Alles over... SmartPool!

Side event voor grootste poolevenement ooit in Nederland, het EK Pool 2018, brengt voor jonge scholieren poolbiljart en wiskunde met elkaar in directe verbinding

Grootse lancering 20 juni op Sondervick College in Veldhoven

18 juni 2018

Het is een grootse zomer voor het Nederlands poolbiljart! De jubileumeditie van het EK Poolbiljarten vindt deze zomer plaats in de Koningshof in Veldhoven – dezelfde plek waar bij het laatste EK Pool in eigen land, Nederland zulke geweldige successen boekte.

Ditmaal wordt het nog grootser dan destijds. Het ongekende aantal van 650 sporters gaan tussen 19 en 31 juli spelen op liefst 60 (!) pooltafels.

Naast dit hoofdtoernooi voor de topsporters is een groots scala aan side events opgezet voor speciale doelgroepen, zoals de doelgroep van SmartPool: jonge scholieren. Dit om te zorgen voor geen tijdelijke maar blijvende impact van het EK, om een enorme boost te geven aan poolen bij de jeugd, en vanwege een belangrijke maatschappelijke component: zorgen over de afnemende belangstelling van scholieren voor bètavakken en van beroepen in de techniek. Met SmartPool wordt een creatieve en sociale activiteit als poolbiljart ingezet om moeilijke wiskundige vraagstukken uit te leggen, en leuker te maken! En, hiermee dus een bijdrage te leveren aan toenemende interesse in bètavakken of technische beroepen.

Alle side events worden gepresenteerd aan pers & publiek* op woensdag 20 juni 2018 in het Sondervick College, Knegselseweg 30, Veldhoven, van 10:00 tot 11:00, met aansluitend de start van één van die bijzondere side events: de introductie van SmartPool.

 

Website SmartPool
SmartPool Factsheet
 

 

Naast de officiële kick-off van het SmartPool (met het Sondervick College uit Veldhoven, de plaats waar het EK Pool 2018 wordt gehouden, als eerste deelnemende school), vindt op de presentatie/lancering op 20 juni plaats:

  • Alles over het EK Pool 2018. Alle informatie over locatie, spelers & events
  • Alles over het SmartPool: deelnemende scholen, locaties, mobiele tafels, inhoud lespakket
  • Vertoning video/promo SmartPool
  • Live lancering website SmartPool.nl
  • Aankondiging door KNBB van een groot, nieuw en bijzonder sportevenement. Informatie hierover op 20 juni!

 

Wat is SmartPool?

SmartPool is pool voor de jeugd, met een combinatie van wiskunde. SmartPool brengt pool richting de scholieren, met als motto: poolen maakt je slimmer!

SmartPool bestaat uit de volgende onderdelen:

  • Ter beschikking stellen aan scholen van mobiele pooltafels
  • Ter beschikking stellen aan scholen van een speciaal gemaakt lespakket waarin lastige vraagstukken in wiskunde visueel, gemakkelijk en praktijkgericht worden uitgelegd aan de hand van poolsituaties
  • Een instructie bij de lespakketten
  • Deelname aan de speciaal voor scholen opgezette competitie.

 

Wat is het maatschappelijke belang van SmartPool?

Er is in Nederland een groot tekort aan technisch geschoolde vakmensen. De basis voor techniek wordt gevormd door bètavakken zoals wiskunde en natuurkunde. Gebleken is dat deze basis overeenkomsten vertoont aan de kenmerken van poolbiljart, dat gedreven wordt door zowel wiskunde als natuurkunde.

Kernwoorden bij allebei: analytisch, oplossingsgericht, patroonherkenning, vooruitdenken, inschatten, calculeren.

Poolen is dus voor jongeren hartstikke belangrijk! Niet alleen hun vaardigheden op het gebied van wis- en natuurkunde, maar ook hun precisie- en concentratie-skills. Allerlei eigenschappen die bij jongeren de laatste jaren onder toenemende druk staan, bijvoorbeeld door de komst van de smartphone en een teveel aan prikkels.

