Ad Smout (69) neemt afscheid als prachtige biljartorganisator

Brabander Ad Smout stopt om gezondheidsreden met de organiatie van de Stichting BEN, organisator onder andere van de Masters, World Cup in Veghel, Duke Challenge en bekerfinale. ,,Ik heb in de kerstnacht een hartinfarct gehad, ben weer goed opgeknapt, maar ik ga de stress vermijden en van het leven genieten.''

22 februari 2022

WAALWIJK - De Brabander Ad Smout, één van de twee drijvende krachten achter de grote Nederlandse biljartorganisaties, heeft zijn afscheid aangekondigd bij de Stichting BEN. De organisator, samen met Harry Mathijssen, van de Masters, de World Cup in Veghel, de bekerfinale en de Duke Challenge, is in de kerstnacht van 2021 getroffen door een hartinfarct en heeft een operatie ondergaan. ,,Ik voel me beter na die ingreep, heb meer lucht en energie, maar het is verstandiger om mijn activiteiten te stoppen. Hoe jammer dat ook is.'' De organisatie gaat verder met Harry Mathijssen en zorgt voor de vervanging van Ad Smout. Dit jaar, 2022, staan vijf grote organisaties op de kalender.

Kozoom zocht Ad Smout op voor een interview. De Brabander, geboren op 6 mei 1952 in De Welberg vlakbij Steenbergen, was tot voor kort uitgever van De Biljartballen, een krant die in Nederland en België wordt verspreid op 30.000 adressen. Hij richtte met Harry Mathijssen de Stichting BEN (Biljart Evenementen Nederland) op in 2013. Zijn vrouw Marlies is zijn steun en toeverlaat en hielp al die jaren mee bij de organisaties van de toernooien.

 

 

Kozoom/Frits Bakker: De belangrijkste vraag: hoe gaat het na dat infarct in de kerstnacht?
Ad Smout: Ik mag wel zeggen dat het vrij goed gaat en dat ik er veel zin in heb om met Marlies van het leven te gaan genieten. De schrik zit er nog goed in na die nacht: ik ben naar het ziekenhuis gebracht, daar bleek dat de hoofdslagader voor 95 procent dicht zat. Mijn leven stond op het spel. Ze hebben me gedotterd en stents gezet. Na een paar dagen mocht ik naar huis en sinds die tijd gaat het alleen maar beter. Ik heb meer lucht, meer energie en kan me weer vrij bewegen.

Kozoom/FB: Met het oog op de toekomst en je gezondheid kwam je evenwel tot de conclusie dat het beter was om het rustiger aan te gaan doen. En heb je uiteindelijk beslist om je biljartactiviteiten te stoppen.
Ad Smout: We hebben er samen, Marlies en ik, goed over gepraat en zijn tot dat besluit gekomen. Hoe moeilijk dat ook was, want het is een prachtige periode in mijn leven geweest. Ik was al gestopt met mijn krant, De Biljartballen, maar nu is het ook genoeg geweest met organiseren. Het zal me heel wat meer rust geven, want zowel met de krant als met de organisaties was het af en toe best stressen. Er komt een drukke periode aan. Dit jaar hebben we vijf grote organisaties: de Masters, de bekerfinale, het Europees kampioenschap, de World Cup in Veghel en het NK poolbiljart. Ik ga er zeker af en toe bij zijn, maar alleen om te kijken. Het is genoeg geweest, ik heb de rem erop gezet. We gaan lekker wat meer van het leven en mooie vakanties genieten.

Kozoom/FB: Hoe trots mag je zijn op de impuls die jullie hebben gegeven aan het Nederlandse biljarten?
Ad Smout: Ik voel een bescheiden trots als ik dat allemaal overzie. Harry (Mathijssen) hebben elkaar leren kennen en zijn op een treurig moment voor de Masters bij elkaar gaan zitten. We hebben gezegd: dit kan zo niet verder, zo gaat het steeds verder bergafwaarts. We hebben de Masters eerst naar Kaatsheuvel gehaald en twee jaar later naar Berlicum. En zo is het langzaam gegroeid naar wat er nu staat. Dat wil zeggen: 8 keer de Masters, 6 keer de bekerfinale, twee World Cups inmiddels, één keer de Vijfkamp, één keer het NK artistiek en niet te vergeten de Duke Challenge. De organisaties zijn stuk voor stuk een succes geweest. Het Nederlanse biljarten heeft een enorme progressie doorgemaakt, vooral in de publiciteit en op tv. We zijn, om het maar eens mooi te zeggen, van hooguit drie minuten tv op de NOS naar vier dagen live tv op Ziggo Sport gegaan. Dat is een enorme vooruitgang voor onze sport.

Kozoom/FB: Meer tv betekent dat biljarten weer meetelt. En dat biljarters mee profiteren met meer grote toernooien en hogere prijzengelden.
Ad Smout: Dat is zeker een belangrijk aspect. Jumbo is een fantastische partner voor ons, omdat de oude meneer Karel van Eerd en zijn zoon Frits van Eerd, de huidige baas van Jumbo, biljartliefhebbers zijn en ons geweldig steunen. We hebben het contract net weer met drie jaar verlengd. Op het Nederlands kampioenschap poolbiljart, dat we er nu ook bijdoen, werd tot vorig jaar om een beker en medailles gespeeld. Voor dit jaar is er een prijzenpot van 25.000 euro. Ook de premies voor de Masters zijn enorm verbeterd. En niet te vergeten: we trekken enorm veel toeschouwers, de zaal zit altijd vol.

Kozoom/FB: Hoe staat het biljarten er kortom nu voor: jij vertrekt en laat een gezonde sport achter?
Ad Smout: Het is een grote evolutie geweest waar wij ons steentje aan hebben bijgedragen. Ik durf te stellen dat het Nederlandse biljarten zo langzamerhand van het imago van ouwelullen af komt. Het is op weg een flitsende tv-sport te worden. We zijn niet alleen een land met twee wereldkampioenen (Dick Jaspers en Therese Klompenhouwer), maar we staan in de wereld ook bekend om onze prachtige organisaties. De sport is weer springlevend, ik heb het geluk dat ik daar aan mocht meehelpen.

Kozoom/FB: En nu, Ad? Hoe gaat je leven er nu uitzien?
Ad Smout: Tsja, ik blijf zelf een beetje biljarten in Waalwijk, in de dagcompetitie. Ik ga zeker kijken als er mooie toernooien zijn, zoals naar de Masters, de World Cups en het Europees kampioenschap, want ik blijf het biljarten volgen. Maar verder gaan we leuke dingen doen, Marlies en ik. We hebben een paar favoriete plekjes in Zuid Limburg en in Sauerland. Daar gaan we vanaf nu veel vaker naartoe. Het is belangrijk dat ik een mooie organisatie achter me laat. Harry (Mathijssen) gaat er wat mensen bijhalen, die is niet te stuiten in zijn ambities en zal het ook zonder mij kunnen. Ik wens hem daar heel veel succes bij. En aan alle biljartfans en vrienden zeg ik: we zien elkaar ongetwijfeld weer terug in de toernooien.

 

Tekst: Frits Bakker
Foto: Ad Smout en Harry Mathijssen (Dirk Acx)

 

Biljart algemeen BiljartBallen krant Challenge
Volg ons online