Alles over SmartCue

Het succesvolle SmartPool project gaat een nieuwe fase in: nieuwe naam, uitbreiding met snooker, nieuwe lesstof, vernieuwde website, Commissie SmartCue, Scholencompetitie

23 december 2020

We schreven het al niet zo lang geleden: het succesvolle KNBB project SmartPool is een nieuwe fase ingegaan. Van SmartPool naar SmartCue, met een nieuw logo – en volop aanpassingen en verbeteringen. Onderstaand een overzicht van die aanpassingen.

Nieuwe naam

SmartPool heet nu SmartCue, omdat naast Pool nu ook Snooker wordt ingezet om wiskunde op een leuke manier aan de man te brengen. Omdat Pool en Snooker allebei keusporten zijn, spreken we nu van SmartCue. (Cue = Engels voor keu.)

 

 

SmartCue Commissie

Sinds 2020 is er voor de scholen een vast aanspreekpunt voor alle vragen en opmerkingen over SmartCue. Dit is de SmartCue Commissie. Deze commissie bestaat uit een groep enthousiaste jonge mensen met veel ervaring op het gebied van jeugdtraining en organisatie van jeugdevenementen.

Hoe deze commissie eruit ziet, vindt u op deze pagina:
https://www.smartcue.nl/over-smartcue/smartcue-commissie/

 

Vernieuwde website

De oude SmartPool website heeft een kleine vernieuwingsslag gekregen, met bijgewerkte teksten, nieuwe foto’s, nieuwe rubrieken en ook met een nieuwe URL: https://www.smartcue.nl/ (Al werkt www.smartpool.nl ook nog, deze wordt automatisch doorgeleid.) Op deze vernieuwde website staat prominent vermeld de achtergrond van SmartPool/SmartCue:

Er is in Nederland een groot tekort aan technisch geschoolde vakmensen. De basis voor techniek wordt gevormd door bètavakken zoals wiskunde en natuurkunde. Gebleken is dat deze basis overeenkomsten vertoont aan poolbiljart en snooker. SmartPool, inmiddels SmartCue, is ontwikkeld om kinderen op laagdrempelige wijze kennis te laten maken met poolbiljarten en om de bètavakken populairder te maken.

 

 

Nieuw lesmateriaal

Het is alweer enige tijd geleden dat SmartPool voor het eerst op de momenteel 47 scholen die SmartPool gebruiken werd geïntroduceerd. Gezien het landelijke succes van SmartPool, is de KNBB in de daarop volgende periode druk bezig geweest alle deelnemende scholen van een SmartPool-tafel en een SmartPool-lessenpakket te voorzien. Door deze drukte hebben wij weinig begeleiding kunnen bieden aan scholen die inmiddels met SmartPool aan de slag wilden, terwijl wij vanuit de deelnemende scholen begrepen dat dit wel gewenst was. De SmartCue Commissie heeft die wens (en andere signalen) van de scholen ter harte genomen en achter de schermen is hard gewerkt aan het opzetten van een verbeterde versie van SmartPool. Dit is SmartCue geworden. Met trots presenteren wij u nu dan ook het geheel vernieuwde SmartCue lesmateriaal.

Het nieuwe lesmateriaal is op een aantal punten verbeterd. Eén van de voornaamste verbeteringen is dat de lessen nu concretere wiskundeopdrachten bevatten, waar een docent gelijk mee aan de slag kan. Ook zijn er nu verschillende wiskundeopdrachten voor de verschillende brugklasniveaus, dus mavo-havo met lesstof op ander niveau dan havo-vwo. Ten slotte is naast Poolbiljart nu ook Snooker in de wiskundeopdrachten verwerkt. Deze keusport voegt extra variatie aan het lesmateriaal toe en is eveneens de reden voor de naamswijziging van SmartPool naar SmartCue (cue is Engels voor keu). Het idee en ook de uitvoering van SmartCue is verder hetzelfde als bij SmartPool: leerlingen enthousiasmeren voor wiskunde, via de keusport.

Alle informatie over het lespakket, en hoe scholen dit kunnen aanschaffen: https://www.smartcue.nl/voor-scholen/

 

 

SmartCue Scholencompetitie

De SmartCue Scholencompetitie is bedoeld voor leerlingen die de keusport willen leren kennen als competitieve sport! Alle middelbare scholen mogen hieraan meedoen, ook als je geen SmartCue tafel op school hebt staan. Kinderen kunnen zich via de docent opgeven om mee te doen. Teams mogen uit minimaal 3 en maximaal 5 leerlingen bestaan van alle leeftijden. Samen gaan zij de strijd aan met teams van andere scholen.

 Afhankelijk van het aantal opgegeven teams worden voorrondes gespeeld. Op 12 mei 2021 is de grote finale. Hieraan doen minimaal 4 scholen/teams mee. De finale wordt gespeeld bij Hippo in Hilversum op echte pooltafels. De winnaar krijgt een beker om op school neer te zetten. Daarnaast krijgt iedereen van het winnende team een medaille en krijgen alle deelnemers aan de finaledag nog een leuke herinnering mee naar huis.  

Natuurlijk mag er van te voren wel een beetje geoefend worden. Dit kan op de tafel op school maar ook in diverse pool- / snookercentra. Er zijn trainers beschikbaar die jullie de kneepjes van het spel kunnen bijleren. Wil je gewoon lekker spelen zonder voorbereiding dan mag dat natuurlijk ook. Iedereen mag het zelf invullen.

Wil je meedoen? Laat je leraar uiterlijk 28 februari 2021 een mail sturen naar smartcue@knbb.nl. De leraar kan in de e-mail vermelden wie er mee doen en namens welke school.

Alle informatie over de Scholencompetitie:
https://www.smartcue.nl/scholencompetitie/

 

 

SmartCue trainers

Tenslotte zijn er de ruim 20 SmartCue trainers die een steeds belangrijkere rol gaan vervullen. De gecertificeerde trainers zijn de verbindende schakel tussen scholen en pool- en snookerlokaliteiten en kunnen op school lesgeven of voor leerlingen en klassen cursussen/demo's in de lokaliteiten organiseren.

Inmiddels hebben er drie cursusdagen Smartpool/zaaltrainer plaatsgevonden, op 23 september en 25 november 2018 en 8 september 2019, wat dus heeft geleid tot ruim 20 trainers door het hele land.

Alles over de SmartCue trainers:
https://www.smartcue.nl/smartcue-trainers/

 

 

Tekst: KNBB/Smartcue
Foto’s, posters/banners: KNBB/Smartcue

 

Jeugd SmartCue/SmartPool
Volg ons online