Met SmartPool kunnen scholieren op superleuke wijze al deze vaardigheden verder ontwikkelen. En doordat het een scholencompetitie betreft, worden ook hun competitieve skills getraind!

 

‘SmartPool wordt naar de scholen gebracht’. Hoe werkt dat precies, en waarom eigenlijk?

Jongeren komen in slechts beperkte mate in aanraking met poolbiljart. En dat is onwenselijk vanwege de vele positieve aspecten die het pool met zich meebrengt: betere patroonherkenning, beter inschattingsvermogen, beter concentratievermogen. Maar ook de in onze samenleving gewenste eigenschappen als (training van) competitieve en sociale vaardigheden.

Onderdeel van dit project is dat het pool naar de scholen wordt gebracht. De scholen die deelnemen aan dit project krijgen gratis een mobiele tafel ter beschikking, gebracht door ons eige, speciale SmartPool busje. Zo hoeft de jeugd het pool niet op te zoeken – het komt naar hen toe!

 

‘Verbinding met wiskunde’. Hoezo?

Niet alleen de mobiele tafels zijn aan scholen ter beschikking gesteld. Voor scholen is een compleet creatief lespakket ontwikkeld waarbij de elementen van pool vertaald zijn naar wiskundige vraagstukken, en waarbij wiskundige vraagstukken eenvoudiger en leuker worden gemaakt door een slimme koppeling aan pool. Door de visuele uitleg van een abstract wiskundeprobleem kunnen leerlingen zien hoe leuk en uitdagend wiskunde kan zijn.

Zo wordt theorie in de praktijk gebracht, en andersom! Want niet alleen zal een leerling wiskundige of natuurkundige problemen nu beter begrijpen door koppeling aan een spelsituatie uit het pool. Omgekeerd zal een scholier nu ook beter en met meer plezier zijn in staat zijn pool te spelen door een betere kennis van onderliggende wiskundige en mathematische factoren.
 

Een ‘scholencompetitie’ van SmartPool. Hoe werkt dat in de praktijk?

Op iedere deelnemende school worden op de mobiele tafel de voorronden gespeeld. Bij de eerste school, het Sondervick College uit Veldhoven, zelfs direct aansluitend aan de lancering! Winnaars van de voorronden van iedere school kwalificeren zich voor de Grote Finale, die later dit jaar wordt gespeeld.

Twee dagen na de lancering/presentatie vindt op locatie in Sport- en Evenementencomplex Merwestein, Nieuwegein op vrijdag 22 juni het tweede side event van SmartPool plaats, ditmaal zelfs met meerdere scholen in de regio Nieuwegein. Op dat moment vindt in Merwestein plaats de Simonis Biljartlakens Landsfinale, hét jaarlijkse breedtesport event van de KNBB.

In het nieuwe schooljaar zullen verdere voorrondes plaatsvinden op diverse locaties door het gehele land.

Hoe zit het eigenlijk met het ‘echte’ EK pool 2018 – waar kan ik informatie hierover vinden?

Het Europees Kampioenschap Poolbiljarten 2018 gaat plaatsvinden in Nederland. Locatie is het Hotel & Conference Center “Koningshof” in Veldhoven. Speeldata zijn 19-31 juli 2018. Direct na afloop van het EK zal ook nog de Eurotour plaatsvinden, van 2 tot 4 augustus op dezelfde locatie.

Het betreft een jubileum-editie, het 40e Europees Kampioenschap onder de vlag van de EPBF, de European Pocket Billiard Federation. Om dit te vieren is een groots evenement opgezet, bestaande uit een EK Heren, EK Dames, EK Rolstoel, EK U23, EK U19, EK U17, EK Girls, EK Seniors, en EK Ladies. Er zal op liefst 60 pooltafels worden gespeeld in de disciplines straight pool, 8-ball, 9-ball, 10-ball en teams. Aan dit EK doen 650 sporters uit 40 Europese landen mee.

