Achter de schermen van TeamNL: Grinden, en winnende keuzes blijven maken

Na een finale tegen een absolute wereldtopper Joshua Filler, kon de quote van Gary Lineker herschreven worden. "Straightpool is een spel waarbij 84 mannen 2 dagen om een pooltafel heen lopen en uiteindelijk wint Niels Feijen.”

Een verhaal van Maarten Combrink

10 juli 2024

Toen Niels Feijen in 2004 bij het EK straightpool in Praag zijn derde titel op rij in de wacht sleepte, moesten Yannick Pongers en Mika van Berkel nog geboren worden.

 

 

20 jaar later, op een maandag begin juli in een tot trainingscentrum omgetoverde oude keuken van een verzorgingstehuis in Eindhoven staat de 47-jarige Feijen zich wederom in het zweet te werken. Aanleiding, race naar de 750 tegen de jeugdwereldkampioen Yannick Pongers. Yannick vliegt om de tafel en in de derde beurt noteert de jonge Veldhovenaar al een 100+ die netjes op het whiteboard aan de inmiddels imposante verzameling wordt toegevoegd. Bij de lunch is de voorsprong een kleine 300 punten. Tegen het geplande einde (18:00 uur) is de situatie nog steeds hetzelfde en Yannick lijkt zich alvast te verheugen op zijn avondafspraak. 

Feijen daarentegen staat al de hele dag te ploeteren en heeft het zichtbaar mentaal zwaar. En toch, tegen het einde van de wedstrijd vindt hij ineens wat ritme. Een 206 gaat erin, gevolgd door nog een 100+. Niet op souplesse, maar op pure wilskracht. Uiteindelijk wint Yannick alsnog, maar de Terminator is tevreden, het werk is gedaan.

 

Een week later is de echte flow er ook nog niet tijdens het EK. Geen “100 en uit modus” zoals in Lasko (2022) maar grinden en winnende keuzes blijven maken

 

Een week later is de echte flow er ook nog niet tijdens het EK. Geen “100 en uit modus” zoals in Lasko (2022) maar grinden en winnende keuzes blijven maken, pure reclame voor zijn eigen mentale trainingen

7 juli is de dag van uitvoering. 5 wedstrijden, 575 punten, bal voor bal kwaliteit (IYKYK) en na een finale tegen een absolute wereldtopper Joshua Filler, kon de quote van Gary Lineker herschreven worden. "Straightpool is een spel waarbij 84 mannen 2 dagen om een pooltafel heen lopen en uiteindelijk wint Niels Feijen.”

 

"Straightpool is een spel waarbij 84 mannen 2 dagen om een pooltafel heen lopen en uiteindelijk wint Niels Feijen.”

  

Naschrift:
Hierboven schreven we over Feijen en Filler die het goud op zak hadden vanuit de eerste discipline. Dat is echter alleen figuurlijk waar. De prijsuitreiking heeft de EPBF gepland vanavond om 21 uur voor zowel straightpool als 10-Ball.

Een beroep op de EPBF VAR door TeamNL begeleiders Gennissen en Combrink om die ceremonie toch vooral op een ander tijdstip te doen dan tijdens Nederland - Engeland waren tevergeefs. Als waren ze Virgil Van Dijk en Xavi Simons bepleitte de Nederlandse begeleiders hun zaak namens sporters en staf. De VAR besliste anders. Planning is planning. 

Een uitstekende  “Xavi Simons-impressie” van Combrink ten spijt, geen #RAVIOLI

 

De prijsuitreiking van het EK Straightpool heeft de EPBF gepland vanavond (woensdag) om 21 uur voor zowel straightpool als 10-Ball. Precies... tegelijk met de start van Nederland-Engeland

 

Tekst: Maarten Combrink/KNBB Sectie Pool
Video: KNBB Sectie Pool 
Foto's: EPBF

 

EK Mooi/bijzonder Poolbiljart
Volg ons online