$200.000 voor de winnaar!

Driebanden ook in prijzengeld steeds meer een echte topsport

Vooruitblik naar de McCreery Champion of Champions 2020 in Las Vegas

05 maart 2020

We schrijven het al tijden: het driebanden is bezig aan een ongekende opmars. In eigen land, met steeds meer prachtige events, steeds meer media-aandacht en weer helemaal terug op tv.

Maar ook over de grenzen, met alle ontwikkelingen in Korea en Vietnam. Of, in Amerika met de vernieuwende McCreery Champion of Champions. Dit jaar met grote tribunes in de Golden Nugget in Downtown Las Vegas – en een eerste prijs van maar liefst $200.000!

 

 

Het zijn bedragen die recht doen aan de internationale topsport die het driebanden is. En die aan onze junioren een extra motivatie kunnen geven dat als je een internationale topbiljarter wordt, dat je ook wordt beloond als een echte topsporter!

De eerste editie van de McCreery Champion of Champions zorgde voor veel enthousiasme vanwege het vele prijzengeld, de mooie locatie en de geheimzinnigheid/beslotenheid die rond het event hing. En won Dick Jaspers het destijds hoogste prijzengeld uit zijn imposante carriere: $60.000. Dit jaar zal het allemaal anders zijn, en vooral: nog grootser.

 

 

Het toernooi dat twee jaar geleden in New York werd gelanceerd als de 'McCreery Champion of Champions', gaat dit jaar de tweede editie tegemoet. Het deelnemersveld is uitgebreid van 12 naar 18, de hoofdprijs is zoals gezegd 200.000 dollar. De top zeven van de wereldranglijst is inmiddels geïnviteerd.

Het toernooi wordt gespeeld in het Golden Nugget Casino in Las Vegas, Nevada in de week van 11-17 oktober. Voorafgaand wordt een kwalificatietoernooi gehouden in Dublin met tien spelers, van wie de top twee zich plaatst voor het hoofdtoernooi. Voor beide toernooien is in tegenstelling tot de eerste editie in New York toegang voor publiek.

 

 

De eerste zeven spelers die zijn uitgenodigd voor het zijn:

Dick Jaspers (Nederland)
Marco Zanetti (Italië)
Torbjörn Blomdahl (Zweden)
Eddy Merckx (België)
Tayfun Tasdemir (Turkije)
HaengJik Kim (Zuid Korea)
Quyet Chien Tran (Vietnam).

Dat is de top 7 van de UMB ranglijst aan het eind van 2019. Twee spelers van de kwalificatie worden aan het finaleveld van 18 toegevoegd. De andere negen spelers worden nog bekendgemaakt, met namen uit het eerste toernooi en wildcards.

De tien spelers voor de kwalificatie in het Intercontinental hotel in Dublin zijn:

Lütfi Cenet (Turkije)
Murat Naci Coklu (Turkije)
Roland Forthomme (België)
Jung-Han Heo (Zuid-Korea)
Gwendal Maréchal (Frankrijk)
Dinh Nai Ngo (Vietnam)
Nguyen Quoc Nguyen (Vietnam)
Hugo Patino (USA)
Nikos Polychronopoulos (Griekenland)
Sameh Sidhom (Egypte).

Voor deze voorronde van het hoofdtoernooi is geen prijzengeld uitgetrokken. In het McCreery toernooi van 2018 was het totale prijzengeld 600.000 dollar. De kwalificatie in Dublin wordt gespeeld met twee poules van vijf spelers in een volledige competitie, round robin. De nummers een en twee van elke poule spelen kruisfinales, de winnaars krijgen een ticket voor Las Vegas. De partijen zijn naar 40 caramboles.

De organisatie beoogt met het toernooi in Dublin het driebanden te introduceren in het Verenigd Koninkrijk. Snooker- en pooljournalisten worden uitgenodigd om deze discipline van de biljartsport te komen bekijken. De drie tafels (twee match, één kleine tafel in de lobby) worden na afloop gedoneerd en blijven achter in Dublin.

 

Tekst onder screenshot Dick Jaspers McCreery 2018: Frits Bakker
Intro: KNBB
Uitgelichte foto: rechtenvrij via Unsplash

 

Driebanden Jaspers, Dick Prijzengeld
Volg ons online