Het is niet de eerste keer dat in Veldhoven een groots poolevent wordt georganiseerd. De laatste keer was in 2005. EPBF president Gre Leenders: “Het EK van destijds was het begin van de EK nieuwe stijl zoals we die momenteel ook nog kennen. Live scoring en een professionele, frequent bijgehouden website waren de nieuwe standaard die destijds in Veldhoven is neergezet. We zijn blij en trots onze jubileum-editie juist in Veldhoven te kunnen houden.”

Nederland heeft goede herinneringen aan het EK Veldhoven 2005. Zo had de huidige bondscoach Alex Lely destijds een dubbelslag door Europees kampioen te worden in zowel het 8-ball, door in de finale met 8-7 van de Pool Tomasz Kaplan te winnen, als in het 9-ball, na een eveneens nipte overwinning op Ralf Souquet: 9-8.

Alles over het EK zelf vindt u in dit verslag en op deze pagina.

 

Vrijwilligers gezocht voor side-events SmartPool en EK Pool

Tussen 19 en 31 juli vindt het jubileum EK Pool plaats in Veldhoven. Natuurlijk gaat de selectie met talenten, jeugd, senioren, dames en heren er alles aan doen om ons sportief trots te maken en gaan we ze tijdens het EK in Koningshof Veldhoven massaal aanmoedigen!  Maar we willen dit EK ook gaan inzetten om promotie voor onze sport te realiseren en om meer jeugd kennis te laten maken met poolbiljart.

In verschillende regio’s wordt daarvoor op middelbare scholen het project SmartPool gelanceerd. In regio Veldhoven en Nieuwegein al voor de zomervakantie, en in ieder geval in Rotterdam en Groningen met de start van het nieuwe schooljaar.

Bij SmartPool laten we brugklassers kennismaken met poolbiljart door de combinatie met wiskunde. Scholen ontvangen een mobiele, inklapbare pooltafel, een wiskunde lespakket en instructie. Hiervoor zoeken we nog vrijwilligers! Docenten krijgen instructie van jou als trainer, maar ook bij het afsluitend, spectaculaire side-event met brugklassen in die regio zijn mensen nodig, bijvoorbeeld op vrijdag 22 juni in Nieuwegein!

Wij zijn op zoek naar een team van vrijwilligers die het leuk vinden om een paar uurtjes per week te helpen de sport op de scholen te promoten en die zich rondom het EK willen inzetten voor de promotie van de sport. Vooral zijn wij op zoek naar instructeurs, die de basisbeginselen van pool goed kunnen voordoen, en die de inhoud van het lespakket op pakkende wijze kunnen overbrengen aan de scholieren

Ben jij gek van pool, snooker en/of biljart en vind jij het leuk om de sport te promoten? Meld je dan nu aan!

Stuur een e-mail met jouw gegevens naar: Willem La Riviere: w.riviere@knbb.nl

 

 

* De lancering/presentatie van 20 juni is alleen voor genodigden/op uitnodiging. Wil je erbij zijn? Stuur een mail naar info@knbb.nl o.v.v. “Lancering SmartPool 20 juni”. Geef hierbij aan of je met foto- of filmcamera aanwezig bent, en (indien van toepassing) van welke organisatie je bent. Wij sturen dan een routebeschrijving en nadere informatie.

Wat is het exacte programma van de lancering/presentatie van 20 juni?

09:00 Ontvangst/inloop
09:15 Start presentaties SmartPool plus overige presentaties
10:00 Officiële kick-off SmartPool
10:15 Einde

Ik wil op de perslijst van het EK Pool 2018, van het SmartPool, of van allebei. Hoe kan dit?

Stuur een mail naar rslotboom@knbb.nl o.v.v. “Perslijst”. Geef hierbij je naam, mailadres, van welke organisatie je bent, en waarvan je persberichten wenst te ontvangen.

Initiatieven Jeugd Opleiding
Volg ons online