25 jaar - en al 25 jaar lid!

Ook nog eens, op 25 september.

Een mooi verhaal vanuit KNBB District Twente

 

09 oktober 2017

Onlangs ontvingen wij dit mooie verhaal van Peter Stakenburg KNBB District Twente, over actief lid van de KNBB Jasper Zwier.

Onderstaand de ongewijzigde weergave

 

 

25 september j.l. heeft een lid van ons district, te weten Jasper Zwier de mooie leeftijd van 25 jaar bereikt. Op zich niet echt bijzonder, aangezien er daar wel meer van zijn. Echter het bijzondere aan zijn verjaardag is, dat hij op dezelfde dag ook 25 jaar lid is geworden van biljartcafe Mekkelholt te Enschede en tevens, actief lid van de KNBB!
 

 

Hij zal in ons district, waar hij dus ook 25 jaar lid van is, op de ALV van het voorjaar 2018 gehuldigd worden. Nu ben ik al achter verschillende mediabronnen heen om plaatsing van een artikel te krijgen zoals plaatselijk dagbladen, en uiteraard de biljartballen. Vooral met de hoop dat het ook een kleine insteek mag zijn voor de jeugd. Te zien dat jongere ook veel plezier hebben in deze mooie sport.

 

 

Jasper was de eerste die bij zijn geboorte meteen door de ouders en met name de vader, dhr Anton Zwier, werd aangemeld. Hij heeft destijds ook het verzoek gedaan om de geboortedatum als bondslidnummer op te laten nemen, maar dat ging niet zo werd hem vermeld. Misschien is dat nummer nu vrij en zouden we het een hele eer vinden hem alsnog dat nummer toe te kennen: 250992.

 

 

25 jarig jubileum Jasper Zwier

Een mijlpaal in de geschiedenis van huize Zwier, biljartcafe Mekkelholt alsook district Twente, om mee te maken dat een lid die onlangs 25 jaar geworden is, tevens 25 jaar lid is van biljartclub Mekkelholt en zodoende ook van de KNBB.

De grote drijfveer hierachter op dat moment was de vader van Jasper, namelijk Anton Zwier zelf een benadigd kaderspeler, die bij de geboorte van zijn zoon, vele wensen had waaronder a) zijn zoon zou van geboorte af aan lid worden van de muziekvereniging en b) actief lid van de KNBB. Aangezien lid worden van de muziekvereniging wat voeten in aarde had concentreerde Anton zich verder op de KNBB en met terugwerkende kracht van 3 maanden (alsook afdracht contributie uiteraard) werd Jasper ingeschreven op 25 september 1992.

Gedurende zijn jeugd is Jasper meermalen meegeweest om het biljartspel te aanschouwen wanneer zijn vader hetzij in de competitie speelde of aan een kampioenschap deelnam. Zelf is hij in zijn jeugdjaren dan wel met pa meegegaan om het biljarten onder de knie te krijgen.  Vanaf zijn 12e ging hij regelmatig met pa aan tafel staan om de kunst in het biljarten te verfijnen. Dat het bij Jasper niet zo vlotjes ging als bij zijn vader, had er vooral mee te maken doordat bij Jasper de aandoeningen ADD en PDDNOS werd geconstateerd. Jasper had en heeft nog altijd moeite met de concentratie en de vele prikkels die rondom het biljarten optreden, en het hierdoor nog drukker in zijn hoofd is. De PDDNOS zorgt ervoor dat het met de sociale contacten soms wat moeizamer kan verlopen, echter door in de competitie te spelen vanaf zijn 16e heeft hij wel een manier voor zichzelf neergezet om die contacten zowel goed te onderhouden en ermee om te gaan.

Tevens is zijn aandacht voor het biljarten niet zo scherp als bij zijn vader. Jasper heeft namelijk nog een grote hobby en dat is trompet spelen. Dit doet hij bij de Show Marching Band EVC te Enschede, en hoewel deze hobby ervoor zorgt dat Jasper samen met de band ook met regelmaat in het buitenland vertoeft, blijft hij de biljartsport zeker trouw, omdat het van kindsbeen af met de paplepel is ingegeven en zeker niet op een dwingende manier.

Jasper heeft altijd zelf mogen beslissen of hij ermee wilde starten en doorgaan, aldus zijn vader. En juist door deze houding, mede door het zien van de ‘liefde’ voor het biljartspel van zijn vader, is Jasper nog steeds begaan met deze sport en speelt naar hartelust zijn wedstrijdjes in de C3 en zo nu en dan deelname aan ene persoonlijk kampioenschap.

Tevens kan hij alleen maar beamen dat het door menig jongere als een saaie ‘oude mannen’ sport wordt gezien, en hoewel hij in een team zit met bijna alleen maar ‘ouwe mannen’ moedigt hij altijd jongere aan om de keu ter hand te nemen en toch een balletje te gaan spelen. Je leert er veel van: concentratie, rekenen, geduld en beleefdheid. Daarbij leer je ook jezelf kennen, want je moet er toch mee leren omgaan om bijvoorbeeld tegen je verlies te kunnen. Al met al een mooie sport in de ontwikkeling van een jonge man, zouden we tenslotte kunnen concluderen.

 

Tekst: Peter Stakenburg/KNBB District Twente
Intro: Rolf Slotboom
Foto's ©Peter Stakenburg/KNBB District Twente

 

Biljartspelers Leden/Lidmaatschap Mooi/bijzonder
Volg ons online