompadour Breda 9-12

 

Tekst: Peter de Brie

Competitie Eredivisie/Topklasse Snooker
Volg ons online